Jókai bableves 2.
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
50g fejtett bab167 kcal
-
163g füstölt sertéscsülök325 kcal
-
158 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
20g zeller7 kcal
-
25g sárgarépa9 kcal
-
19g fehérrépa12 kcal
-
6g disznózsír56 kcal
-
6g finomliszt23 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
14 kcal
-
0g só0 kcal
-
375g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
7g tojás9 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
891
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
400g fejtett bab1332 kcal
-
1300g füstölt sertéscsülök2600 kcal
-
500g debreceni kolbász1260 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
150g fehérrépa96 kcal
-
50g disznózsír451 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
40g fűszerpaprika113 kcal
-
0g só0 kcal
-
3000g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
55g tojás69 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
7116
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A leveshez
-
6.3g fejtett bab21 kcal
-
20.5g füstölt sertéscsülök41 kcal
-
7.9g debreceni kolbász20 kcal
-
1.4g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
2.5g zeller1 kcal
-
3.2g sárgarépa1 kcal
-
2.4g fehérrépa2 kcal
-
0.8g disznózsír7 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
3.2g tejföl6 kcal
-
0.6g fűszerpaprika2 kcal
-
0g só0 kcal
-
47.4g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
0.9g tojás1 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
113
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 55.2 g
Zsír
-
Összesen 48.6 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3221.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 214 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 155 mg
-
Foszfor 600 mg
-
Nátrium 2176 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 604.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 367 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 188 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 803 micro
-
β-karotin 3158 micro
-
β-crypt 310 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1040 micro
Összesen
891
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 441.5 g
Zsír
-
Összesen 388.7 g
-
Telített zsírsav 140 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 1204 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25770.4 g
-
Cink 56 mg
-
Szelén 454 mg
-
Kálcium 1715 mg
-
Vas 74 mg
-
Magnézium 1242 mg
-
Foszfor 4803 mg
-
Nátrium 17408 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 483.4 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 95 mg
VÍZ
-
Összesen 4838.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2940 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 91 micro
-
K vitamin: 167 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1810 micro
-
Kolin: 1505 mg
-
Retinol - A vitamin: 462 micro
-
α-karotin 6427 micro
-
β-karotin 25263 micro
-
β-crypt 2481 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 8322 micro
Összesen
7116
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 407.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 275 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 76.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 102 micro
-
β-karotin 399 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
113
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1.3 kg füstölt sertéscsülök
-
50 dkg debreceni kolbász
-
1 db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 kis db zeller
-
20 dkg sárgarépa
-
15 dkg fehérrépa
-
5 dkg disznózsír
-
5 dkg finomliszt
-
4 dkg fűszerpaprika
-
1 csipet só
-
3 l víz
A csipetkéhez
-
1 db tojás
-
12 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A leveshez
- Lábasban tegyük fel főni a csülköt az előzőleg már beáztatott babbal, és a tisztított zöldségekkel (hagymát, fokhagymát ne adjuk hozzá). Ha füstölt kolbászt használunk debreceni helyett, akkor azt karikázzuk fel, és tegyük szintén a lábasba.
- Ha puhára főtt a csülök emeljük ki a zöldségekkel együtt, majd vágjuk kb. 2x2 cm-es kockákra a kicsontozást követően.
- A recept szerint a puhára főtt zöldségekre már nincs szükség, de ha valaki szereti, azokat is vissza lehet tenni a levesbe darabolás után.
- Zsíron pirítsuk zsemleszínűre a lisztet egy edényben, majd adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, és zúzott fokhagymát, végül a fűszerpaprikát. Öntsük fel kevés hideg vízzel, és a tejföllel, majd keverjük csomómentesre, és adjuk a bableveshez.
- Lassan forraljuk készre, közben a felkockázott csülköt tegyük vissza, és adjuk hozzá a debreceniket is. Ha a debreceni megfőtt, levesünk is elkészült.
- Gyorsan készítsük el a csipetkét: liszthez üssünk fel egy tojást, sózzuk, és gyúrjunk belőle félkemény tésztát. Sós vízben főzzük puhára, majd leszűrve adjuk a leveshez.
- Tálalás előtt a debreceniket vegyük ki, vágjuk félbe, majd sűrűn irdaljuk be, és egy kevés zsiradékon süssük ropogósra.
- Tálaljuk a levest a sült debrecenivel és csipetkével.
- A csipetkét mindig külön edényben készítsük, ne főzzük össze a levessel. Tipp: egyszerre csak annyi csipetkét készítsünk, amennyi tálaláskor az adagszámok függvényében szükséges.
- Ízlés szerint tehetünk a levesbe tálaláskor egy kevés tejfölt, esetleg paprikaszínt, valamint karikára vágott zöldpaprikát is.
- Receptkönyvben: 592
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 284826
- Feltöltés dátuma: 2010. december 17.
Ajánló
A recept szerint nem kell bele, de mint említettem, a zöldségeket is fel lehet darabolni, és tálaláskor a levesbe tenni, azon kívül valaki szereti ecettel is a bablevest, tálaláskor néhány csepp kerülhet a tányérba. A babot a főzést megelőző este célszerű beáztatni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
Számomra a bableves összeforrt a füstölt csülökkel, anélkül nem az igazi. Gyerekkoromban nagyanyám mindig zöldségekkel készítette, néha-napján került bele egy kis kolbász is, de annak ízvilága egészen más volt. Egy régi kedvelt vendéglőnkben ettem igazán ízletes Jókai bablevest először úgy jó húsz éve, de miután bezárták, nem voltam hajlandó lemondani egyik kedvenc levesemről, így azóta már én főzöm, ha ahhoz van éppen kedvünk.