Szeder

Szeder

Leírás

Szeder – receptek, leírás, tippek

A szeder fanyarkás ízű, bogyós gyümölcs, amely hazánkban is több vidéken megterem. Nagyon egészséges, és többféleképpen is felhasználhatjuk a konyhában.

A kissé tüskés bokorról szüretelhető szederszemekben rengeteg vitamin és ásványi anyag rejlik, ezért megéri fogyasztani. A szeder nem a legnépszerűbb bogyós kissé fanyarkás íze miatt, de a húsokat és a süteményeket is nagyon jól kiegészíti, emellett készülhet belőle szörp és pálinka is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a szeder?

A szeder a rózsafélék családját gyarapító bogyós gyümölcs, amelynek csak Európában több mint 2000 faja található. Az egész világon elterjedt a mérsékelt övezeti éghajlatot kedvelő lila gyümölcs. Jótékony hatását már a görögök is felismerték, ugyanis köszvény ellen javallották. Piaci értékeítése csak a 19. században kezdődött.

Hogyan vásároljuk?

A szeder főszezonja júliustól egészen szeptember végéig tart. Az érett szemek megjelenését befolyásolhatja az időjárás, és ha már nyár elején berobban a meleg, akkor már június vége felé lehet szedegetni. A piacok kínálata friss és lédús, de szupermarketekben is hozzájuthatunk. Természetesen a szeder termesztése is opció, akinek van lehetősége szabadföldbe ültetni a szederpalántát. Fagyasztott formában az év minden időszakában fellelhetjük a mélyhűtőspultban, de mi magunk is lefagyaszthatjuk a nyári adag egy részét.

Mire jó a szeder?

A szedernek kimagasló A-, C- és E-vitamin-tartalma van, így nem keveset tesz az ellenálló immunrendszerért. Magas rosttartalmával segíti az emésztést, és székrekedés esetén is jól alkalmazható. Az antocián nevű antioxidáns miatt mérsékli a szabadgyökök káros hatását, ezzel csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Mindemellett gyulladásgátló, érvédő hatása van, szabályozza a vérnyomást, és segíti az emlékezőképességet. Ásványianyagok közül foszfor- és vastartalma említésre méltó. A szeder leve nyugtatja a gyomrot, illetve vese- és hólyagpanaszokra is jól alkalmazható. A szederlevélből készült tea vízhajtó hatású, de torok- és szájöblítésre is tökéletes.

Mi készülhet a szederből?

A szeder nyers formában is remek csemege, ráadásul így a legmagasabb vitamin- és ásványianyag tartalma. Elsősorban süteményekbe kerül, úgy mint a szedres sajttortába, a szedres-citromos túrótorta, a szedres-fehércsokis kevert süti és a szedres mille-feuille. Ünnepségre készülhet szedertorta, ami nemcsak mutatós, csakúgy mint az étcsokihabos feketeszeder torta. A csokoládés pite vörösboros szederöntettel igazi ínyencség, míg a nyáron jól esik egy kis szederfagylalt. A mascarponés szederlepénynél kevés jobb uzsonna van, míg a szederálom túrókrém még az alakjukra odafigyelőknek is beleférhet. A New York cheesecake szedervelővel pedig tökéletes lezárása a vasárnapi ebédnek.

Még több szedres receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Júliustól szeptember végéig tart a szezonja. Fagyasztva bármikor beszerezhető.

hogyan tároljam

Frissen fogyasszuk, ne tartogassuk sokáig. Hűtőben egy-két napig eláll.

100g Szeder

fehérjetartalom

1.39 g

zsírtartalom

0.341 g

szénhidráttartalom

9.61 g

víztartalom

88.15 g

gramm szeder?

Top ásványi anyagok

Kalcium

29 mg

Foszfor

22 mg

Magnézium

20 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.03 g

C vitamin

21 mg

Kolin

8.5 mg

E vitamin

1.17 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.39 g

Zsír

telített zsírsav

0.014 g

egyszeresen telített zsírsav

0.047 g

többszörösen telített zsírsav

0.28 g

ásványi anyagok

Kalcium

29 mg

Vas

0.62 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

22 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.53 mg

Réz

0.165 mg

Mangán

0.646 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

5.3 g

cukor

4.88 g

víz

88.15 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.026 mg

Niacin - B3 vitamin

0.646 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.276 mg

Folát

25 µg

Kolin

8.5 mg

Béta-karotin

128 µg

Lutein+zeaxantin

118 µg

E vitamin

1.17 mg

K vitamin

19.8 µg

A vitamin

11 µg

C vitamin

21 mg

B6 vitamin

0.03 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...