Gránátalma

Gránátalma

Leírás

A gránátalma vagy grenadine őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető, az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A gyümölcsöket szeptember és december között szedik le és igen sokoldalú a felhasználása. Vastag héja alatt több, hártyával elválasztott kamra van. Ezekben található a sok pirosas-bordó, lédús gyümölcshússal körülvett mag. A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs főzése során fekete színű tintát kapunk. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga. A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot (Grenadine) készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják az érdekes íze és a színe miatt. A gránátalma, de a kifacsart gránátalma leve is világszerte elterjedt élelmiszer, íze frissítően édeskés-savanykás. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, de gyümölcssaláták készítése során is. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények is, de bor és ecet is készíthető belőle. Nyersen is fogyasztjuk: mivel a gyümölcs héja nagyon kemény, érdemes félbevágni és kikanalazni a belsejét. A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és quercetin) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kálciumban gazdag. Több tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Forrás: Wikipédia

Mikor vegyem

Júliustól februárig.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény gyümölcsös rekeszében néhány hétig eláll. A megkezdett gyümölcsöt ajánlatos egy napon belül elfogyasztani, mert belseje gyorsan kiszárad.

100g Gránátalma

fehérjetartalom

1.67 g

zsírtartalom

0.292 g

szénhidráttartalom

18.7 g

víztartalom

77.93 g

gramm gránátalma?

Top ásványi anyagok

Foszfor

36 mg

Magnézium

12 mg

Kalcium

10 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.075 g

C vitamin

10.2 mg

Kolin

7.6 mg

E vitamin

0.6 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.67 g

Zsír

telített zsírsav

0.12 g

egyszeresen telített zsírsav

0.093 g

többszörösen telített zsírsav

0.079 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.3 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

36 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.35 mg

Réz

0.158 mg

Mangán

0.119 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

4 g

cukor

13.67 g

víz

77.93 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.067 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.053 mg

Niacin - B3 vitamin

0.293 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.377 mg

Folát

38 µg

Kolin

7.6 mg

E vitamin

0.6 mg

K vitamin

16.4 µg

C vitamin

10.2 mg

B6 vitamin

0.075 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...