Újhagyma zöldje
Leírás
A tavaszi piacok egyik legelső szabadföldi terménye az újhagyma. Egész évben hozzájuthatunk, de tavasszal, még zsengén a legjobb. Valójában a vöröshagyma fiatal példánya, sokszor a sűrűre vetett hagyma ritkításakor kihúzott „felesleges” töveket adják el újhagymaként. Az újhagyma fogyasztása rendkívül egészséges, hiszen a B1, B2 és C vitaminok mellett számos ásványi anyagot is tartalmaz. Fogyasztása serkenti az emésztést, valamint vizelethajtó hatása is ismert. Az újhagyma teljes egészében ehető, nem csak a fehér része, hanem a zöld szára is. Fogyaszthatjuk nyersen, de ízesíthetünk vele szószokat, pástétomokat, salátákat is, illetve tojásrántottába is kitűnő. Az újhagyma zöldjével díszíthetünk leveseket, salátákat és húsételeket.
Mikor vegyem
Tavasszal, bár a hipermarketek polcain egész évben fellelhető.
hogyan tároljam
Hűvös helyen, hűtőben.
100g Újhagyma zöldje
fehérjetartalom
0.97 g
zsírtartalom
0.328 g
szénhidráttartalom
5.74 g
víztartalom
92.32 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
52 mg
Foszfor
25 mg
Magnézium
16 mg
Nátrium
15 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.088 g
C vitamin
13.4 mg
Kolin
4.3 mg
Béta-karotin
2400 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.97 g
Zsír
telített zsírsav
0.165 g
egyszeresen telített zsírsav
0.042 g
többszörösen telített zsírsav
0.121 g
ásványi anyagok
Kalcium
52 mg
Vas
0.51 mg
Magnézium
16 mg
Foszfor
25 mg
Nátrium
15 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.031 mg
Mangán
0.15 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
cukor
3.91 g
víz
92.32 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.03 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.026 mg
Niacin - B3 vitamin
0.33 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.138 mg
Folát
30 µg
Kolin
4.3 mg
Béta-karotin
2400 µg
Lutein+zeaxantin
858 µg
E vitamin
0.21 mg
K vitamin
156.3 µg
A vitamin
200 µg
C vitamin
13.4 mg
B6 vitamin
0.088 g