Gombás rizottó Járai Márktól
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
2 kcal
-
100g rizottó rizs358 kcal
-
19g fehérbor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
32g csiperkegomba7 kcal
-
20g shiitake gomba7 kcal
-
80g gomba17 kcal
-
10g laskagomba3 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g turbolya0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
375g alaplé26 kcal
-
13g szárított gomba37 kcal
Összesen
731
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
10 kcal
-
400g rizottó rizs1432 kcal
-
75g fehérbor62 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
128g csiperkegomba27 kcal
-
80g shiitake gomba27 kcal
-
320g gomba68 kcal
-
40g laskagomba12 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g turbolya0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
56g vaj402 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
1500g alaplé105 kcal
-
50g szárított gomba148 kcal
Összesen
2927
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
2.7g halványító zeller0 kcal
-
13.6g rizottó rizs49 kcal
-
2.5g fehérbor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.3g csiperkegomba1 kcal
-
2.7g shiitake gomba1 kcal
-
10.9g gomba2 kcal
-
1.4g laskagomba0 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g turbolya0 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
-
3.4g parmezán sajt13 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
50.9g alaplé4 kcal
-
1.7g szárított gomba5 kcal
Összesen
99
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.3 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2427.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 327 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 450 mg
-
Nátrium 1526 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 97.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 203.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 175 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 103 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 144 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 374 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 364 micro
Összesen
731
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 85.2 g
Zsír
-
Összesen 99.4 g
-
Telített zsírsav 47 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 188 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9709.6 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 153 mg
-
Kálcium 1309 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 297 mg
-
Foszfor 1799 mg
-
Nátrium 6103 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 390.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 814.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 701 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 151 micro
-
K vitamin: 410 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1185 micro
-
Kolin: 234 mg
-
Retinol - A vitamin: 577 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1495 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1458 micro
Összesen
2927
kcal
- 6% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 329.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 61 mg
-
Nátrium 207 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
99
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
1 kis db vöröshagyma
-
2 közepes szár halványító zeller
-
40 dkg rizottó rizs
-
bors ízlés szerint
-
4 közepes db csiperkegomba
-
4 db shiitake gomba
-
10 közepes db gomba
-
turbolya ízlés szerint
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
4 ek vaj
-
10 dkg parmezán sajt
-
3 ek olívaolaj
-
15 dl alaplé
Elkészítés
- Kb. 2 dl alaplevet melegítsünk meg, jó forró legyen. Dobjuk bele a szárított vargányát, és tegyük félre pár percre.
- Addig vegyünk elő egy nem túl nagy lábast, vágjuk össze a hagymát és a zellert apró kockákra, és egy kevés olívaolajon forgassuk át, majd öntsük hozzá a vermutot. Kicsit forraljuk el az alkoholt, majd dobjuk hozzá a rizottó rizst. A tűzhelyet állítsuk alacsony fokozatra, és innentől csak azon dolgozzunk.
- A megpuhult gombákat halásszuk ki az alapléből, vágjuk apróra, és dobjuk a rizshez. Egy gyors keverés után azt az alaplevet, amiben a gombák áztak, öntsük bele a lábasba. Innentől percekig (nem több mint fél óra) annyi a feladat, hogy a lassú tűzön kevergetés közben elpárolgott folyadékot mindig vissza-visszapótoljuk az alaplével, amíg a rizs meg nem puhul.
- Mikor már kb. jónak érezzük, húzzuk le a tűről, és dobjunk bele tekintélyes mennyiségű vajat és reszelt parmezánt. Ez a kettő nem tud igazán sok lenni, mert ezektől lesz igazán krémes az étel. Borsozzuk meg időközben, amennyire szeretnénk. Sózni nem igazán kell, mert a parmezán sajt és az alaplé is sós, de nyilván, ha kóstolás közben sótlannak érezzük, akkor fűszerezzük nyugodtan.
- Egy rácsos serpenyőben hevítsünk egy kis olívaolajat, és az összedarabolt gombákat pirítsuk jól meg. Én most összesen 4 féle gombát pirítottam, amiket lehet, hogy kicsit körülményes beszerezni, de abszolút megéri, hiszen mindnek más az íze. Például én tettem volna most bele rókagombát is, de nem kaptam a piacon.
- A megpirított gombákat egy tálban forgassuk össze egy marék összedarabolt petrezselyemmel, fél marék friss tárkonnyal és ha szezonja van, akkor még egy kis turbolyát is dobjunk hozzá, majd egy fél citrom levét és olívaolajat csorgassunk még a gombákra, és keverjük őket össze.
- Tálalásnál szedjünk a rizottóból egy tányérra, halmozzuk rá a gombákat, és helyezzünk egy kis vajat az étel tetejére. Reszeljünk még rá friss parmezánt, végezetül egy kis tengeri sóval vagy maldon sóval hintsük meg, és kész is.
- Receptkönyvben: 110
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 14480
- Feltöltés dátuma: 2020. január 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nosalty
1510 recept
Fogorvosból zenész, titokban pedig gasztromágus. Járai Márkot sokféleképpen láthattátok már, de fakanállal a kezében talán még nem, pedig isteni rizottót készít például. Ez az isteni étel Jamie Oliver gombás rizottó receptjének Járai Márk által készített verziója. Érdemes kipróbálni, mert higgyétek el, rizottót főzni egyáltalán nem nagy ördöngösség!