r
Nosalty Logó

Jókai bableves 2.

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Kornél
Jókai bableves 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 891 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 7116 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 113 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3221.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    600 mg
  • Nátrium
    2176 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    604.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    367 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    226 micro
  • Kolin:
    188 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    803 micro
  • β-karotin
    3158 micro
  • β-crypt
    310 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1040 micro
Összesen 891 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    441.5 g

Zsír

  • Összesen
    388.7 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    115 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    1204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25770.4 g
  • Cink
    56 mg
  • Szelén
    454 mg
  • Kálcium
    1715 mg
  • Vas
    74 mg
  • Magnézium
    1242 mg
  • Foszfor
    4803 mg
  • Nátrium
    17408 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    483.4 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    95 mg

VÍZ

  • Összesen
    4838.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2940 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    91 micro
  • K vitamin:
    167 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1810 micro
  • Kolin:
    1505 mg
  • Retinol - A vitamin:
    462 micro
  • α-karotin
    6427 micro
  • β-karotin
    25263 micro
  • β-crypt
    2481 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    8322 micro
Összesen 7116 kcal
  • 7% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    407.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    76 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    102 micro
  • β-karotin
    399 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 113 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. Lábasban tegyük fel főni a csülköt az előzőleg már beáztatott babbal, és a tisztított zöldségekkel (hagymát, fokhagymát ne adjuk hozzá). Ha füstölt kolbászt használunk debreceni helyett, akkor azt karikázzuk fel, és tegyük szintén a lábasba.
  2. Ha puhára főtt a csülök emeljük ki a zöldségekkel együtt, majd vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra a kicsontozást követően.
  3. A recept szerint a puhára főtt zöldségekre már nincs szükség, de ha valaki szereti, azokat is vissza lehet tenni a levesbe darabolás után.
  4. Zsíron pirítsuk zsemleszínűre a lisztet egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és zúzott fokhagymát, végül a fűszerpaprikát. Öntsük fel kevés hideg vízzel, és a tejföllel, majd keverjük csomómentesre, és adjuk a bableveshez.
  5. Lassan forraljuk készre, közben a felkockázott csülköt tegyük vissza, és adjuk hozzá a debreceniket is. Ha a debreceni megfőtt, levesünk is elkészült.
  6. Gyorsan készítsük el a csipetkét: liszthez üssünk fel egy tojást, sózzuk, és gyúrjunk belőle félkemény tésztát. Sós vízben főzzük puhára, majd leszűrve adjuk a leveshez.
  7. Tálalás előtt a debreceniket vegyük ki, vágjuk félbe, majd sűrűn irdaljuk be, és egy kevés zsiradékon süssük ropogósra.
  8. Tálaljuk a levest a sült debrecenivel és csipetkével.
  9. A csipetkét mindig külön edényben készítsük, ne főzzük össze a levessel. Tipp: egyszerre csak annyi csipetkét készítsünk, amennyi tálaláskor az adagszámok függvényében szükséges.
  10. Ízlés szerint tehetünk a levesbe tálaláskor egy kevés tejfölt, esetleg paprikaszínt, valamint karikára vágott zöldpaprikát is.
  • Receptkönyvben: 592
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 47
  • Össznézettség: 284659
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 17.

Ajánló

A recept szerint nem kell bele, de mint említettem, a zöldségeket is fel lehet darabolni, és tálaláskor a levesbe tenni, azon kívül valaki szereti ecettel is a bablevest, tálaláskor néhány csepp kerülhet a tányérba. A babot a főzést megelőző este célszerű beáztatni.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Jókai bableves 2.
Kornél 167 recept

Számomra a bableves összeforrt a füstölt csülökkel, anélkül nem az igazi. Gyerekkoromban nagyanyám mindig zöldségekkel készítette, néha-napján került bele egy kis kolbász is, de annak ízvilága egészen más volt. Egy régi kedvelt vendéglőnkben ettem igazán ízletes Jókai bablevest először úgy jó húsz éve, de miután bezárták, nem voltam hajlandó lemondani egyik kedvenc levesemről, így azóta már én főzöm, ha ahhoz van éppen kedvünk.  

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...