Gluténmentes Mince lepénykék
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
Tésztához
-
17g vaj120 kcal
-
3g nádcukor13 kcal
-
25g törökmogyoró157 kcal
-
17g rizsliszt61 kcal
-
52 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g xantana6 kcal
Mince Meat-hez
-
50g mandarin20 kcal
-
33g alma16 kcal
-
67g mazsola199 kcal
-
21 kcal
-
21 kcal
-
3g tőzegáfonya2 kcal
-
8 kcal
-
21g barna cukor79 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
20g sertésháj162 kcal
-
8g barna rum19 kcal
Összesen
956
kcal
- 4% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
Tésztához
-
100g vaj717 kcal
-
20g nádcukor76 kcal
-
150g törökmogyoró944 kcal
-
100g rizsliszt366 kcal
-
310 kcal
-
0g só0 kcal
-
10g xantana38 kcal
Mince Meat-hez
-
300g mandarin118 kcal
-
200g alma94 kcal
-
400g mazsola1196 kcal
-
129 kcal
-
129 kcal
-
20g tőzegáfonya9 kcal
-
48 kcal
-
125g barna cukor475 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
120g sertésháj974 kcal
-
50g barna rum116 kcal
Összesen
5739
kcal
- 4% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
Tésztához
-
5.6g vaj40 kcal
-
1.1g nádcukor4 kcal
-
8.5g törökmogyoró53 kcal
-
5.6g rizsliszt21 kcal
-
4.5g csicseriborsóliszt17 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g xantana2 kcal
Mince Meat-hez
-
16.9g mandarin7 kcal
-
11.3g alma5 kcal
-
22.5g mazsola67 kcal
-
7 kcal
-
7 kcal
-
1.1g tőzegáfonya1 kcal
-
1.1g aszalt sárgabarack3 kcal
-
7g barna cukor27 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
6.8g sertésháj55 kcal
-
2.8g barna rum7 kcal
Összesen
323
kcal
- 4% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 48 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 530.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 131 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 229 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 88.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 38 micro
-
β-karotin 175 micro
-
β-crypt 155 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
Összesen
956
kcal
- 4% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 65.5 g
Zsír
-
Összesen 288.2 g
-
Telített zsírsav 98 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 148 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 283 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3181.6 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 784 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 616 mg
-
Foszfor 1373 mg
-
Nátrium 308 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 756.2 g
-
Cukor 534 mg
-
Élelmi rost 57 mg
VÍZ
-
Összesen 532.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 813 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 146 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 125 mg
-
Retinol - A vitamin: 677 micro
-
α-karotin 227 micro
-
β-karotin 1053 micro
-
β-crypt 927 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 386 micro
Összesen
5739
kcal
- 4% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 35 mg
-
Foszfor 77 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 30 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 13 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 52 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
323
kcal
Hozzávalók
Tésztához
-
10 dkg vaj
-
2 ek nádcukor
-
15 dkg törökmogyoró
-
5 púpozott ek rizsliszt
-
4 púpozott ek csicseriborsóliszt
-
1 csipet só
-
1 csapott ek xantana
Mince Meat-hez
-
200 g alma
-
20 g tőzegáfonya
-
20 g aszalt sárgabarack
-
125 g barna cukor
-
2 kávéskanál fahéj
-
1 teáskanál koriander
-
1 db szerecsendió
-
1 teáskanál szegfűszeg
-
1 teáskanál gyömbérpor
Elkészítés
Tésztához
- A törökmogyorót 200 Celsius fokon 5-10 perc alatt pörköljük. A sütőt 180 Celsius fokra mérsékeljük. Hagyjuk lehűlni a mogyorót, és lemorzsoljuk a héját. Konyhai robotgépben megőröljük, sőt addig daráljuk, míg összeáll, majdnem mogyoróvajjá daráljuk.
- A rizs- és csicseriborsó lisztet és a xantanát összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a cukrot és sót.
- Belegyúrjuk a vajat és mogyorómasszát. Lágy tésztát kell kapjunk, ami nem ragad. Ha szükséges, lisztet adhatunk még hozzá.
- 6 cm átmérőjű és maximum 2 cm mély formácskákba diónyi mennyiségű tésztát szétnyomkodunk, egyenletes vastagságúra. A formákat nem kell kikenni.
- Egy evőkanál mince meat-et helyezünk minden egyes tésztába. Ne töltsük túl őket. Egy-egy diónyi adag tésztát a tenyerünkön szétnyomunk, és a lepénykék tetejére helyezzük. Ne felejtsünk el fogpiszkálóval lyukat fúrni a lepénykék tetején, hogy a gőz eltávozhasson, különben szétrobbanhat a lepénykénk.
- Csillagokat is vághatunk a lepénykék tetejére. Diónyi méretű tésztát deszkán lelapítunk, és egy 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kinyomjuk. Késsel csillagot vágunk belőle. Persze, ha van ilyen kis csillagformánk vagy bármilyen más kiszúró forma, amit használni szeretnénk, sokkal könnyebb! A lényeg, hogy 5 cm átmérőjű vagy kisebb legyen.
- A lepénykéket fedő nélkül is hagyhatjuk. Kisülés után, lehűlve, porcukorral szórhatjuk vagy cukormázzal díszíthetjük.
- Ha a sütő rácsai túlságosan messze vannak egymástól - mint az enyém - és a formák nem állnak meg rajta vízszintesen, akkor egy nagy sütőtepsire rakjuk a lepénykéket, és úgy süssük. 20 perc alatt kész.
- Hagyjuk a formákban kihűlni. Ilyenkor porhanyósak! Nagyon óvatosan a tenyerünk felett fejtetőre fordítjuk, és a formákat óvatosan összenyomjuk kicsit. A kezünkbe hullik majd, és óvatosan dobozba vagy tálra helyezzük. A lepények egy nap múlva jobban összeállnak, és könnyebben kezelhetőek. 15-20 db lesz belőle, attól függően, hogy bevonjuk-e tésztával.
Mince Meat-hez
- A mandarinok héját egy közepes tepsibe vagy jénaiba lereszeljük.
- Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és apró darabokra vágjuk, és a tepsibe vagy jénaiba tesszük. A mandarinok levét kifacsarjuk, és az almára öntjük, így nem barnul meg.
- A szárított gyümölcsöket, barna cukrot és fűszereket rászórjuk, és összekeverjük.
- A ledarált hájat is belekeverjük (vagy a lereszelt vagy apró darabokra vágott vajat).
- A tepsit vagy jénait tiszta konyharuhával vagy folpackkal betakarjuk, és egy éjszakára vagy 8-12 órán át pihentetjük.
- A folpackot vagy konyharuhát eltávolítjuk, és az almás gyümölcsös masszát átkeverjük.
- Most már alumínium fóliával fedjük be a tepsit vagy jénait. A sütőt 120 C fokra előmelegítjük, és 3 órán át szárítjuk.
- Miután kihűlt, belekeverjük a rumot vagy konyakot. Tiszta üvegekbe töltjük. Ebből a mennyiségből 1 liter lesz. Légmentesen lezárva, sötét, hűvös helyen tárolva egy évig eláll. Ebből a keverékből kb. 15 evőkanálnyi mennyiségre lesz szükségünk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 10
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 1063
- Feltöltés dátuma: 2014. december 08.
Ajánló
A mogyoró pörkölése kiszárítja, ízletesebbé teszi, és a héját könnyebben lemorzsolhatóvá a törökmogyorónak. Minden dióféle íze karakteresebb lesz pörkölés által. Mince meat helyett szárított gyümölcsöket keverjünk össze lekvárral, de ízben sajnos utána sem ér.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Az eredeti mince pie avagy lepényke sütőtepsije a háttérben látható. 6 cm széles, 1 cm mély minden egyes mélyedés. Ehelyett kis tortaformácskákat használhatunk. Sajnos a muffin sütőforma túl mély ezekhez a lepényekhez. A tészta omlós lesz, a töltelék nem túl édes. Nagyon laktató.