Fondant torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
A 28 cm-es piskótához
-
41g tojás52 kcal
-
18g porcukor71 kcal
-
18g finomliszt67 kcal
-
9 kcal
-
27 kcal
-
3g víz0 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
A 20 cm-es piskótához
-
14g tojás17 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
4g dió27 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
23 kcal
A csokoládékrémhez
-
9g tojás12 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
6 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
21g tej12 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
29g meggybefőtt21 kcal
A fondanthoz
-
25g pillecukor80 kcal
-
42g porcukor161 kcal
-
1g víz0 kcal
-
0g margarin1 kcal
A vajkrémhez
Összesen
972
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
A 28 cm-es piskótához
-
495g tojás623 kcal
-
220g porcukor851 kcal
-
220g finomliszt801 kcal
-
103 kcal
-
36g napraforgó olaj318 kcal
-
36g víz0 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
A 20 cm-es piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
50g dió327 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
A csokoládékrémhez
-
110g tojás138 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
68 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
250g tej140 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
350g meggybefőtt252 kcal
A fondanthoz
-
300g pillecukor954 kcal
-
500g porcukor1935 kcal
-
16g víz0 kcal
-
3g margarin18 kcal
A vajkrémhez
Összesen
11635
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
A 28 cm-es piskótához
-
13g tojás16 kcal
-
5.8g porcukor22 kcal
-
5.8g finomliszt21 kcal
-
1.2g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
0.9g víz0 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
A 20 cm-es piskótához
-
4.3g tojás5 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
1.3g dió9 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
2.6g sárgabaracklekvár7 kcal
A csokoládékrémhez
-
2.9g tojás4 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
5.3g porcukor20 kcal
-
6.6g tej4 kcal
-
2.6g vaj19 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
9.2g meggybefőtt7 kcal
A fondanthoz
-
7.9g pillecukor25 kcal
-
13.2g porcukor51 kcal
-
0.4g víz0 kcal
-
0.1g margarin0 kcal
A vajkrémhez
Összesen
305
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.9 g
Zsír
-
Összesen 39.9 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 282 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 875.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 193 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 359 mg
-
Nátrium 238 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 147.2 g
-
Cukor 111 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 62.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 320 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 178 mg
-
Retinol - A vitamin: 316 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 291 micro
Összesen
972
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 154.6 g
Zsír
-
Összesen 478.3 g
-
Telített zsírsav 240 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 145 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 64 g
-
Koleszterin 3381 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10509.8 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 339 mg
-
Kálcium 2317 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 625 mg
-
Foszfor 4308 mg
-
Nátrium 2860 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1766.9 g
-
Cukor 1335 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 753.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3841 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 556 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 494 micro
-
Kolin: 2136 mg
-
Retinol - A vitamin: 3787 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 653 micro
-
β-crypt 61 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3494 micro
Összesen
11635
kcal
- 5% Fehérje
- 56% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 276.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.5 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 100 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
305
kcal
Hozzávalók
A 28 cm-es piskótához
-
9 db tojás
-
22 dkg porcukor
-
22 dkg finomliszt
-
4.5 dkg cukrozatlan kakaópor
-
4.5 ek napraforgó olaj
-
4.5 ek víz
-
1 csomag sütőpor
A 20 cm-es piskótához
-
3 db tojás
-
3 ek cukor
-
3 evőkanál finomliszt
-
5 dkg dió
-
0.5 csomag sütőpor
A csokoládékrémhez
-
2 db tojás
-
2 evőkanál finomliszt
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
20 dkg porcukor
-
2.5 dl tej
-
10 dkg vaj
-
1 db vanília
-
350 g meggybefőtt
A fondanthoz
-
30 dkg pillecukor
-
50 dkg porcukor
-
2 ek víz
-
0.3 ek margarin
A vajkrémhez
Elkészítés
A 28 cm-es piskótához
- Elkészítjük a fondant-t. A pillecukrot egy mikrózható edénybe tesszük, ráöntjük a vizet, majd berakjuk melegíteni 20-30 másodpercig. Ezután margarinnal bekent fakanállal keverjük át, majd rakjuk vissza melegíteni. Ezt ismételjük körülbelül 2-3 alkalommal, míg lágy, folyós nem lesz.
- Most jön a pepecs munka... porcukorral megszórjuk, és elkezdjük gyúrni. Amikor kicsit szilárdabb lesz, kivehetjük az edényből, és egy porcukros márványlapon tovább dolgozzuk. Célszerű közben margarinozni a kezünket, hogy ne ragadjon annyira. Addig dolgozzuk, amíg egy gyurma állagú masszát nem kapunk. Ha elkészült, csomagoljuk légmentesen folpack-ba, és tegyük a hűtőbe minimum egy éjszakát!
- 28 cm piskóta: A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, olajat, vizet majd végül a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben kisütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük. (kb. 25-30 perc)
- 20 cm piskóta: A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a sárgáit, majd sütőporos lisztet, és végül a diót. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben kisütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizzük. (kb. 25-30 perc)
- Csokoládékrém: A tojásokat elkeverjük a kakaós lisztel, porcukorral és 3-4 evőkanál tejjel. A maradék tejet felfőzzük a vaníliával, lassan elkeverjük a tojásos péppel, és állandóan kevergetve, kis lángon vagy gőz felett sűrűre főzzük. A vaníliarúdat kivesszük. A tűzről levéve, elegyítjük a vajjal, majd kihűlésig kevergetjük. Mire teljesen kihűl sűrű, kemény krémet kapunk.
- Vajkrém: A porcukrot a vajjal alaposan kihabosítjuk.
- Összeállítás: A 28 cm-es piskótát 2 vagy 3 részre vágjuk. Megkenjük csokoládékrémmel, és megszórjuk meggyel. Ha összeraktuk a lapokat, berakjuk a hűtőbe, hogy megdermedjen a krém. A 20 cm-es piskótát szintén felszeljük, és megkenjük gazdagon baracklekvárral, majd hűtőbe tesszük.
- Ha megdermedtek a krémek, kivesszük a piskótákat, és alaposan, egyenletesen megkenjük vajkrémmel. Ezután mehet vissza a hűtőbe! Ha a vajkrém kellőképpen megdermedt, jöhet a fondant-bevonat.
- A fondant-t porcukros márványlapon kinyújtjuk körülbelül 2,5 mm vastagságra, vizes kézzel kicsit megpacskoljuk a vajkrémes piskótát a tapadás miatt, és bevonjuk vele a piskótát. Simitólapáttal óvatosan elegyengetjük, hogy egyenletesen fedjen. Az alját szépet eldolgozzuk, és késsel leigazítjuk.
- Ha megvan mind két piskóta, egymásra helyezzük, és díszitjük! A díszítés lehet fondant, marcipán vagy cukorszirup. Fondant esetében a díszeket kis tojásfehérjével "ragasztjuk".
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20/28
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 10378
- Feltöltés dátuma: 2011. július 31.
Ajánló
A fondant színezhetük is ételfestékkel. A fondant és a marcipán díszítést célszerű 1 nappal előtte elkészíteni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Életem első tortája... :) Nem hazudok, nagyon pepecs és időigényes, de a végeredményért megéri elkészíteni:).