Gyümölcsös péksütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Pancsika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 18% Zsír
Hajtogatott-élesztős tészta
-
33g finomliszt121 kcal
-
8g rétesliszt30 kcal
-
4g porcukor16 kcal
-
2 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
23g tej13 kcal
-
0g himalája só0 kcal
-
29 kcal
-
21g sütőmargarin149 kcal
-
5g tojás6 kcal
Töltelék
-
42g tej23 kcal
-
8g tojássárgája27 kcal
-
25 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g vanília0 kcal
Tetejére
-
8g eper3 kcal
-
8g cseresznye5 kcal
-
11g őszibarack4 kcal
-
0g zselatin1 kcal
Összesen
513
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 18% Zsír
Hajtogatott-élesztős tészta
-
400g finomliszt1456 kcal
-
100g rétesliszt364 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
280g tej157 kcal
-
5g himalája só0 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
-
250g sütőmargarin1793 kcal
-
55g tojás69 kcal
Töltelék
-
500g tej280 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
305 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
1g vanília0 kcal
Tetejére
-
100g eper30 kcal
-
100g cseresznye58 kcal
-
127g őszibarack48 kcal
-
5g zselatin17 kcal
Összesen
6183
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 18% Zsír
Hajtogatott-élesztős tészta
-
16.6g finomliszt60 kcal
-
4.2g rétesliszt15 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
1 kcal
-
1.7g tojássárgája5 kcal
-
11.6g tej7 kcal
-
0.2g himalája só0 kcal
-
1.7g napraforgó olaj15 kcal
-
10.4g sütőmargarin74 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
Töltelék
-
20.8g tej12 kcal
-
4.2g tojássárgája13 kcal
-
3.3g kukoricakeményítő13 kcal
-
6.2g cukor24 kcal
-
0g vanília0 kcal
Tetejére
-
4.2g eper1 kcal
-
4.2g cseresznye2 kcal
-
5.3g őszibarack2 kcal
-
0.2g zselatin1 kcal
Összesen
256
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 25.4 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 142 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 462.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 208 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.9 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 42 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 223 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 210 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 157 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 173 micro
Összesen
513
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 112.9 g
Zsír
-
Összesen 305.3 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 135 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 85 g
-
Koleszterin 1699 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5548.1 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 269 mg
-
Kálcium 1223 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 1355 mg
-
Nátrium 2496 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 731 g
-
Cukor 260 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 504.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2682 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 45 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 345 micro
-
K vitamin: 244 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 587 micro
-
Kolin: 1400 mg
-
Retinol - A vitamin: 2517 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 1887 micro
-
β-crypt 132 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2079 micro
Összesen
6183
kcal
- 7% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 230.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 51 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 104 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.4 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 20.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 111 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 105 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 78 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
256
kcal
Hozzávalók
Hajtogatott-élesztős tészta
-
40 dkg finomliszt
-
10 dkg rétesliszt
-
5 dkg porcukor
-
2.5 dkg friss élesztő
-
2 db tojássárgája
-
2.8 dl tej
-
5 g himalája só
-
40 g napraforgó olaj
-
25 dkg sütőmargarin
Töltelék
-
5 dl tej
-
5 db tojássárgája
-
8 dkg kukoricakeményítő
-
15 dkg cukor
Tetejére
-
10 dkg eper
-
10 dkg cseresznye
-
1 közepes db őszibarack
Elkészítés
Hajtogatott-élesztős tészta
- A tejet 40° C-ra felmelegítjük, a liszteket, majd a porcukrot is átszitáljuk, kimérjük a többi összetevőt. A liszteket egy nagyobb tálba tesszük, összekeverjük a porcukor felével, a sóval, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
- Az élesztőt a porcukor másik felével egy csészében addig morzsoljuk, míg elfolyósodik. Az olajjal összekeverjük a tojássárgáját.
- A liszt közepébe öntjük a tojássárgájás olajat, az élesztőt és tejet (egy ujjnyit hagyjunk az edény alján, és csak akkor adjunk a tésztához, amikor keménynek ítéljük meg). Körülbelül 10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg szép, sima, egyenletes felületű gombócot nem tudok belőle formázni (közben ne lisztezzünk!). Ekkor lazán folpackkal fedjük (esetleg konyharuhát is terítünk rá), alá pici lisztet teszünk, és meleg helyen 20 percig kelesztjük. Közben el tudjuk készíteni a vaníliás tölteléket.
- A margarint mikróban egy picit megmelegítjük (vagy néhány órával korábban a hűtőből kivesszük, és szobahőmérsékleten tároljuk), fontos, hogy ne legyen folyós a margarin, de picit megpuhuljon.
- A megkelt tésztát felemeljük, és pici lisztet alá és fölé szórva áthelyezzük oda, ahol nyújtani fogjuk, majd 4 fület nyújtunk a tésztának (ezek vékonyak legyenek, míg a tészta közepe vastag). A tészta közepére helyezzük a margarint, és ráhajtjuk a füleket (először a felsőt, majd az alsót, utána a jobb oldalit, majd a bal oldalit). Fontos, hogy hajtások előtt mindig söpörjük le a lisztet a tésztáról, különben nem fog összetapadni a réteg, és kifolyik belőle a margarin!!
- Elforgatjuk a tésztát jobbra 90°-kal, és középről indulva téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, és először a jobb oldali harmadot hajtjuk a középső területre, majd a bal oldalit. Utána tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
- Ezután ismét nyújtjuk a tésztát (a szabad szélek felénk esnek), és ismét téglalap alakra nyújtjuk. Most képzeletben 4 részre osztjuk a tésztát, először a jobb oldali első negyedet hajtjuk középre, majd a bal oldali utolsó negyedet középre, végül félbehajtjuk a tésztát. Ismét tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
- Ezután ismét nyújtjuk a tésztát (a szabd szélek felénk esnek), és ismét téglalap alakra nyújtjuk. Most ismét képzeletben 4 részre osztjuk a tésztát, először a jobb oldali első negyedet hajtjuk középre, majd a bal oldali utolsó negyedet középre, végül félbehajtjuk a tésztát. Majd tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
- A 3. pihentetés után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és a sodrófára feltekerjük (közben lesöpröm róla a lisztet, és asztalt is áttöröljük, hogy se lisztes, se zsíros ne maradjon), utána óvatosan visszaengedjük a kinyújtott tésztát a tiszta felületre, és pizzavágóval egyenes széleket alakítunk ki.
- 11x11 cm-es darabokat vágunk, melyeket tetszőleges formára (virág, papucs, szélforgó) alakítunk ki, közben a töltelékből nagyobb kupacokat halmozunk a süteményre habzsákból, készre formázzuk. A sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távol rakjuk le. Felvert tojással megkenjük, majd 15 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük.
- A megkelt sütit kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Töltelék
- Kimérjük az összetevőket, és habüstbe tesszük, vastag szálú habverővel simára keverjük, majd vízfürdőn az egészet besűrítjük (kb. 10-15 perc), ügyeljünk arra, hogy csomók ne maradjanak benne.
- Az edényt lehúzzuk a tűzről, és folpackkal fedjük. A tészta hajtogatások közben érdemes néha rákeverni, hogy ne bőrösödjön. Felhasználása sima csöves habzsákból történik.
- Amikor már a süteményem sül, akkor a gyümölcsöket is előkészítjük: megmossuk, szűrőn lecsepegtetjük, majd a barack héját lehúzzuk, és tetszőleges darabokra vágjuk. Egy műanyag zárható tetejű dobozba tesszük, és hűtőbe rakjuk felhasználásig.
Tetejére
- A megsült süteményt hagyjuk kihűlni, közben a használati útmutató szerint elkészítjük a zselatint, mellyel fényezzük, illetve oda is tudjuk tapasztani a tésztára a gyümölcsöket.
- A gyümölcsök alját megkenjük pici zselatinnal, és a kívánt helyre ragasztjuk. Ha teljesen feldíszítettük a sütit, akkor az egész süteményt vékonyan lekenjük zselatinnal, majd hagyjuk teljesen kihűlni, illetve dermedni a zselatint.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 729
- Feltöltés dátuma: 2020. június 29.
Ajánló
Bármilyen évszakban remek reggeli, tízórai vagy uzsonna sütemény, és mivel igen látványos, akár vendégváráshoz is kiváló.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Pancsika
101 recept
Nem a legegyszerűbb sütemény, viszont több napra biztosít reggelit. Nyáron igazán színesre lehet díszíteni, így tetszetős is.