Francia mákos kocka
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
A mákos piskótához
-
33g tojás42 kcal
-
35g cukor135 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
25g mák131 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
5g víz0 kcal
A lapokhoz
-
30g finomliszt109 kcal
-
5g margarin36 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
0 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
3g méz8 kcal
-
4g tejföl8 kcal
A krémhez
-
25g margarin179 kcal
-
8 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
6g tojássárgája19 kcal
-
34 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
70g tej39 kcal
A tetejére
Összesen
1107
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
A mákos piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
350g cukor1355 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g mák1313 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
48g víz0 kcal
A lapokhoz
-
300g finomliszt1092 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
0 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
25g méz76 kcal
-
40g tejföl79 kcal
A krémhez
-
250g margarin1793 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
343 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
700g tej392 kcal
A tetejére
Összesen
11085
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
A mákos piskótához
-
10g tojás13 kcal
-
10.6g cukor41 kcal
-
7.6g finomliszt28 kcal
-
7.6g mák40 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
1.5g víz0 kcal
A lapokhoz
-
9.1g finomliszt33 kcal
-
1.5g margarin11 kcal
-
3g porcukor12 kcal
-
0.1g szódabikarbóna0 kcal
-
0.6g tojássárgája2 kcal
-
0.8g méz2 kcal
-
1.2g tejföl2 kcal
A krémhez
-
7.6g margarin54 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
4.5g porcukor18 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
2.7g vaníliás pudingpor10 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
21.2g tej12 kcal
A tetejére
-
3g dió20 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
3.6g margarin26 kcal
-
0.3g cukrozatlan kakaópor1 kcal
Összesen
336
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 19.1 g
Zsír
-
Összesen 58.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1376.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 536 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 473 mg
-
Nátrium 194 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 130.1 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 50.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 426 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 404 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 265 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 245 micro
Összesen
1107
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 191.1 g
Zsír
-
Összesen 585.5 g
-
Telített zsírsav 111 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 210 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 232 g
-
Koleszterin 1972 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13768.4 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 369 mg
-
Kálcium 5358 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 1258 mg
-
Foszfor 4735 mg
-
Nátrium 1940 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1301.3 g
-
Cukor 712 mg
-
Élelmi rost 75 mg
VÍZ
-
Összesen 506.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4260 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 49 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 413 micro
-
K vitamin: 397 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 710 micro
-
Kolin: 1690 mg
-
Retinol - A vitamin: 4035 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 2654 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2449 micro
Összesen
11085
kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 417.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 162 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 143 mg
-
Nátrium 59 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 15.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 80 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
336
kcal
Hozzávalók
A mákos piskótához
A lapokhoz
-
5 dkg margarin
-
10 dkg porcukor
-
1 tk szódabikarbóna
-
1 db tojássárgája
-
1 ek méz
-
2 ek tejföl
A krémhez
-
25 dkg margarin
-
2 csomag vaníliás cukor
-
15 dkg porcukor
-
3 db tojássárgája
-
2 tasak vaníliás pudingpor
-
7 dl tej
A tetejére
-
1 ek cukor
-
12 dkg margarin
-
1 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A mákos piskótához
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a kristálycukorral, és kanalanként hozzákeverünk 6 evőkanál vizet. Az átszitált lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral. A tojásfehérjét kemény habbá felverjük. A sárgájába váltakozva belekeverjük a lisztes keveréket és (óvatosan) a fehérjehabot. Közepes méretű kikent, lisztezett (vagy sütőpapíros) tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített sütőben Kb. 40 percig sütjük (tűpróbával ellenőrizzük).
- A lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd belekeverjük a porcukrot, a szódabikarbónát, s tésztává gyúrjuk a tojássárgájával, a mézzel és a tejföllel. A cipót két részre vágjuk, és akkora lapokat nyújtunk, mint amekkora a mákos piskóta (én a fenti tepsi hátulján sütöttem, amit előtte liszteztem). Egyenként kb. 6-7 perc alatt készre sütjük a lapokat. A tepsi hátáról egy hosszú pengéjű késsel leválasztjuk a lapokat, még melegen, és lecsusszantjuk róla. Később kemény lesz a tészta, és törni fog! Ugyanúgy kell vele bánni, mint pl. a mézes krémes lapjaival.
- A krémhez előbb a pudingot készítjük el. A pudingporhoz hozzákeverjük a kristálycukrot, majd apránként a tejet, vigyázva, hogy ne legyen csomós. Sűrűre főzzük, majd lehűtjük. Aztán habosra keverjük a margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral, majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat. Ha kihűlt a puding, akkor a margarinos krémet hozzáadjuk, és alaposan elkeverjük.
- A sütemény összeállítása következik. Az egyik lapot megkenjük a krém 1/3-val, rátesszük a mákos piskótát, majd ismét 1/3 krém következik. Ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére simítjuk a maradék krémet.
- Fél napig hagyjuk állni, hogy a mézes lapok megpuhuljanak.
- A tetejét díszíthetjük egyszerűen kakaóporral megszórva, vagy a durvára tört diót a cukorral és a margarinnal barnára pirítjuk, és a krém tetejére rakosgatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 36x23
- Sütés ideje: 55 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 560
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 14
- Össznézettség: 80734
- Feltöltés dátuma: 2012. február 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Amikor ezzel a sütivel találkoztam a Csábító házi sütemények egyik kötetében, arra voltam rettentően kíváncsi, hogy milyen lehet a piskóta őröletlen mákkal! Mondhatom, hogy nagyon finom, na persze, csak mák imádóknak!