r
Nosalty Logó

Gombás rizottó Járai Márktól

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Gombás rizottó Járai Márktól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 731 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 2927 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 99 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2427.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    327 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    450 mg
  • Nátrium
    1526 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    203.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    175 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    103 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    144 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    374 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    364 micro
Összesen 731 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.2 g

Zsír

  • Összesen
    99.4 g
  • Telített zsírsav
    47 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    188 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9709.6 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    1309 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    297 mg
  • Foszfor
    1799 mg
  • Nátrium
    6103 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    390.4 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    814.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    701 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    54 mg
  • D vitamin:
    151 micro
  • K vitamin:
    410 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1185 micro
  • Kolin:
    234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    577 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1495 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1458 micro
Összesen 2927 kcal
  • 6% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    3.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    329.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 99 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. 2 dl alaplevet melegítsünk meg, jó forró legyen. Dobjuk bele a szárított vargányát, és tegyük félre pár percre.
  2. Addig vegyünk elő egy nem túl nagy lábast, vágjuk össze a hagymát és a zellert apró kockákra, és egy kevés olívaolajon forgassuk át, majd öntsük hozzá a vermutot. Kicsit forraljuk el az alkoholt, majd dobjuk hozzá a rizottó rizst. A tűzhelyet állítsuk alacsony fokozatra, és innentől csak azon dolgozzunk.
  3. A megpuhult gombákat halásszuk ki az alapléből, vágjuk apróra, és dobjuk a rizshez. Egy gyors keverés után azt az alaplevet, amiben a gombák áztak, öntsük bele a lábasba. Innentől percekig (nem több mint fél óra) annyi a feladat, hogy a lassú tűzön kevergetés közben elpárolgott folyadékot mindig vissza-visszapótoljuk az alaplével, amíg a rizs meg nem puhul.
  4. Mikor már kb. jónak érezzük, húzzuk le a tűről, és dobjunk bele tekintélyes mennyiségű vajat és reszelt parmezánt. Ez a kettő nem tud igazán sok lenni, mert ezektől lesz igazán krémes az étel. Borsozzuk meg időközben, amennyire szeretnénk. Sózni nem igazán kell, mert a parmezán sajt és az alaplé is sós, de nyilván, ha kóstolás közben sótlannak érezzük, akkor fűszerezzük nyugodtan.
  5. Egy rácsos serpenyőben hevítsünk egy kis olívaolajat, és az összedarabolt gombákat pirítsuk jól meg. Én most összesen 4 féle gombát pirítottam, amiket lehet, hogy kicsit körülményes beszerezni, de abszolút megéri, hiszen mindnek más az íze. Például én tettem volna most bele rókagombát is, de nem kaptam a piacon.
  6. A megpirított gombákat egy tálban forgassuk össze egy marék összedarabolt petrezselyemmel, fél marék friss tárkonnyal és ha szezonja van, akkor még egy kis turbolyát is dobjunk hozzá, majd egy fél citrom levét és olívaolajat csorgassunk még a gombákra, és keverjük őket össze.
  7. Tálalásnál szedjünk a rizottóból egy tányérra, halmozzuk rá a gombákat, és helyezzünk egy kis vajat az étel tetejére. Reszeljünk még rá friss parmezánt, végezetül egy kis tengeri sóval vagy maldon sóval hintsük meg, és kész is.
  • Receptkönyvben: 110
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 14480
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fogorvosból zenész, titokban pedig gasztromágus. Járai Márkot sokféleképpen láthattátok már, de fakanállal a kezében talán még nem, pedig isteni rizottót készít például. Ez az isteni étel Jamie Oliver gombás rizottó receptjének Járai Márk által készített verziója. Érdemes kipróbálni, mert higgyétek el, rizottót főzni egyáltalán nem nagy ördöngösség!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...