r
Nosalty Logó

Gyümölcsös péksütemény

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Gyümölcsös péksütemény
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Hajtogatott-élesztős tészta

Töltelék

Tetejére

Összesen 513 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Hajtogatott-élesztős tészta

Töltelék

Tetejére

Összesen 6183 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír

Hajtogatott-élesztős tészta

Töltelék

Tetejére

Összesen 256 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    25.4 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    462.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.9 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    210 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 513 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    112.9 g

Zsír

  • Összesen
    305.3 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    135 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    1699 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5548.1 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    269 mg
  • Kálcium
    1223 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    1355 mg
  • Nátrium
    2496 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    731 g
  • Cukor
    260 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    504.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2682 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    45 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    345 micro
  • K vitamin:
    244 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    587 micro
  • Kolin:
    1400 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2517 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    1887 micro
  • β-crypt
    132 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2079 micro
Összesen 6183 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    71 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    105 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    78 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 256 kcal

Hozzávalók

Hajtogatott-élesztős tészta

Töltelék

Tetejére

Elkészítés

Hajtogatott-élesztős tészta

  1. A tejet 40° C-ra felmelegítjük, a liszteket, majd a porcukrot is átszitáljuk, kimérjük a többi összetevőt. A liszteket egy nagyobb tálba tesszük, összekeverjük a porcukor felével, a sóval, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
  2. Az élesztőt a porcukor másik felével egy csészében addig morzsoljuk, míg elfolyósodik. Az olajjal összekeverjük a tojássárgáját.
  3. A liszt közepébe öntjük a tojássárgájás olajat, az élesztőt és tejet (egy ujjnyit hagyjunk az edény alján, és csak akkor adjunk a tésztához, amikor keménynek ítéljük meg). Körülbelül 10 percig gyúrjuk a tésztát, amíg szép, sima, egyenletes felületű gombócot nem tudok belőle formázni (közben ne lisztezzünk!). Ekkor lazán folpackkal fedjük (esetleg konyharuhát is terítünk rá), alá pici lisztet teszünk, és meleg helyen 20 percig kelesztjük. Közben el tudjuk készíteni a vaníliás tölteléket.
  4. A margarint mikróban egy picit megmelegítjük (vagy néhány órával korábban a hűtőből kivesszük, és szobahőmérsékleten tároljuk), fontos, hogy ne legyen folyós a margarin, de picit megpuhuljon.
  5. A megkelt tésztát felemeljük, és pici lisztet alá és fölé szórva áthelyezzük oda, ahol nyújtani fogjuk, majd 4 fület nyújtunk a tésztának (ezek vékonyak legyenek, míg a tészta közepe vastag). A tészta közepére helyezzük a margarint, és ráhajtjuk a füleket (először a felsőt, majd az alsót, utána a jobb oldalit, majd a bal oldalit). Fontos, hogy hajtások előtt mindig söpörjük le a lisztet a tésztáról, különben nem fog összetapadni a réteg, és kifolyik belőle a margarin!!
  6. Elforgatjuk a tésztát jobbra 90°-kal, és középről indulva téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk a tésztát, és először a jobb oldali harmadot hajtjuk a középső területre, majd a bal oldalit. Utána tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
  7. Ezután ismét nyújtjuk a tésztát (a szabad szélek felénk esnek), és ismét téglalap alakra nyújtjuk. Most képzeletben 4 részre osztjuk a tésztát, először a jobb oldali első negyedet hajtjuk középre, majd a bal oldali utolsó negyedet középre, végül félbehajtjuk a tésztát. Ismét tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
  8. Ezután ismét nyújtjuk a tésztát (a szabd szélek felénk esnek), és ismét téglalap alakra nyújtjuk. Most ismét képzeletben 4 részre osztjuk a tésztát, először a jobb oldali első negyedet hajtjuk középre, majd a bal oldali utolsó negyedet középre, végül félbehajtjuk a tésztát. Majd tálcára helyezzük a tésztát, folpackkal fedjük, és hűtőben pihentetjük 15 percig, majd a hűtőből kivéve még 5 percig.
  9. A 3. pihentetés után 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és a sodrófára feltekerjük (közben lesöpröm róla a lisztet, és asztalt is áttöröljük, hogy se lisztes, se zsíros ne maradjon), utána óvatosan visszaengedjük a kinyújtott tésztát a tiszta felületre, és pizzavágóval egyenes széleket alakítunk ki.
  10. 11x11 cm-es darabokat vágunk, melyeket tetszőleges formára (virág, papucs, szélforgó) alakítunk ki, közben a töltelékből nagyobb kupacokat halmozunk a süteményre habzsákból, készre formázzuk. A sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távol rakjuk le. Felvert tojással megkenjük, majd 15 percig kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük.
  11. A megkelt sütit kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Töltelék

  1. Kimérjük az összetevőket, és habüstbe tesszük, vastag szálú habverővel simára keverjük, majd vízfürdőn az egészet besűrítjük (kb. 10-15 perc), ügyeljünk arra, hogy csomók ne maradjanak benne.
  2. Az edényt lehúzzuk a tűzről, és folpackkal fedjük. A tészta hajtogatások közben érdemes néha rákeverni, hogy ne bőrösödjön. Felhasználása sima csöves habzsákból történik.
  3. Amikor már a süteményem sül, akkor a gyümölcsöket is előkészítjük: megmossuk, szűrőn lecsepegtetjük, majd a barack héját lehúzzuk, és tetszőleges darabokra vágjuk. Egy műanyag zárható tetejű dobozba tesszük, és hűtőbe rakjuk felhasználásig.

Tetejére

  1. A megsült süteményt hagyjuk kihűlni, közben a használati útmutató szerint elkészítjük a zselatint, mellyel fényezzük, illetve oda is tudjuk tapasztani a tésztára a gyümölcsöket.
  2. A gyümölcsök alját megkenjük pici zselatinnal, és a kívánt helyre ragasztjuk. Ha teljesen feldíszítettük a sütit, akkor az egész süteményt vékonyan lekenjük zselatinnal, majd hagyjuk teljesen kihűlni, illetve dermedni a zselatint.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 729
  • Feltöltés dátuma: 2020. június 29.

Ajánló

Bármilyen évszakban remek reggeli, tízórai vagy uzsonna sütemény, és mivel igen látványos, akár vendégváráshoz is kiváló.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gyümölcsös péksütemény
Pancsika 101 recept

Nem a legegyszerűbb sütemény, viszont több napra biztosít reggelit. Nyáron igazán színesre lehet díszíteni, így tetszetős is.

Hozzávalók

Hajtogatott-élesztős tészta

Töltelék

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...