Flódni scone
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
42g finomliszt152 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
0g só0 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
17g tej9 kcal
A hajtogatáshoz
-
10g szilvalekvár16 kcal
-
125g alma59 kcal
-
4g méz13 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
8g dió55 kcal
-
8g mák44 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
Összesen
496
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
250g finomliszt910 kcal
-
10g sütőpor5 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g tej56 kcal
A hajtogatáshoz
-
60g szilvalekvár93 kcal
-
750g alma351 kcal
-
25g méz76 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
50g dió327 kcal
-
50g mák263 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
2959
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 12% Zsír
A tésztához
-
17.4g finomliszt63 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
1.7g cukor7 kcal
-
0g só0 kcal
-
6.9g vaj50 kcal
-
6.9g tej4 kcal
A hajtogatáshoz
-
4.2g szilvalekvár6 kcal
-
52.1g alma24 kcal
-
1.7g méz5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
3.5g dió23 kcal
-
3.5g mák18 kcal
-
1.4g tojássárgája4 kcal
Összesen
204
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 24.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 861.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 291 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 341 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 107.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 130 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 124 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 61 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
496
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 51.3 g
Zsír
-
Összesen 145.4 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 432 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5166.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 107 mg
-
Kálcium 1748 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 349 mg
-
Foszfor 2047 mg
-
Nátrium 887 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 379.9 g
-
Cukor 123 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 643.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 781 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 208 micro
-
Kolin: 256 mg
-
Retinol - A vitamin: 745 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 364 micro
-
β-crypt 81 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 464 micro
Összesen
2959
kcal
- 4% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 358.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 142 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 44.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 52 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
204
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
250 g finomliszt
-
10 g sütőpor
-
25 g cukor
-
1 csipet só
A hajtogatáshoz
-
3 nagy db alma
-
1 ek méz
-
0.5 teáskanál fahéj
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elkeverjük a sóval, cukorral, sütőporral, majd belekockázzuk a hideg vajat. Gyorsan összemorzsoljuk, hogy olyan állaga legyen, mint a nedves homoknak, nagyobb vajdarabokkal tarkítva.
- Ekkor hozzáöntjük a tejet és egységes tésztát gyúrunk. Téglává formázzuk, majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30-60 perce. Közben elkészítjük az almavajat.
A hajtogatáshoz
- Az almákat negyedeljük, magházukat kivágjuk, majd közepes méretű kockákra vágjuk. Egy széles fazékba vagy serpenyőbe tesszük a mézzel, fahéjjal és szefűszeggel, majd alacsony lángon, fedő alatt elkezdjük párolni. Nagyjából 30-40 percig főzzük, néha átkeverve, míg az almák teljesen szét nem esnek. A sűrű pépet késes aprítóban teljesen simára dolgozzuk, és hagyjuk kihűlni.
- Elővesszük a tésztát, majd lisztezett felületen nagyjából 5-7 milliméter vastagra nyújtjuk. A felét megkenjük szilvalekvárral, megszórjuk mákkal, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. Óvatosan nyújtunk rajta egyet sodrófával, majd megkenjük az így kapott téglalap felét almvajjal és megszórjuk dióval. Hajtunk rajta egy utolsót, kinyújtjuk, amennyire tudjuk. A tészta felére ismét szilvalekvár és mák kerüljön, majd utoljára hajtsuk félbe a tésztát.
- Elegyengetjük a téglatestünket, majd óvatosan felvágjuk egy éles késsel: készíthetünk kisebb vagy nagyobb pogácsákat is. A tetejüket megkenjük a tojássárgájával, nyomunk mindegyikre egy fél diót, majd megszórjuk mákkal.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Hagyjuk kicsit hűlni, majd szervírozzuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 2017
- Feltöltés dátuma: 2023. december 15.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Lakos Benedek
374 recept
A flódni ízei megihlették az angol-amerikai édes pogácsát, a scone-t, hogy az rögtön magába is fogadta őket mind. Sűrű szilvalekvár és gazdag almavaj vonja be az omlós tésztalemezeket, és persze a dió, mák sem marad el. Egy fokkal egyszerűbb recept, ha nem akarjuk a nagy klasszikus süteményt megsütni.