r
Nosalty Logó

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mártika és Feri
Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A pulykaszeletekhez

A túrórudacskákhoz

A szedermártáshoz

Összesen 1651 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A pulykaszeletekhez

A túrórudacskákhoz

A szedermártáshoz

Összesen 6603 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A pulykaszeletekhez

A túrórudacskákhoz

A szedermártáshoz

Összesen 249 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.3 g

Zsír

  • Összesen
    111.7 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    351 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1910.2 g
  • Cink
    168 mg
  • Szelén
    91 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    131 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    788 mg
  • Nátrium
    403 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    75.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    372.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    302 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    16 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    76 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    103 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    231 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    852 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    535 micro
Összesen 1651 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    317.3 g

Zsír

  • Összesen
    446.9 g
  • Telített zsírsav
    110 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    98 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    204 g
  • Koleszterin
    1405 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7640.9 g
  • Cink
    672 mg
  • Szelén
    365 mg
  • Kálcium
    812 mg
  • Vas
    525 mg
  • Magnézium
    452 mg
  • Foszfor
    3150 mg
  • Nátrium
    1614 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    25 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    301.9 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1490.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1209 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    81 mg
  • C vitamin:
    85 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    260 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    64 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    302 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    64 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    411 micro
  • Kolin:
    516 mg
  • Retinol - A vitamin:
    923 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3408 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2142 micro
Összesen 6603 kcal
  • 12% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 58% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    53 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.1 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    119 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    11 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    129 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 249 kcal

Hozzávalók

A pulykaszeletekhez

A túrórudacskákhoz

A szedermártáshoz

Elkészítés

A pulykaszeletekhez

  1. A pulykamelleket sütést megelőző este megmossuk, leszárogatjuk, 4-6 szeletre vágjuk, és bepácoljuk az alábbiak szerint: sózzuk, borsozzuk, majd az újhagyma zöldjével és a Provence-i fűszerkeverékkel elkevert szőlőmagolajba tesszük. Letakarva, hűtőszekrényben érleljük.
  2. A pulykamell-szeleteket először lisztben megmártjuk, ezután kb. 180 fokra felhevített szőlőmagolajba tesszük, és 6-8 perc alatt, szép aranysárgára sütjük. (Figyeljünk arra, hogy gyorsan bezáruljanak a hús pórusai (így kevésbé szárad, s megőrzi ízeit), ezért a szeletek sütésénél először az egyik oldalt sütjük, amíg az a hőtől kifehéredik, majd a másik oldalával is ugyanezt tesszük. A védőréteg kialakulását lassítja, ha a hús felülete vizes, ezért a korábbi besózás, vagy a pácolás nyomait a sütés előtt letöröljük.) A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, vagy papírtörlővel leitatjuk róla.
  3. Sült túrórudacskák készítése:
  4. A túrót, vajat, lisztet, hagymát, 2db tojást, és a sót összedolgozzuk, lisztezett deszkán, hüvelyknyi kolbászkákat formálunk belőle. 1db tojást felverünk.
  5. A kolbászkákat a felvert tojásba mártjuk, zsemlemorzsában megforgatjuk és forró olajban pirosra kisütjük.
  6. Vörösboros szedermártás készítése:
  7. A szedret megmossuk, és a cukorral egy edénybe tesszük, felöntjük a vörösborral.
  8. A reszelt narancshéjjal és őrölt fahéjjal ízesítve felforraljuk. A szedermártást az étel mellé kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 122
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 16545
  • Feltöltés dátuma: 2009. október 10.

Ajánló

Ősszel friss szederrel elkészíthető étel, az egész család kedvence. Tipp: Ha nincs otthon Provence-i fűszerkeverék, akkor 1-1 rész (kiskanál) rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, majoránna, zsálya keveréket készítünk. Aki szereti, oreganót is tehet bele. Megjegyzés: Sütésnél és a grillezés során használt szőlőmagolaj a legkevésbé befolyásolja a vele készített élelmiszerek ízét, utóízét. A benne sütött ételnek kívánatos, enyhe vajszerű ízt kölcsönöz. Használata sütés során gazdaságos, mert más olajokhoz képest fél, vagy akár egyharmad mennyiség használatával elérhető ugyanaz az eredmény.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Fűszeres pulykamellszeletek túrórudacskákkal
Mártika és Feri 107 recept

A szederről régészeti ásatások bebizonyították, hogy  már az újkőkorban ismert és kedvelt gyümölcs volt. Az ókori görögök nem csak bogyóiért, hanem gyógyító levelei miatt is termesztették. A vadon termő fekete szeder körülbelül tízszer annyi mangánt tartalmaz, mint termesztett rokonai, így érdemes az erdőben barangolva sajátkezűleg szedni a gyümölcsöt. Minél frissebb annál jobb; ugyanis a szeder szinte tárolhatatlan gyümölcs. Vásárlásnál az érett, enyhén puha, de sosem levet engedő, vagy szottyadt gyümölcsöket válasszuk. Színük legyen feketébe hajló, illatuk kellemes.  Csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg. Ezután távolítsuk el az esetlegesen még rajta lévő szár-, és/ vagy levélmaradványokat és már készen is vagyunk az előkészítéssel.  

Hozzávalók

A pulykaszeletekhez

A túrórudacskákhoz

A szedermártáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...