Gránátalmás mákosguba-kráterek
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
kovaeszti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 10% Zsír
Mákos guba
-
75g kifli209 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
175g tej98 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
38g mák197 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
5g vaj36 kcal
Vaníliakrém
-
30g tojássárgája97 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
125g tej70 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
48 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
Gyümölcsréteg
-
100g lekvár/ dzsem278 kcal
-
1g pektin4 kcal
Összeállítás
-
150g gránátalma70 kcal
Összesen
1318
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 10% Zsír
Mákos guba
-
300g kifli837 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
700g tej392 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
150g mák788 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
20g vaj143 kcal
Vaníliakrém
-
120g tojássárgája386 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
500g tej280 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
191 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
4g lapzselatin14 kcal
Gyümölcsréteg
-
400g lekvár/ dzsem1112 kcal
-
5g pektin16 kcal
Összeállítás
-
600g gránátalma279 kcal
Összesen
5261
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 10% Zsír
Mákos guba
-
9.6g kifli27 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
22.4g tej13 kcal
-
3.2g cukor12 kcal
-
4.8g mák25 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
0.6g vaj5 kcal
Vaníliakrém
-
3.8g tojássárgája12 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
16g tej9 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1.6g kukoricakeményítő6 kcal
-
0.6g vaj5 kcal
-
0.1g lapzselatin0 kcal
Gyümölcsréteg
-
12.8g lekvár/ dzsem36 kcal
-
0.2g pektin1 kcal
Összeállítás
-
19.2g gránátalma9 kcal
Összesen
169
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.6 g
Zsír
-
Összesen 44 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 437 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2548.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 1073 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 166 mg
-
Foszfor 620 mg
-
Nátrium 619 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 193.5 g
-
Cukor 114 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 160.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 243 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 200 micro
-
Kolin: 350 mg
-
Retinol - A vitamin: 239 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 454 micro
Összesen
1318
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.6 g
Zsír
-
Összesen 175.8 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 57 g
-
Koleszterin 1748 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10195.2 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 211 mg
-
Kálcium 4292 mg
-
Vas 33 mg
-
Magnézium 666 mg
-
Foszfor 2481 mg
-
Nátrium 2476 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 774 g
-
Cukor 455 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 643.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 973 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 341 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 799 micro
-
Kolin: 1400 mg
-
Retinol - A vitamin: 955 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 190 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1818 micro
Összesen
5261
kcal
- 8% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 37% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 326.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.8 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 20.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
Mákos guba
-
6 db kifli
-
2 db tojás
-
7 dl tej
-
10 dkg cukor
-
15 dkg mák
-
1 késhegynyi vanília
-
1 teáskanál citromhéj
-
2 dkg vaj
Vaníliakrém
-
6 db tojássárgája
-
4 dkg cukor
-
5 dl tej
-
1 késhegynyi vanília
-
5 dkg kukoricakeményítő
-
2 dkg vaj
-
2 db lapzselatin
Gyümölcsréteg
-
40 dkg lekvár/ dzsem
-
5 g pektin
Összeállítás
-
2 db gránátalma
Elkészítés
Mákos guba
- A tejet a cukorral, vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk.
- A kifliket felkarikázzuk, hozzáöntjük a darált mákot, és leöntjük a meleg, cukros tejjel. Elkeverjük, hogy a kifliket mindenhol átjárhassa a tej.
- Ekkor hozzáadjuk az előzőleg kissé felvert egész tojást, ezzel is jól elkeverjük, és vajjal kikent tepsinkbe töltjük. 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Vaníliakrém
- A tojások sárgáját a keményítővel, cukorral simára keverjük 1 dl tejben, majd hozzáöntjük a további 4 dl tejet is, beletesszük a vaníliaőrleményt, és állandó kevergetés mellett felfőzzük. Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a felkockázott vajat, s gyorsan elkeverjük.
- A 2 zselatinlapot hideg 5 percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, s a vaníliás krémbe belekeverjük. A krémet hagyjuk szobahőmérsékletűre lehűlni.
Gyümölcsréteg
- A tavaly nyáron eltett savanykás, piros lekvárunkat (ami bármi lehet, eper, málna, ribizli, meggy, stb.) újraforraljuk, s belekeverünk 5 g pektint. Jól elkeverjük (akár össze is turmixolhatjuk), s 3 percig összeforraljuk.
Összeállítás
- 4 darab, kb.10-12 cm átmérőjű mélyebb, kerek tálkát, (kb. félgömb alakút) készítsünk elő, béleljünk ki nejlonzacskóval, hogy a szélei túlnyúljanak az edényen. A tálka közepére állítsunk be egy hosszú, kb. 5 cm átmérőjű üdítős üvegpoharat.
- A pohár köré rétegenként rakjuk le majd az összetevőket. Először a a kihűlt zselatinos vaníliakrémet 1,5-2 cm magasan. Majd kenjük meg vékonyan a pektines sűrű lekvárral. Végül a sült mákos gubát kanalazzuk a lekvár tetejére, s kézzel nyomogassuk bele, egyengessük el, hogy a tálkát teljesen kitöltse.
- A rétegezett, teljesen megtöltött tálakat tegyük a hűtőbe minimum egy órára. Majd a tálkákban lévő nejlon segítségével borítsuk ki a rétegezett gubakrátereinket lapos tányérkákra.
- Kenjük be a kráterek külső oldalát a pektines lekvárral, majd díszítésként nyomkodjuk rá a gránátalmamagokat.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 30*20*6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 697
- Feltöltés dátuma: 2019. április 15.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
kovaeszti
1 recept
Mákos guba mindig jöhet nálunk, minden mennyiségben. Szerintem a legmagyarabb desszert. S külön öröm, ha a mákos gubán felül még ott van a desszertben a jó kis lágy vaníliakrém is. Szokatlan formában tálaltam most a gubánkat, piros gránátalmamagokkal és krátert formázva. Egyszerű, mutatós desszert, a gránátalma még pluszban feldobja a vaníliás-mákos párost.