Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 18% Zsír
A pulykaszeletekhez
-
250g pulykamell393 kcal
-
30g újhagyma zöldje8 kcal
-
0 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
43g szőlőmagolaj376 kcal
A túrórudacskákhoz
-
63g tehéntúró92 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
21g szőlőmagolaj188 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g snidling0 kcal
A szedermártáshoz
-
75g szeder31 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
25g vörösbor21 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 18% Zsír
A pulykaszeletekhez
-
1000g pulykamell1570 kcal
-
120g újhagyma zöldje32 kcal
-
0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
170g szőlőmagolaj1503 kcal
A túrórudacskákhoz
-
250g tehéntúró368 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
-
85g szőlőmagolaj751 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g snidling0 kcal
A szedermártáshoz
-
300g szeder124 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 18% Zsír
A pulykaszeletekhez
-
37.8g pulykamell59 kcal
-
4.5g újhagyma zöldje1 kcal
-
0 kcal
-
3.8g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.4g szőlőmagolaj57 kcal
A túrórudacskákhoz
-
9.5g tehéntúró14 kcal
-
3.8g vaj27 kcal
-
6.2g tojás8 kcal
-
3.8g finomliszt14 kcal
-
3.8g zsemlemorzsa15 kcal
-
3.2g szőlőmagolaj28 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g snidling0 kcal
A szedermártáshoz
-
11.4g szeder5 kcal
-
1.1g cukor4 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3.8g vörösbor3 kcal
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.3 g
Zsír
-
Összesen 111.7 g
-
Telített zsírsav 28 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 51 g
-
Koleszterin 351 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1910.2 g
-
Cink 168 mg
-
Szelén 91 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 131 mg
-
Magnézium 113 mg
-
Foszfor 788 mg
-
Nátrium 403 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 372.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 302 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 65 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 76 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 103 micro
-
Kolin: 129 mg
-
Retinol - A vitamin: 231 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 852 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 535 micro
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 317.3 g
Zsír
-
Összesen 446.9 g
-
Telített zsírsav 110 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 98 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 204 g
-
Koleszterin 1405 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7640.9 g
-
Cink 672 mg
-
Szelén 365 mg
-
Kálcium 812 mg
-
Vas 525 mg
-
Magnézium 452 mg
-
Foszfor 3150 mg
-
Nátrium 1614 mg
-
Réz 27 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 301.9 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 1490.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1209 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 81 mg
-
C vitamin: 85 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 260 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 64 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 302 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 411 micro
-
Kolin: 516 mg
-
Retinol - A vitamin: 923 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3408 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2142 micro
- 12% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 16.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.1 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 119 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 129 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 81 micro
Hozzávalók
A pulykaszeletekhez
-
10 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 dl szőlőmagolaj
A túrórudacskákhoz
-
10 dkg vaj
-
3 db tojás
-
10 dkg finomliszt
-
10 dkg zsemlemorzsa
-
1 dl szőlőmagolaj
-
petrezselyem ízlés szerint
-
só ízlés szerint
A szedermártáshoz
Elkészítés
A pulykaszeletekhez
- A pulykamelleket sütést megelőző este megmossuk, leszárogatjuk, 4-6 szeletre vágjuk, és bepácoljuk az alábbiak szerint: sózzuk, borsozzuk, majd az újhagyma zöldjével és a Provence-i fűszerkeverékkel elkevert szőlőmagolajba tesszük. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük.
- A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután kb. 180 fokra felhevített szőlőmagolajba tesszük, és 6-8 perc alatt, szép aranysárgára sütjük. (Figyeljünk arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai (így kevésbé szárad, s megőrzi ízeit), ezért a szeletek sütésénél először az egyik oldalt sütjük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanezt tesszük. A védőréteg kialakulását lassítja, ha a hús felülete vizes, ezért a korábbi besózás, vagy a pácolás nyomait a sütés előtt letöröljük.) A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, vagy papírtörlővel leitatjuk róla.
- Sült túrórudacskák készítése:
- A túrót, vajat, lisztet, hagymát, 2db tojást, és a sót összedolgozzuk, lisztezett deszkán, hüvelyknyi kolbászkákat formálunk belőle. 1db tojást felverünk.
- A kolbászkákat a felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra kisütjük.
- Vörösboros szedermártás készítése:
- A szedret megmossuk, és a cukorral egy edénybe tesszük, felöntjük a vörösborral.
- A reszelt narancshéjjal és őrölt fahéjjal ízesítve felforraljuk. A szedermártást az étel mellé kínáljuk.
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 16545
- Feltöltés dátuma: 2009. október 10.
Ajánló
Ősszel friss szederrel elkészíthető étel, az egész család kedvence. Tipp: Ha nincs otthon Provence-i fűszerkeverék, akkor 1-1 rész (kiskanál) rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya keveréket készítünk. Aki szereti, oreganót is tehet bele. Megjegyzés: Sütésnél és a grillezés során használt szőlőmagolaj a legkevésbé befolyásolja a vele készített élelmiszerek ízét, utóízét. A benne sütött ételnek kívánatos, enyhe vajszerű ízt kölcsönöz. Használata sütés során gazdaságos, mert más olajokhoz képest fél, vagy akár egyharmad mennyiség használatával elérhető ugyanaz az eredmény.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
A szederről régészeti ásatások bebizonyították, hogy már az újkőkorban ismert és kedvelt gyümölcs volt. Az ókori görögök nem csak bogyóiért, hanem gyógyító levelei miatt is termesztették. A vadon termő fekete szeder körülbelül tízszer annyi mangánt tartalmaz, mint termesztett rokonai, így érdemes az erdőben barangolva sajátkezűleg szedni a gyümölcsöt. Minél frissebb annál jobb; ugyanis a szeder szinte tárolhatatlan gyümölcs. Vásárlásnál az érett, enyhén puha, de sosem levet engedő, vagy szottyadt gyümölcsöket válasszuk. Színük legyen feketébe hajló, illatuk kellemes. Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg. Ezután távolítsuk el az esetlegesen még rajta lévő szár-, és/ vagy levélmaradványokat és már készen is vagyunk az előkészítéssel.