Hagyományos ludaskása
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
250g libahús403 kcal
-
25g libazsír225 kcal
-
188g libaaprólék390 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
8g fokhagyma10 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
60g karalábé12 kcal
-
2 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
25g tv-paprika4 kcal
-
50g rizottó rizs179 kcal
-
188g szárnyas alaplé13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
38g zöldborsó30 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
38g csiperkegomba8 kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
2000g libahús3220 kcal
-
200g libazsír1800 kcal
-
1500g libaaprólék3116 kcal
-
680g vöröshagyma248 kcal
-
60g fokhagyma80 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
480g karalábé96 kcal
-
120g halványító zeller15 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
200g tv-paprika33 kcal
-
400g rizottó rizs1432 kcal
-
1500g szárnyas alaplé105 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g zöldborsó243 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
300g csiperkegomba64 kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
23.1g libahús37 kcal
-
2.3g libazsír21 kcal
-
17.3g libaaprólék36 kcal
-
7.8g vöröshagyma3 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
3.7g sárgarépa1 kcal
-
4.2g fehérrépa3 kcal
-
5.5g karalábé1 kcal
-
1.4g halványító zeller0 kcal
-
2.3g paradicsom0 kcal
-
2.3g tv-paprika0 kcal
-
4.6g rizottó rizs17 kcal
-
17.3g szárnyas alaplé1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.5g zöldborsó3 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
3.5g csiperkegomba1 kcal
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.4 g
Zsír
-
Összesen 79.1 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2596 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 1254 mg
-
Nátrium 956 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 528.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 401 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 110 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 123 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 301 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1275 micro
-
β-karotin 3604 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 644 micro
-
Lut-zea 1475 micro
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 667.3 g
Zsír
-
Összesen 632.9 g
-
Telített zsírsav 195 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 301 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 74 g
-
Koleszterin 2552 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20768.3 g
-
Cink 76 mg
-
Szelén 570 mg
-
Kálcium 1127 mg
-
Vas 106 mg
-
Magnézium 1187 mg
-
Foszfor 10035 mg
-
Nátrium 7644 mg
-
Réz 12 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 570.9 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 87 mg
VÍZ
-
Összesen 4227.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3208 micro
-
B6 vitamin: 21 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 879 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 982 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 12 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 159 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2410 micro
-
Kolin: 289 mg
-
Retinol - A vitamin: 383 micro
-
α-karotin 10202 micro
-
β-karotin 28831 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 5149 micro
-
Lut-zea 11803 micro
- 11% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 116 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 118 micro
-
β-karotin 333 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 59 micro
-
Lut-zea 136 micro
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
200 g libazsír
-
4 nagy fej vöröshagyma
-
1 fej fokhagyma
-
4 közepes db sárgarépa
-
2 nagy db fehérrépa
-
2 közepes db karalábé
-
3 közepes szár halványító zeller
-
2 közepes db paradicsom
-
2 közepes db tv-paprika
-
400 g rizottó rizs
-
1.5 l szárnyas alaplé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
300 g zöldborsó
-
300 g csiperkegomba
Elkészítés
- Egy nagy öntött vas edénybe felolvasztjuk a libazsírt hozzáadjuk a durvára vágott hagymát (2 darabot) és fokhagymát, majd beletesszük a liba szárnytőket, combokat és más egyéb részeket amit szeretnénk.
- Jó alaposan pirítsuk körbe őket. Sózzuk, borsozzuk majd fedő nélkül tegyük be a 230 °-os sütőbe és jól süssük át legalább két órán keresztül. Az a jó, ha elfedi a zsír, így konfrontálódik is. Az idő elteltével szedjük ki a liba alkatrészeket, majd ugyan ebbe az öntött vasedénybe kezdjük el lepirítani a finomra vágott vörös hagymát, majd dobjuk rá az apróra vágott paradicsomot és paprikát.
- Pároljuk össze, aztán jöhet rá az apró kockára vágott libazúza, szív vagy más egyéb aprólék. Pároljuk pár percig, majd dobjuk rá a kockára vágott sárgarépát, fehérrépát, karalábét, angolzellert végül a negyedekbe vágott gombát.
- Alaposan keverjük át, sózzuk borsozzuk az egészet végül adjuk hozzá a rizst vagy az előfőzött gerslit. Öntsük föl kb 1,5 liter alaplével, ami lehet zöldséges vagy húsos. Tegyük vissza bele a liba alkatrészeket majd lefedve legalább toljuk be a sütőbe és süssük 230 fokon legalább 3-4 órát. Miután elkészült, vegyük ki belőle a liba alkatrészeket. Egy részükről tépjük le a húst és daraboljuk bele a kásába. A combokat tegyük félre tálaláshoz.
- Még forrón keverjük hozzá a zöldborsót és rengeteg sok frissen vágott petrezselymet. Utólag még ízesíthetjük sóval, borssal esetleg csípős paprikával.
- Egy jó pohár fehérborral és esetleg savanyúsággal találjuk. Ön magában is nagyon jó és laktató egy tál étel de köretnek is kínálhatjuk sült liba mellé, párolt káposztával vagy sült gyümölcsökkel.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 300 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 9
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 4699
- Feltöltés dátuma: 2024. november 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ősszel és télen gyakran fogyasztunk libát, amely kiváló fehérje-, vas-, B2- és B6-vitaminforrás. Márton-napon pedig még inkább a libahús dukál. A Ludaskása az egyik legnépszerűbb libás recept Magyarországon, amihez ennek a csodálatos állatnak a kevésbé divatos részeit használja fel. A libahúst nem mindenkinek ízlik. Sötétebb és testesebb, és az íze is erősebb, mint a sokak által preferáltabb csirkemellé. Megfelelően elkészítve azonban gazdag, ízletes és csodás húsféle. Az első ludaskása receptek a 19. század végén jelentek meg a magyar szakácskönyvekben. Elkészítése nem sokat változott az elmúlt 150 év alatt. A libalevest zöldségekkel készítik, majd a megfőtt húst és a zöldségeket rizzsel vagy árpagyönggyel kombinálják. A régi időkben az állat egyik részét sem hagyhatták kárba veszni, így a ludaskása a liba belsőségeinek és csontos részeinek felhasználására jött létre. Hagyományosan a recepthez a liba nyakát, farhátát, szárnyát, szívét és egyéb aprólékait használják, de a csont nélküli nemesebb részek is megfelelnek. Ezt a libás egytálételt mindenkinek meleg szívvel ajánljuk! Mi egy könnyedebben elkészíthető verziót hozzunk, ami remekül sikerült és reméljük nektek is ízleni fog.