r
Nosalty Logó

Gyros falatkák

Geleva
Gyros falatkák
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

265
Kalória
12.7g
Fehérje
37.3g
Szénhidrát
7.1g
Zsír
172g
Víz
27.6g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
3.2g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

Összesen 265 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

Összesen 2642 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A pitákhoz

A feltéthez ízlés szerint

Összesen 109 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    818.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    485 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    37.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    172 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    39 micro
  • β-karotin
    677 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    875 micro
  • Lut-zea
    408 micro
Összesen 265 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    127 g

Zsír

  • Összesen
    71.1 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    27 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    276 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8183.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    1048 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    1701 mg
  • Nátrium
    4851 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    373.3 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

Víz

  • Összesen
    1719.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    766 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    80 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    351 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    562 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    181 micro
  • α-karotin
    386 micro
  • β-karotin
    6766 micro
  • β-crypt
    101 micro
  • Likopin
    8748 micro
  • Lut-zea
    4083 micro
Összesen 2642 kcal
  • 6% Fehérje
  • 16% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    337 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    200 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    15.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    70.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    279 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    360 micro
  • Lut-zea
    168 micro
Összesen 109 kcal

Elkészítés

A pitákhoz

  1. A tésztához valókat kenyérsütőgépbe tesszük kelesztő programra.Vagy kevés vízben elkeverjük a sót, cukrot, élesztőt, aliszthez adjuk, és annyi vízzel dagasztunk tésztát, hogy lágy, kenyértészta állagú legyen. Letakarva, langyos helyen kelesztjük 1 órát.
  2. Közben a húst vékony, keskeny csíkokra szeleteljük, megszórjuk gyros fűszerrel,és rövid ideig állni hagyjuk. Majd a felhevített olívaolajon, kicsit megborsozva, kevergetve átsütjük. Nem kell sok idő, ne száradjon ki, de szép színt kapjon.
  3. Tzatzikihoz: fél kígyóuborkát reszeljünk vagy gyaluljunk le(én gyufaszálnál vékonyabb gyaluval szoktam), enyhén sózzuk meg, és néha megkeverve fél órát hagyjuk pihenni. Kicsit kinyomjuk a levét, rányomjuk a fokhagymát, megborsozzuk, és jól kikeverjük a joghurttal és tejföllel. Ha kell,utána sózunk. A salátát keskeny csíkokra, a paradicsomot, uborkát, lilahagymát vékony félkarikára, a fetát kis kockákra, az olívabogyókat félbe, háromba szeleteljük.
  4. A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk. 5-6 cm átmérőjű szaggatóval kis korongokat szúrunk ki, letakarva hagyjuk még 15 percig állni.
  5. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe rakjuk, hogy az alsó felük legyen felül. A legmagasabb fokozatra állított, előmelegített sütőben sütjük 2-3 percet, amíg kezdenek szétválva felemelkedni. Akinek van türelme, megfordíthatja öket, de úgy is jó, ha még egy kicsit tovább süti(kb. 1 perc). Ne menjünk messzire, nagyon hamar sül. :)
  6. A kész kis pitákat szedjük tálba, takarjuk le konyharuhával, hagyjuk hűlni kicsit. Vágjuk be vízszintesen (de nem át) a falatokat,és a következőkkel töltsük meg: először egy kis tzatziki (mokkáskanálnyi), tegyünk rá a salátából, erre a husiból, majd a többi zöldség(paradicsom, ubi, hagyma). Meglocsolhatjuk még tzatzikivel vagy más öntettel, pl. ezersziget, kapros, csípős stb.
  7. A tetejére teszünk (mert ez már nem fér bele úgysem :)) egy-egy feta kockát és egy karika olívabogyót. Fogvájóval vagy szendvicstűvel átszúrjuk. Ez kb. 100-120 falat, nagyságtól függően.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 3 p
  • Sütés hőfoka: 250 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagy méretben is kedvenc nálunk, akár hasábburgonyával, akár pitában. Gondoltam, miért ne lehetne ez falatkaként is kipróbálni. A gyerkőcök biztos szívesen fogyasztják, mert ez buli. :) Érdemes egyszerre készíteni a duplasajtos hambuci falatkákkal, mert hasonló zöldségek kellenek hozzá, és ha már szeletelünk... :) Ráérős anyukáknak ajánlom, nagy sikere volt még a felnőtt gyermekeim körében is. Olyan alkalmakra kiváló vacsi vagy nasi, ami nem szigorúan asztalhoz kötött, egy lazább pihenős napon is. :)

További receptek

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...