r
Nosalty Logó

Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hobbychef
Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Leves

Húsgómboc

275
Kalória
21.4g
Fehérje
34.1g
Szénhidrátok
5.8g
Zsír
547.5g
Víz
142.9g
Koleszterin
8.8g
Rost
7.8g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Leves

Húsgómboc

Összesen 275 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Leves

Húsgómboc

Összesen 1639 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Leves

Húsgómboc

Összesen 35 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    143 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1120.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    95 mg
  • Foszfor
    357 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    547.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1000 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    125 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    258 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    292 micro
  • Kolin:
    148 mg
  • Retinol - A vitamin:
    574 micro
  • α-karotin
    903 micro
  • β-karotin
    3260 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    436 micro
  • Lut-zea
    1203 micro
Összesen 275 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    128.3 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    858 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6722 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    1148 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    571 mg
  • Foszfor
    2140 mg
  • Nátrium
    2575 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    204.8 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

Víz

  • Összesen
    3285.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5997 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    28 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    750 mg
  • D vitamin:
    90 micro
  • K vitamin:
    1547 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1754 micro
  • Kolin:
    889 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3445 micro
  • α-karotin
    5420 micro
  • β-karotin
    19562 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    2615 micro
  • Lut-zea
    7220 micro
Összesen 1639 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    46 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    70.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    117 micro
  • β-karotin
    421 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    56 micro
  • Lut-zea
    155 micro
Összesen 35 kcal

Elkészítés

Leves

  1. A húsos csontot bő 1 liter vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk.
  2. Közben megpucoljuk, s felvágjuk a zöldségeket. A csontokat kb. 90 percig gyöngyözően főzzük. A habot eltávolítjuk. (Bár szerintem pont a habban van a húslé ereje.)
  3. A csontokat kivesszük, a húst lefarigcsáljuk róla, aprítjuk, egy keverőtálba tesszük. A csontokat eldobjuk.
  4. A májat szintén aprítjuk, majd beletesszük a zöldségeket és a káposztát a levesbe, fűszerezzük, tovább főzzük.
  5. Közben elkészítjük a gombócokat a főtt húsból, a csirkemájból, az újhagymából, petrezselyemből, a rizsből, a tojásból és a lisztből, fokhagymával és fűszerekkel, és a leves tetejére tesszük.
  6. Amikor már puhák a zöldségek, és a gombócok is megfőttek, hozzáadjuk a káposztalevet, a bort, facsarunk bele citromot, s szórunk rá még lestyánt.
  7. Lehet tálalni. Aki akar, kanalazhat rá még tejfölt.

Húsgómboc

  1. A gombóc összetevőt összekeverjük, majd vizes kézzel gombócot formázunk. 7 db lett.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 60 perc

Nemrég egy kedves blogtárs - Jánossy Aliz - írt egy blogbejegyzést a csorbáról. Bár apám Erdélyben született, jómagam csak átutazóban voltam Erdélyben, amikor a bolgár tengerpartra mentünk nyaralni, így nem nagyon ismerem az erdélyi konyhát. Ez a bejegyzés azonban felkeltette az érdeklődésemet. Köztudott rólam, hogy előszeretettel használok bort az ételekben. Érdeklődtem, de nem találtam ilyen receptet. Még egy csavart vittem az ételbe, csirkemájat is tettem a húsgombócba. Az erdélyi változatot választottam, s savanyított káposztával és citromlével készült az étel. No, és rengeteg zöldséggel és zöldfűszerrel. Miután nem tudtam friss lestyánt sehol sem beszerezni, a szárított változatot használtam. De tettem bele kaprot és petrezselyemzöldet is. Fantasztikus élmény volt. Remélem ízleni fog nektek is, ha kipróbáljátok. Annyira tartalmas, hogy akár egytálnak is megteszi.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

5 izgalmas opció Budapesten, ha nőnap alkalmából vacsorázni mennétek

Nem szeretem, mikor valaminek az ünneplését lesöprik az asztalról azzal a felkiáltással, hogy hát nem csak egy napon kell… Persze, hát élni is élünk egész évben, de azért a születésnapunkat megünnepeljük, nem? Ebből kiindulva, persze hogy nem csak nőnapon kell tisztelettel bánni a nőkkel, elismerni a munkájukat, de szerintem az, hogy ezt egész évre kiterjesztjük, és hogy egy adott napon feldobjuk egy kis extrával, tökéletesen megfér egymás mellett. Ezért most, a nemzetközi nőnap alkalmából ajánlunk öt izgalmas éttermet Budapesten, ahol méltó módon lehet ünnepelni.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!