Szamócadzsem
Leírás
A szamóca, vagy más néven földi eper ízletes és illatos és egészséges gyümölcs, amely kiváló alapanyag dzsem készítésére. A lekvárkészítés célja, hogy hosszabb távon, hűtés nélkül tárolhassuk a gyümölcsöt, amit úgy érhetünk el, hogy cukorral vagy mézzel főzzük fel a gyümölcsöt. A cukor ugyanis segít a tartósításban, a hő pedig a felesleges vizet távolítja el, aminek eredményeként a gyümölcs besűrűsödik. Mivel a szamóca nem utóérő gyümölcs, ezért csak teljesen érett gyümölcsből szabad dzsemet készíteni. Az sem baj, ha a gyümölcs kicsit túlérett, ugyanis ekkor a legnagyobb a gyümölcscukor tartalma. A szamóca pektintartalma alacsony, ezért sűrű lekvárt csak hosszabb főzési idő után kapunk, de sűríthetjük a szamócadzsemet más, magasabb pektin tartalmú gyümölccsel, vagy természetes zselésítő anyagokkal. A szamóca előkészítésekor ügyeljünk arra, hogy csumáját csak mosás után távolítsuk el, különben az üregükbe jutó víz eláztatja, ízetlenné teszi a gyümölcsöt.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűvös helyen.
100g Szamócadzsem
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.048 g
szénhidráttartalom
68.86 g
víztartalom
30.47 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
32 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
19 mg
Magnézium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.02 g
Kolin
10.2 mg
C vitamin
8.8 mg
E vitamin
0.12 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.038 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.49 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
32 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
2 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
48.5 g
víz
30.47 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.076 mg
Niacin - B3 vitamin
0.036 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.02 mg
Folát
11 µg
Kolin
10.2 mg
E vitamin
0.12 mg
C vitamin
8.8 mg
B6 vitamin
0.02 g