r
Nosalty Logó

Gránátalmás mákosguba-kráterek

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
kovaeszti
Gránátalmás mákosguba-kráterek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mákos guba

Vaníliakrém

Gyümölcsréteg

Összeállítás

Összesen 1318 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mákos guba

Vaníliakrém

Gyümölcsréteg

Összeállítás

Összesen 5261 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Mákos guba

Vaníliakrém

Gyümölcsréteg

Összeállítás

Összesen 169 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.6 g

Zsír

  • Összesen
    44 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    437 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2548.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    1073 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    620 mg
  • Nátrium
    619 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.5 g
  • Cukor
    114 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    160.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    243 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    200 micro
  • Kolin:
    350 mg
  • Retinol - A vitamin:
    239 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    454 micro
Összesen 1318 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.6 g

Zsír

  • Összesen
    175.8 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    1748 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10195.2 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    211 mg
  • Kálcium
    4292 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    666 mg
  • Foszfor
    2481 mg
  • Nátrium
    2476 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    774 g
  • Cukor
    455 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    643.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    973 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    341 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    799 micro
  • Kolin:
    1400 mg
  • Retinol - A vitamin:
    955 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    190 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1818 micro
Összesen 5261 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    326.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    20.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 169 kcal

Hozzávalók

Mákos guba

Vaníliakrém

Gyümölcsréteg

Összeállítás

Elkészítés

Mákos guba

  1. A tejet a cukorral, vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk.
  2. A kifliket felkarikázzuk, hozzáöntjük a darált mákot, és leöntjük a meleg, cukros tejjel. Elkeverjük, hogy a kifliket mindenhol átjárhassa a tej.
  3. Ekkor hozzáadjuk az előzőleg kissé felvert egész tojást, ezzel is jól elkeverjük, és vajjal kikent tepsinkbe töltjük. 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Vaníliakrém

  1. A tojások sárgáját a keményítővel, cukorral simára keverjük 1 dl tejben, majd hozzáöntjük a további 4 dl tejet is, beletesszük a vaníliaőrleményt, és állandó kevergetés mellett felfőzzük. Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a felkockázott vajat, s gyorsan elkeverjük.
  2. A 2 zselatinlapot hideg 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, s a vaníliás krémbe belekeverjük. A krémet hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.

Gyümölcsréteg

  1. A tavaly nyáron eltett savanykás, piros lekvárunkat (ami bármi lehet, eper, málna, ribizli, meggy, stb.) újraforraljuk, s belekeverünk 5 g pektint. Jól elkeverjük (akár össze is turmixolhatjuk), s 3 percig összeforraljuk.

Összeállítás

  1. 4 darab, kb.10-12 cm átmérőjű mélyebb, kerek tálkát, (kb. félgömb alakút) készítsünk elő, béleljünk ki nejlonzacskóval, hogy a szélei túlnyúljanak az edényen. A tálka közepére állítsunk be egy hosszú, kb. 5 cm átmérőjű üdítős üvegpoharat.
  2. A pohár köré rétegenként rakjuk le majd az összetevőket. Először a a kihűlt zselatinos vaníliakrémet 1,5-2 cm magasan. Majd kenjük meg vékonyan a pektines sűrű lekvárral. Végül a sült mákos gubát kanalazzuk a lekvár tetejére, s kézzel nyomogassuk bele, egyengessük el, hogy a tálkát teljesen kitöltse.
  3. A rétegezett, teljesen megtöltött tálakat tegyük a hűtőbe minimum egy órára. Majd a tálkákban lévő nejlon segítségével borítsuk ki a rétegezett gubakrátereinket lapos tányérkákra.
  4. Kenjük be a kráterek külső oldalát a pektines lekvárral, majd díszítésként nyomkodjuk rá a gránátalmamagokat.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30*20*6
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 683
  • Feltöltés dátuma: 2019. április 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
kovaeszti 1 recept

Mákos guba mindig jöhet nálunk, minden mennyiségben. Szerintem a legmagyarabb desszert. S külön öröm, ha a mákos gubán felül még ott van a desszertben a jó kis lágy vaníliakrém is. Szokatlan formában tálaltam most a gubánkat, piros gránátalmamagokkal és krátert formázva. Egyszerű, mutatós desszert, a gránátalma még pluszban feldobja a vaníliás-mákos párost.

Hozzávalók

Mákos guba

Vaníliakrém

Gyümölcsréteg

Összeállítás

Címlapról ajánljuk