r
Nosalty Logó

Festői vaníliás-epres torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Festői vaníliás-epres torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Összesen 977 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Összesen 3910 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Összesen 215 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.2 g

Zsír

  • Összesen
    46 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    280 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1525.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    493 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    510 mg
  • Nátrium
    461 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    119.3 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    104.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    398 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    381 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    199 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    379 micro
Összesen 977 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    76.9 g

Zsír

  • Összesen
    184.2 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6101.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    129 mg
  • Kálcium
    1972 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    2039 mg
  • Nátrium
    1845 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    477.4 g
  • Cukor
    295 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    416.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1590 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    95 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    127 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    914 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1523 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    795 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1514 micro
Összesen 3910 kcal
  • 7% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    62 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    335.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 215 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Piskótát készítése:
  2. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliaaromát, és a reszelt citromhéjat.
  3. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot.
  4. Kivajazunk egy 24 cm-es tortaformát és zsemlemorzsával körbeszórjuk.
  5. Beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük 180 fokon.
  6. Amikor a tészta megsült, leválasztjuk a tortaformát, picit hűlni hagyjuk és amikor már majdnem teljesen kihűlt, félbevágjuk egy "recés" élű késsel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Krémek készítése:
  8. A krémek hozzávalóit megfelezve, egy vaníliás és egy epres krémet készítünk:
  9. Elkészítjük a pudingokat az előírás szerint (DE természetesen megfelezve a tej- és a cukoradagokat!).
  10. A margarint kikeverjük a porcukorral, és amikor a pudingok kihűltek(!), belekeverjük a margarinos krémet, arányosan megosztva (fele-fele).Ettől lesz a pudingnak kemény krémállaga.
  11. Hűtőbe tesszük, míg a tésztát előkészítjük.
  12. Összeállítás:
  13. A két tésztalap belsejét megkenjük egy kevés lekvárral úgy, hogy mindenhova vékonyan(!) jusson.
  14. Megszórjuk búzadarával (mert így nem fogja eláztatni a krém a tésztát).
  15. Az alsó tortalapra koncentrikus körökben, felváltva rákanalazzuk a krémeket, eperkrémmel kezdjük. A vaníliakrémből hagyunk kb 2 púpozott ek-nyit a torta tetejére.
  16. Rátesszük a torta fedőlapját és a maradék vaníliakrémet eloszlatjuk 1-2 mm vékonyan, belülről kifelé haladva.
  17. A habporból és tejből (vagy habtejszínből és a fixálóból) kemény habot verünk. Ezzel bevonjuk a tortát kívülről és kb. negyed tábla reszelt fehércsokit szórunk el rajta körbe. Ennek a technikája, hogy többet veszünk a kezünkbe, és rátapasztjuk. (Nekem legalábbis ez vált be).
  18. Díszítés:
  19. Ezután feldíszítjük a tetejét ízlés szerint. (Javaslatként a 'díszítéshez' részben vannak a hozzávalók feltüntetve.)
  20. Fontos, hogy először a tetején ülő habot halmozzuk a szélére (akár habzsákból, akár egy levágott sarkú zakcskóból), azután díszítsük a többivel. (Az én sorrendem ez volt: eperszemek félbevágva, a hab belső karimájára ültetve. Fehércsoki reszelve. Tortagyöngy. Kevéske epreskrém az epreszemek közé. Végül erre rászúrva az élére állított ostyalap, amiből 1X3 cm es téglalapokat vágtam.)
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 22320
  • Feltöltés dátuma: 2009. június 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Festőművész Szerelmem szülinapjára készült. A sima piskótáért (lekvárral) rajong, ezért képezi az a torta alapját. Eperfagyi a kedvence, ezért gondoltam ezt az ízt is belecsempészem. A vanília pedig szépen harmonizált hozzá alapkrémnek :). (A tortagyöngyökkel óvatosan érdemes bánni, mert zavaró lehet a sok ripi-ropi a torta fogyasztása közben.)

Hozzávalók

A tésztához

A kész piskótára

A tortaformához

A krémekhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...