r
Nosalty Logó

Gyros falatkák

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Geleva
Gyros falatkák
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

Összesen 265 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

Összesen 2642 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

Összesen 109 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    818.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    485 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    172 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    677 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    875 micro
  • Lut-zea
    408 micro
Összesen 265 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    127 g

Zsír

  • Összesen
    71.1 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    276 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8183.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    1048 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    1701 mg
  • Nátrium
    4851 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    373.3 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1719.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    766 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    351 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    386 micro
  • β-karotin
    6766 micro
  • β-crypt
    101 micro
  • Likopin
    8748 micro
  • Lut-zea
    4083 micro
Összesen 2642 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    279 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    360 micro
  • Lut-zea
    168 micro
Összesen 109 kcal

Hozzávalók

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

Elkészítés

A pitákhoz

  1. A tésztához valókat kenyérsütőgépbe tesszük kelesztő programra.Vagy kevés vízben elkeverjük a sót, cukrot, élesztőt, aliszthez adjuk, és annyi vízzel dagasztunk tésztát, hogy lágy, kenyértészta állagú legyen. Letakarva, langyos helyen kelesztjük 1 órát.
  2. Közben a húst vékony, keskeny csíkokra szeleteljük, megszórjuk gyros fűszerrel,és rövid ideig állni hagyjuk. Majd a felhevített olívaolajon, kicsit megborsozva, kevergetve átsütjük. Nem kell sok idő, ne száradjon ki, de szép színt kapjon.
  3. Tzatzikihoz: fél kígyóuborkát reszeljünk vagy gyaluljunk le(én gyufaszálnál vékonyabb gyaluval szoktam), enyhén sózzuk meg, és néha megkeverve fél órát hagyjuk pihenni. Kicsit kinyomjuk a levét, rányomjuk a fokhagymát, megborsozzuk, és jól kikeverjük a joghurttal és tejföllel. Ha kell,utána sózunk. A salátát keskeny csíkokra, a paradicsomot, uborkát, lilahagymát vékony félkarikára, a fetát kis kockákra, az olívabogyókat félbe, háromba szeleteljük.
  4. A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kis korongokat szúrunk ki, letakarva hagyjuk még 15 percig állni.
  5. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk, hogy az alsó felük legyen felül. A legmagasabb fokozatra állított, előmelegített sütőben sütjük 2-3 percet, amíg kezdenek szétválva felemelkedni. Akinek van türelme, megfordíthatja öket, de úgy is jó, ha még egy kicsit tovább süti(kb. 1 perc). Ne menjünk messzire, nagyon hamar sül. :)
  6. A kész kis pitákat szedjük tálba, takarjuk le konyharuhával, hagyjuk hűlni kicsit. Vágjuk be vízszintesen (de nem át) a falatokat,és a következőkkel töltsük meg: először egy kis tzatziki (mokkáskanálnyi), tegyünk rá a salátából, erre a husiból, majd a többi zöldség(paradicsom, ubi, hagyma). Meglocsolhatjuk még tzatzikivel vagy más öntettel, pl. ezersziget, kapros, csípős stb.
  7. A tetejére teszünk (mert ez már nem fér bele úgysem :)) egy-egy feta kockát és egy karika olívabogyót. Fogvájóval vagy szendvicstűvel átszúrjuk. Ez kb. 100-120 falat, nagyságtól függően.
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 3 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 103
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11441
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 16.

Ajánló

Süthetünk hozzá hasábburgonyát, valamilyen plusz mártogatóssal is. Maradék gyros húsból is elkészíthető.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagy méretben is kedvenc nálunk, akár hasábburgonyával, akár pitában. Gondoltam, miért ne lehetne ez falatkaként is kipróbálni. A gyerkőcök biztos szívesen fogyasztják, mert ez buli. :) Érdemes egyszerre készíteni a duplasajtos hambuci falatkákkal, mert hasonló zöldségek kellenek hozzá, és ha már szeletelünk... :) Ráérős anyukáknak ajánlom, nagy sikere volt még a felnőtt gyermekeim körében is. Olyan alkalmakra kiváló vacsi vagy nasi, ami nem szigorúan asztalhoz kötött, egy lazább pihenős napon is. :)

Hozzávalók

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...