Festői vaníliás-epres torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
83g tojás104 kcal
-
23g finomliszt82 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
3g sütőpor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
A kész piskótára
-
20g szamócadzsem56 kcal
-
1g búzadara5 kcal
A tortaformához
-
4g vaj25 kcal
-
3g zsemlemorzsa10 kcal
A krémekhez
-
125g tej70 kcal
-
21 kcal
-
21 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
31g margarin224 kcal
-
9g porcukor34 kcal
A díszítéshez
-
11g tejszínhab por57 kcal
-
38g tej21 kcal
-
38g eper11 kcal
-
5g dekorgyöngy19 kcal
-
13g fehér csokoládé67 kcal
-
9g ostyalap32 kcal
Összesen
977
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
330g tojás415 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A kész piskótára
-
80g szamócadzsem222 kcal
-
5g búzadara18 kcal
A tortaformához
-
14g vaj100 kcal
-
10g zsemlemorzsa40 kcal
A krémekhez
-
500g tej280 kcal
-
86 kcal
-
23g epres pudingpor86 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
125g margarin896 kcal
-
35g porcukor135 kcal
A díszítéshez
-
45g tejszínhab por229 kcal
-
150g tej84 kcal
-
150g eper45 kcal
-
20g dekorgyöngy77 kcal
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
34g ostyalap128 kcal
Összesen
3910
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
18.1g tojás23 kcal
-
4.9g finomliszt18 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0.7g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
A kész piskótára
-
4.4g szamócadzsem12 kcal
-
0.3g búzadara1 kcal
A tortaformához
-
0.8g vaj6 kcal
-
0.5g zsemlemorzsa2 kcal
A krémekhez
-
27.5g tej15 kcal
-
1.2g vaníliás pudingpor5 kcal
-
1.2g epres pudingpor5 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
6.9g margarin49 kcal
-
1.9g porcukor7 kcal
A díszítéshez
-
2.5g tejszínhab por13 kcal
-
8.2g tej5 kcal
-
8.2g eper2 kcal
-
1.1g dekorgyöngy4 kcal
-
2.7g fehér csokoládé15 kcal
-
1.9g ostyalap7 kcal
Összesen
215
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.2 g
Zsír
-
Összesen 46 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 280 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1525.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 493 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 510 mg
-
Nátrium 461 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.3 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 104.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 398 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 228 mg
-
Retinol - A vitamin: 381 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 199 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 379 micro
Összesen
977
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 76.9 g
Zsír
-
Összesen 184.2 g
-
Telített zsírsav 52 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 1121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6101.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 1972 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 2039 mg
-
Nátrium 1845 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 477.4 g
-
Cukor 295 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 416.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1590 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 95 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 127 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 914 mg
-
Retinol - A vitamin: 1523 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 795 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1514 micro
Összesen
3910
kcal
- 7% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 335.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 112 mg
-
Nátrium 101 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.3 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 22.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 50 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
215
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
6 db tojás
-
6 evőkanál finomliszt
-
6 ek cukor
-
1 csomag sütőpor
-
1 csipet só
-
1 kávéskanál vaníliaaroma
A kész piskótára
-
1 teáskanál búzadara
A tortaformához
-
1 ek vaj
-
1 ek zsemlemorzsa
A krémekhez
-
5 dl tej
-
0.5 csomag epres pudingpor
-
6 ek cukor
-
12.5 dkg margarin
-
5 ek porcukor
A díszítéshez
-
1.5 dl tej
-
15 dkg eper
-
2 ek dekorgyöngy
-
2 db ostyalap
Elkészítés
A tésztához
- Piskótát készítése:
- A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliaaromát, és a reszelt citromhéjat.
- Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
- Kivajazunk egy 24 cm-es tortaformát és zsemlemorzsával körbeszórjuk.
- Beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük 180 fokon.
- Amikor a tészta megsült, leválasztjuk a tortaformát, picit hűlni hagyjuk és amikor már majdnem teljesen kihűlt, félbevágjuk egy "recés" élű késsel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Krémek készítése:
- A krémek hozzávalóit megfelezve, egy vaníliás és egy epres krémet készítünk:
- Elkészítjük a pudingokat az előírás szerint (DE természetesen megfelezve a tej- és a cukoradagokat!).
- A margarint kikeverjük a porcukorral, és amikor a pudingok kihűltek(!), belekeverjük a margarinos krémet, arányosan megosztva (fele-fele).Ettől lesz a pudingnak kemény krémállaga.
- Hűtőbe tesszük, míg a tésztát előkészítjük.
- Összeállítás:
- A két tésztalap belsejét megkenjük egy kevés lekvárral úgy, hogy mindenhova vékonyan(!) jusson.
- Megszórjuk búzadarával (mert így nem fogja eláztatni a krém a tésztát).
- Az alsó tortalapra koncentrikus körökben, felváltva rákanalazzuk a krémeket, eperkrémmel kezdjük. A vaníliakrémből hagyunk kb 2 púpozott ek-nyit a torta tetejére.
- Rátesszük a torta fedőlapját és a maradék vaníliakrémet eloszlatjuk 1-2 mm vékonyan, belülről kifelé haladva.
- A habporból és tejből (vagy habtejszínből és a fixálóból) kemény habot verünk. Ezzel bevonjuk a tortát kívülről és kb. negyed tábla reszelt fehércsokit szórunk el rajta körbe. Ennek a technikája, hogy többet veszünk a kezünkbe, és rátapasztjuk. (Nekem legalábbis ez vált be).
- Díszítés:
- Ezután feldíszítjük a tetejét ízlés szerint. (Javaslatként a 'díszítéshez' részben vannak a hozzávalók feltüntetve.)
- Fontos, hogy először a tetején ülő habot halmozzuk a szélére (akár habzsákból, akár egy levágott sarkú zakcskóból), azután díszítsük a többivel. (Az én sorrendem ez volt: eperszemek félbevágva, a hab belső karimájára ültetve. Fehércsoki reszelve. Tortagyöngy. Kevéske epreskrém az epreszemek közé. Végül erre rászúrva az élére állított ostyalap, amiből 1X3 cm es téglalapokat vágtam.)
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 22319
- Feltöltés dátuma: 2009. június 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Festőművész Szerelmem szülinapjára készült. A sima piskótáért (lekvárral) rajong, ezért képezi az a torta alapját. Eperfagyi a kedvence, ezért gondoltam ezt az ízt is belecsempészem. A vanília pedig szépen harmonizált hozzá alapkrémnek :). (A tortagyöngyökkel óvatosan érdemes bánni, mert zavaró lehet a sok ripi-ropi a torta fogyasztása közben.)