Flódni rétes Évi nénitől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Évi néni
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tésztához
Almás töltelékhez
Diós töltelékhez
Mákos töltelékhez
-
13g mák66 kcal
-
8g méz23 kcal
-
8g fehérbor7 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Még hozzá
-
17g aszalt szilva40 kcal
-
17g szilvalekvár26 kcal
Összesen
469
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tésztához
Almás töltelékhez
-
1000g alma468 kcal
-
30g nádcukor114 kcal
-
100g háztartási keksz419 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Diós töltelékhez
Mákos töltelékhez
-
150g mák788 kcal
-
90g méz274 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Még hozzá
-
200g aszalt szilva480 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
Összesen
5612
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 12% Zsír
Tésztához
Almás töltelékhez
-
39.6g alma19 kcal
-
1.2g nádcukor5 kcal
-
17 kcal
-
0.8g citromlé0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Diós töltelékhez
-
5.9g dió39 kcal
-
2.4g nádcukor9 kcal
-
3.2g tej2 kcal
-
1.6g sárgabaracklekvár4 kcal
Mákos töltelékhez
-
5.9g mák31 kcal
-
3.6g méz11 kcal
-
4g fehérbor3 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
Még hozzá
-
7.9g aszalt szilva19 kcal
-
7.9g szilvalekvár12 kcal
Összesen
222
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 520 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 222 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 83.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 101 micro
-
β-crypt 24 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
469
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.5 g
Zsír
-
Összesen 251.2 g
-
Telített zsírsav 71 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 117 g
-
Koleszterin 215 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6239.7 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 2662 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 910 mg
-
Foszfor 2120 mg
-
Nátrium 453 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 784.5 g
-
Cukor 383 mg
-
Élelmi rost 79 mg
VÍZ
-
Összesen 999.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 791 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 150 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 320 micro
-
Kolin: 155 mg
-
Retinol - A vitamin: 671 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 1207 micro
-
β-crypt 287 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 574 micro
Összesen
5612
kcal
- 5% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 247.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 18 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 39.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
222
kcal
Hozzávalók
Tésztához
Almás töltelékhez
-
1 kg alma
-
3 ek nádcukor
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 teáskanál fahéj
Diós töltelékhez
-
6 dkg nádcukor
-
0.8 dl tej
-
2 ek sárgabaracklekvár
Mákos töltelékhez
-
9 dkg méz
Még hozzá
-
20 dkg aszalt szilva
-
20 dkg szilvalekvár
Elkészítés
Tésztához
- A mákos töltelékhez a bort a mákkal, mézzel és a szegfűszeggel összefőzzük.
- A diós töltelékhez a tejjel a diót, a cukrot és a sárgabaracklekvárt összeforraljuk.
- Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, durva lyukú reszelőn lereszeljük. Ráreszeljük a citrom héját, levét rácsavarjuk. Belekeverjük a cukrot és a fahéjat is. (Ekkor begyújthatjuk a sütőt 160 fokra hőlégkeverésen.)
- A vajat megolvasztjuk, és 3-3 réteslapot megvajazunk, egymásra fektetünk, és elkezdjük tölteni. Ekkora mennyiségű töltelékből 2 rúd rétes lesz.
- Először a tészta alját megszórjuk kevés darált keksszel, erre egyenletesen simítjuk el az almás tölteléket, melynek a tetejét is megszórjuk kevés darált keksszel, majd tekerünk egyet a tésztán.
- A következő rétegre a mákos töltelék, melynek közepét végig rakjuk aszalt szilvával, majd újra tekerünk egyet a tésztán.
- Ezt követi a diós töltelék felhelyezése. A fennmaradó tésztacsíkot pedig szilvalekvárt kenünk végig, és ráhajtjuk a diós részt.
- Biztonsági óvintézkedésként 1-1 üres réteslapot megvajazunk, és ebbe tekerjük a már megtöltött rudakat. Végüket behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a feltekert réteseket, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, és az előmelegített sütőbe tesszük, ahol kb. 1 óra alatt aranybarnára sütjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 38x30
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 31
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 4666
- Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Évi néni
1830 recept
Fűszeres Eszter oldalán nézelődtem, amikor ezt a receptet megláttam. Hagyományosan ezt a süteményt nem rétestésztába töltik, de gondolom gyorsabb megoldásnak találták, akik elkészítették. A szerző panaszkodik, hogy elég macerás az édesség elkészítése, s ugyanezt írta róla Stahl Judit is. Először még csodálkoztam, mi olyan macerás ezen, hiszen pillanatok alatt összekészítettem a töltelékeket, de mikor tekergettem, azért már kapisgáltam, miért is írták ezt. Tulajdonképpen nem volt annyira nehézkes, bár nem az a desszert, amit öt perc alatt össze lehet dobni. Ám mindenképpen megéri a fáradozást, mert nagyon finom, gazdag desszerttel örvendeztethetjük meg magunkat és családunkat, barátainkat.