Indiai fűszerezésű rizsleves
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
50g rizs179 kcal
-
38g zöldbab10 kcal
-
38g zöldborsó30 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
500g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
200g rizs716 kcal
-
150g zöldbab41 kcal
-
150g zöldborsó122 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
9g gyömbér7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2000g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
7.2g rizs26 kcal
-
5.4g zöldbab1 kcal
-
5.4g zöldborsó4 kcal
-
3.2g fehérrépa2 kcal
-
2.9g sárgarépa1 kcal
-
3.2g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0.3g olívaolaj3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0.3g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
71.7g víz0 kcal
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 48 mg
-
Foszfor 131 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 618.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 650 micro
-
β-karotin 1769 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1187 micro
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 26.9 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1183.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 243 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 194 mg
-
Foszfor 525 mg
-
Nátrium 161 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.6 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 2472.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 698 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 103 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 126 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 685 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2598 micro
-
β-karotin 7074 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 4748 micro
- 1% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 42.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 88.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 93 micro
-
β-karotin 254 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 170 micro
Hozzávalók
-
20 dkg rizs
-
15 dkg zöldborsó
-
1 db fehérrépa
-
1 db sárgarépa
-
1 db vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
8 db szegfűszeg
-
1 kávéskanál római kömény
-
0.3 kávéskanál fahéj
-
0.5 kávéskanál kurkuma
-
1.5 cm gyömbér
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
chili ízlés szerint
Elkészítés
- A rizst alaposan megmossuk, legalább 7-szer (Rudi szakács alapján), és lecsurgatjuk.
- A sárgarépát, petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és vékony csíkokra vágjuk (vághatjuk kiskockára vagy karikára is, de én most rá vagyok kattanva a gyufaszál zöldségre, most tudtam meg a testvéremtől, hogy julienne-nek hívják ezt a technikát, de ezek ¼ julienne-nek).
- A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagymanyomón áttörjük.
- A gyömbér héját levágjuk és apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
- Az olajat/vajat felmelegítjük, beledobjuk a fűszereket és lassú tűzön pirítjuk, akkor jó, ha a szegfűszeg kezd szétnyílni.
- Hozzáadjuk a hagymákat és kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a rizst és folyamatosan keverve üvegesre pároljuk.
- Beledobjuk a babot, borsót és folytatjuk a párolást, majd felöntjük vízzel (itt nem írok mennyiséget, mert mindenkinek más a levessűrűség iránti igénye), beletesszük a kurkumát, fahéjat, sót és lefedve kb.15 perc alatt lassú tűzön készre főzzük. Ha gyufaszálra vágtuk a zöldséget csak a főzés felénél tegyük bele, mert a hátralévő időben megpuhul, ha nem, a babbal, borsóval együtt kezdjük el főzni.
- A végén beállítjuk az ízeket, és megszórjuk frissen őrölt borssal és chilivel.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 130
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8919
- Feltöltés dátuma: 2012. március 11.
Ajánló
Mindenkinek ajánlom, aki szereti az édes, sós, csípős, enyhén fanyar ízek kombinációját. Aki nem tudja, hogy szereti-e feltétlenül próbálja ki! A szegfűszeget halásszuk ki a levesből (erre még mindig nincs technikám), mert nem biztos, hogy szeretjük, ha ráharapunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Kövezzenek meg, de a rizslevest nem szeretem, ennek okán, mint étel nálunk nem létezik. Indiai fűszerezésű rizsköretet készítettem, amiből maradt és azon gondolkodtam, mi is legyen vele. Reggel még fasírtokat akartam belőle sütni, de dél fele már inkább levest vízionáltam. Végül megszületett ennek a levesnek a prototípusa. Mivel maradékból készítettem, így újabb adag fűszert pirítottam, a borsót és sárgarépát megpároltam, beletettem a rizst és felengedtem vízzel, és összefőztem. Teljesen felülmúlta a várakozásaimat, rögtön tudtam, hogy egy újabb leves került be a kínálatomba. Azóta többször elkészítettem, szerintem elképesztően finom és a többieknek is bejött.