Hülyére zabálom magam - süti
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 40% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
11g porcukor42 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
3g tejföl7 kcal
A krémhez
-
14 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
0g só0 kcal
-
33g tej19 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
0g amarettó0 kcal
-
4g kókuszzsír37 kcal
A tetejére
-
42g dió273 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
8g víz0 kcal
-
8g tortabevonó46 kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 40% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
65g porcukor252 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
20g tejföl40 kcal
A krémhez
-
86 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g tej112 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
0g amarettó0 kcal
-
25g kókuszzsír223 kcal
A tetejére
-
250g dió1635 kcal
-
125g vaj896 kcal
-
125g cukor484 kcal
-
50g víz0 kcal
-
50g tortabevonó273 kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 40% Zsír
A tésztához
-
16.6g finomliszt60 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
4.3g porcukor17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0g mandulaaroma0 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
1.3g tejföl3 kcal
A krémhez
-
1.5g vaníliás pudingpor6 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
13.3g tej7 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
0g amarettó0 kcal
-
1.7g kókuszzsír15 kcal
A tetejére
-
16.6g dió109 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
8.3g cukor32 kcal
-
3.3g víz0 kcal
-
3.3g tortabevonó18 kcal
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 87.2 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 665.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 303 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.8 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 29.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 445 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 436 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 110 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 79.3 g
Zsír
-
Összesen 523.2 g
-
Telített zsírsav 241 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 120 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 132 g
-
Koleszterin 1039 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3991.1 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 974 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 536 mg
-
Foszfor 1821 mg
-
Nátrium 501 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 527 g
-
Cukor 280 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 178.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2670 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 352 micro
-
Kolin: 363 mg
-
Retinol - A vitamin: 2615 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 658 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 303 micro
- 6% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 40% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 34.7 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 69 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 264.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 11.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 177 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 174 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
65 g porcukor
-
1 csipet só
-
2 csepp vaníliaaroma
-
2 csepp mandulaaroma
-
1 db tojássárgája
-
125 g vaj
A krémhez
A tetejére
-
125 g vaj
-
125 g cukor
-
0.5 dl víz
-
50 g tortabevonó
Elkészítés
A tésztához
- A liszttel keverjük el a sütőport.
- A maradék hozzávalókkal kézzel dolgozzuk össze, hogy jól nyújtható, nem ragacsos tésztát kapjunk,majd tegyük hűtőbe egy órára.
- Egy óra elteltével nyújtsuk 1/2 cm vastagra, tepsi alakúra és méretűre, majd a megadott méretű tepsiben az előmelegített sütőben süssük ki. Ügyeljünk, hogy ne süssük túl, épp hogy színt kell kapnia, de inkább legyen sápadt, semmiképp se aranybarna. A tésztát hagyjuk a tepsiben.
- A krémhez először főzzünk pudingot a pudingporból, majd ha kész, még forrón keverjük bele a vajat, a kókuszzsírt (ha van)olvadásig és a végén az Amaretto-t. Ezt simítsuk fél centi vastagon a tésztára.
- A diós réteghez a vízzel elkevert cukrot karamellizáljuk, annyira, hogy épp világosbarna legyen, nem tovább, majd vegyük le a tűzről, és még melegen keverjük el benne a vajat. Ezután keverjük bele a tört magvakat, és még melegen, oszlassuk el a süti tetején.
- A csokit olvasszuk fel, és csurgassuk rá vékony csíkokban össze-vissza.
- Hagyjuk egy kicsit állni, hogy minden réteg szilárdra kihűljön. Utána szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 1330
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 154539
- Feltöltés dátuma: 2010. március 05.
Ajánló
A kókuszkrém egy sűrű, vaj keménységű fehér massza, amit a friss kókuszból nyernek. Amennyire tudom, a Culinarisban kapható, de ki is lehet hagyni a sütiből. Ettől csak egy enyhén kókuszos ízt kap, de enélkül is nagyon finom. Kókuszreszelékkel nem helyettesíthető. Esetleg meg lehet próbálni a pudingot kókusztejjel felfőzni, ha mindenképp így akarjuk kipróbálni. Én készítem néha enélkül is. Ugyanolyan finom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
A sütemény neve eredetileg "Fress´ mich dumm - kuchen" - ami hiteles, bár kevésbé irodalmi fordításban annyit tesz pontosan: "Hülyére zabálom magam - süti". Ès ezt persze nem mertem kiírni. A köz nyomásának engedve, a szavazatok számlálása és mérlegelése után az eredeti fordítás mellett döntöttem. Ami igaz, nomen est omen - a név intő jel. Fogyasztása csak haladóknak, erős idegzetűeknek és megfelelő önmérsékletet gyakorlóknak ajánlott! Bár igazából csak azért sütöttem meg, mert tetszett a neve.