Füstös-zöldséges vegán langalló
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
100g kenyérliszt bl80361 kcal
-
2 kcal
-
67g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
-
2g cukor6 kcal
A feltétekhez
-
20g növényi tejföl28 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
17g növényi sajt48 kcal
-
33g burgonya19 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0 kcal
-
2 kcal
A tálaláshoz
Összesen
589
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
600g kenyérliszt bl802166 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
400g víz0 kcal
-
9g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
A feltétekhez
-
120g növényi tejföl166 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g növényi sajt285 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0 kcal
-
12 kcal
A tálaláshoz
-
180g lilahagyma66 kcal
-
150g almaecet32 kcal
-
150g víz0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
150g szárított paradicsom387 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
Összesen
3539
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
A tésztához
-
27.5g kenyérliszt bl8099 kcal
-
0.5g friss élesztő0 kcal
-
18.4g víz0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
A feltétekhez
-
5.5g növényi tejföl8 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.6g növényi sajt13 kcal
-
9.2g burgonya5 kcal
-
1.1g olívaolaj10 kcal
-
0 kcal
-
2.5g hegyes erős paprika1 kcal
A tálaláshoz
-
8.3g lilahagyma3 kcal
-
6.9g almaecet1 kcal
-
6.9g víz0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g mustármag0 kcal
-
6.9g szárított paradicsom18 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
Összesen
162
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.4 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1815 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 1400 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 101.7 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 184.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 146 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 11476 micro
-
Lut-zea 437 micro
Összesen
589
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.6 g
Zsír
-
Összesen 76.5 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10889.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 250 mg
-
Kálcium 360 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 518 mg
-
Foszfor 1317 mg
-
Nátrium 8402 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 610.1 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 1107.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 139 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 89 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 445 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 877 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 68853 micro
-
Lut-zea 2623 micro
Összesen
3539
kcal
- 5% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 58% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 499.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 386 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 50.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3160 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
162
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
600 g kenyérliszt bl80
-
10 g friss élesztő
-
1.5 teáskanál só
-
2 teáskanál cukor
A feltétekhez
-
6 ek növényi tejföl
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
100 g növényi sajt
-
2 közepes db burgonya
-
3 ek olívaolaj
-
2 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 db hegyes erős paprika
A tálaláshoz
-
2 db lilahagyma
-
150 ml almaecet
-
150 ml víz
-
1 ek cukor
-
1 teáskanál só
-
1 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
Elkészítés
A tésztához
- A sót és a lisztet alaposan elkeverjük. Nagyjából 1 deciliter langyos vízben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson. Amikor ez megtörtént, az élesztős keveréket a liszthez öntjük, valamint még annyi langyos vizet, hogy egy ragacsos, lágy masszát kapjunk.
- A tésztát addig keverjük kézzel vagy egy spatulával, amíg már nincsenek benne száraz, lisztes részek. Ekkor a tálat lefedjük frissentartó fóliával, és a tésztát hűtőbe tesszük, legalább egy éjszakára. Ennyi idő alatt szép buborékosra kel. A sütés előtt legalább 3 órával kivesszük a hűtőből, és hagyjuk felengedni szobahőmérsékletre.
A feltétekhez
- A burgonyát meghámozzuk, majd uborkagyalun hajszálvékony szeletekre gyaluljuk. Egy tálban elkeverjük az olívaolajjal, füstölt fűszerpaprikával, sóval és borssal. Felhasználásig állni hagyjuk.
- A növényi tejfölt elkeverjük ízlés szerint sóval, borssal és két gerezd reszelt fokhagymával. A növényi sajtot lereszeljük, a hegyes erősből karikákat vágunk.
- A szobahőmérsékletre engedett tésztát egy kiolajozott, mély gáztepsibe öntjük, majd olajos kézzel elegyengetjük, hogy egészen a szélekig érjen. Alá is nyúlhatunk, és úgy húzhatjuk, csak ügyeljünk rá, nehogy kiszakadjon.
- A tésztát 200 fokra előmelegített, légkeveréses sütőbe tesszük, és 10 perc alatt elősütjük. Ekkor megkenjük a fokhagymás tejföllel, és elegyengetjük a tetején a fűszeres burgonyát. Visszatesszük újabb 10 percre, majd ismét kivesszük, elosztjuk rajta a hegyes erőst és a reszelt sajtot. Felső sütési módra kapcsolunk, és 5 perc alatt ropogósra és aranybarnára pirítjuk a langallónk tetejét.
A tálaláshoz
- A lilahagymát megpucoljuk, majd félbevágjuk és vékony félkarikákra szeleteljük. Az ecetet, vizet, cukrot, sót, mustármagot és borsot felforraljuk egy lábasban, majd a hagymára öntjük. Lefedjük és 10 percig állni hagyjuk.
- A szárított paradicsomot kevés olajon ropogósra pirítjuk, majd egy tálba öntjük, ahol elkeverjük a füstölt paprikával és köménnyel, illetve ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A kenyérlángost felvágjuk, a savanyított hagymával és füstös-ropogós paradicsommal megszórva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1699
- Feltöltés dátuma: 2023. július 11.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tejmentes receptek
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegán receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Lakos Benedek
394 recept
A vegán receptek esetében a titok nyitja az, hogy nem az eredeti fogást kell száz százalékig leutánoznunk, sokkal inkább azt felhasználva, annak mentén kell létrehoznunk egy új ételt, ami mégis hordozza a hagyományos étel bizonyos tulajdonságait. Az alábbi vegán langallót pont így alkottam meg: az utánozás és helyettesítés ösvényét elhagyva inkább olyan alapanyagok felé nyúltam, amelyek a húsevők számára is szimpatikusak lehetnek, majd ezeket olyan konyhai technikáknak tettem ki, amelyek ízben és állagban sokszínűvé, izgalmassá tették a kenyérlángost. Remélem, mind a húsos, mind a hústalan tábor tetszését elnyeri majd.