Kakaókrémes szívalakú torta
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótalaphoz
-
23g tojás29 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
10g víz0 kcal
-
17g napraforgó olaj147 kcal
-
3 kcal
-
31g finomliszt112 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
4 kcal
A krémhez
-
17g cukor65 kcal
-
8g finomliszt30 kcal
-
0 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
25g tej14 kcal
A középső réteghez és a díszítéshez
-
4 kcal
-
3g tej1 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
A lapok locsolásához
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótalaphoz
-
275g tojás346 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
125g víz0 kcal
-
200g napraforgó olaj1768 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
370g finomliszt1347 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
2g ecet0 kcal
-
46 kcal
A krémhez
-
200g cukor774 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
300g tej168 kcal
A középső réteghez és a díszítéshez
-
43 kcal
-
30g tej17 kcal
-
600g habtejszín1752 kcal
A lapok locsolásához
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
A piskótalaphoz
-
8.7g tojás11 kcal
-
7.9g cukor31 kcal
-
3.9g víz0 kcal
-
6.3g napraforgó olaj56 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
11.7g finomliszt43 kcal
-
0.4g sütőpor0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
A krémhez
-
6.3g cukor24 kcal
-
3.2g finomliszt11 kcal
-
0 kcal
-
6.3g vaj45 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
9.5g tej5 kcal
A középső réteghez és a díszítéshez
-
0.4g tejszínízű pudingpor1 kcal
-
0.9g tej1 kcal
-
19g habtejszín55 kcal
A lapok locsolásához
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 49.5 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 196 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 620.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 170 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 245 mg
-
Nátrium 155 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.3 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 95.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 299 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 294 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 150 micro
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 120 g
Zsír
-
Összesen 594 g
-
Telített zsírsav 259 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 208 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 93 g
-
Koleszterin 2356 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7447.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 275 mg
-
Kálcium 2036 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 310 mg
-
Foszfor 2939 mg
-
Nátrium 1854 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 939.7 g
-
Cukor 553 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1142.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3584 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 96 mg
-
C vitamin: 47 mg
-
D vitamin: 416 micro
-
K vitamin: 44 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 336 micro
-
Kolin: 1188 mg
-
Retinol - A vitamin: 3528 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 679 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1796 micro
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 93 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.7 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 36.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Hozzávalók
A piskótalaphoz
-
5 db tojás
-
250 g cukor
-
200 ml napraforgó olaj
-
1 csomag vaníliás cukor
-
370 g finomliszt
-
1 csomag sütőpor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
A krémhez
-
200 g cukor
-
100 g finomliszt
-
2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
300 ml tej
A középső réteghez és a díszítéshez
-
30 ml tej
-
600 ml habtejszín
A lapok locsolásához
-
50 g cukor
Elkészítés
A piskótalaphoz
- Piskóta: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a kristálycukorral.
- Kimérjük a lisztet, aminek közepébe mélyedést alkotunk és ide borítjuk a sütőport, amit felpezsdítünk kis ecettel, akár citromlével.
- Lassanként hozzákavarjuk az olajat, s amikor csomómentesre elkavartuk, hozzákeverjük a többi alapanyagot is (tojássárgája, langyos víz, vanillin cukor).
- Formába öntjük és készre sütjük.
- Krém: Hőálló edényben jól összekeverjük a lisztet, cukrot és kakaóport.
- Lassan adagoljuk hozzá a tejet, majd a 2 felvert tojást, és végül a kockákra vágott vajat, és fel is tesszük a platnira. Állandó kavarással pépesre főzzük (ne riasszon el, amikor fővésnek indul enyhén csomósnak néz ki, de kitartó kavarással fővés közben lassan eltűnnek). A hőfokot mérsékelhetjük, akkor van kész a krémünk, ha elválik az edény szélétől. 2-be osztjuk.
- Összeállítás: A piskótaformánkat 4 részre szeljük. (A képen látható tortának a közepe és teteje Aranka krémporral felvert tejszínhabbal van megkenve. Alsó és középfelső része a főzött kakaós krémmel. A piskótát lehet csak 3 részre osztani.)
- A 200 ml forralt vízben elkavarjuk az 50 g kristálycukrot, és ezt is 4 részre osztjuk (vagy kompótlevet). Az elsővel meglocsoljuk a tortánk alsó részére kerülő szeletet. Ha soknak tűnik, inkább ne áztassuk el, hiszen az a lap kell tartólapunk is legyen. Viszont szárazon se hagyjuk, legalább kevéssel locsoljuk meg!
- Rákenjük a kakaós krém felét, és ráillesszük a torta középső szeletét.
- Meglocsoljuk a szirupos lével, és ezt az Aranka krémporos tejszínhabnak 1/4 részével kenjük le.
- A következő tortaszeletet is szirupozzuk, és a megmaradt kakaós krémmel kenjük.
- A tortánk felső szeletét szirupozzuk, és a tejszínhab másik 1/4 részével fedjük-simítjuk.
- A torta széleit a megmaradt tejszínhabbal díszítjük, tetejét tetszés szerint; ha mégis hasonló formát választanánk, vörös rózsával és kevés zöld díszítőkkel a leghangulatosabb.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 8 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5719
- Feltöltés dátuma: 2012. március 24.
Ajánló
Volt, amikor nem sikerült szépen a forma széleinél a piskóta, csapott volt... hasonló eseteknél nyugodtan változtassunk a rétegek beosztásán. Pl. a széleinél csapott felső rész kerüljön a torta tejszínhabos középrészéhez, és tejszínhabbal pótoljuk a "hiányzó" széleit, hogy egyenletesen haladhassunk a rétegekkel. SŐT, amikor nem tejszínhabbal díszítünk, lehet a forma alját a felső részre tenni, így igazi, egyenletes formánk lesz a tetején is. (Ha valakit érdekelne, a képen látható torta tetejét villával csíkoztam, a rózsa helyétől haladva, mint a napsugár. Majd a díszeket is így szórtam, egyre kevesebbet a sugarak végei felé érve, utoljára szúrjuk bele a rózsát).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Régen mindig a megszokott piskótát használtam fel tortának. Ma már próbálok új alapanyagokból is összeállítani formákat, legyenek változóak. Vörös rózsa zöld levelekkel, tejszínhabbal fedve - gyöngyös díszcukorkákkal hintve a legeredetibb.