Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
Leves
-
117g marhacsont0 kcal
-
167g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
15g újhagyma3 kcal
-
5g medvehagyma8 kcal
-
7g snidling2 kcal
-
28g sárgarépa10 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
27g zeller10 kcal
-
40g karalábé8 kcal
-
16g kelbimbó6 kcal
-
14 kcal
-
27g csiperkegomba6 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
17g paprika3 kcal
-
2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
30g kapor13 kcal
-
0 kcal
-
25g savanyú káposzta5 kcal
-
2 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
0g lestyán0 kcal
Húsgómboc
-
17g csirkemáj20 kcal
-
42g marhahús59 kcal
-
15g újhagyma3 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
8g rizs30 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
3g finomliszt12 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
Leves
-
700g marhacsont0 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
33g medvehagyma46 kcal
-
42g snidling13 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
95g kelbimbó37 kcal
-
300g kelkáposzta levél81 kcal
-
160g csiperkegomba34 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
12 kcal
-
0g chili0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
0 kcal
-
150g savanyú káposzta29 kcal
-
100g savanyúkáposztalé12 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
0g lestyán0 kcal
Húsgómboc
-
100g csirkemáj119 kcal
-
250g marhahús355 kcal
-
92g újhagyma18 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
50g rizs179 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
Leves
-
15.1g marhacsont0 kcal
-
21.5g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1.9g vöröshagyma1 kcal
-
2g újhagyma0 kcal
-
0.7g medvehagyma1 kcal
-
0.9g snidling0 kcal
-
3.7g sárgarépa1 kcal
-
1.9g fehérrépa1 kcal
-
3.4g zeller1 kcal
-
5.2g karalábé1 kcal
-
2g kelbimbó1 kcal
-
6.5g kelkáposzta levél2 kcal
-
3.4g csiperkegomba1 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
2.2g paprika0 kcal
-
1.2g hegyes erős paprika0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
2.2g paradicsom0 kcal
-
3.9g kapor2 kcal
-
0 kcal
-
3.2g savanyú káposzta1 kcal
-
2.2g savanyúkáposztalé0 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
2.2g fehérbor2 kcal
-
0g lestyán0 kcal
Húsgómboc
-
2.2g csirkemáj3 kcal
-
5.4g marhahús8 kcal
-
2g újhagyma0 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
1.1g rizs4 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.4 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1120.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 191 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 357 mg
-
Nátrium 429 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 547.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1000 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 125 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 258 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 292 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 574 micro
-
α-karotin 903 micro
-
β-karotin 3260 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 436 micro
-
Lut-zea 1203 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 128.3 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 858 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6722 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 1148 mg
-
Vas 46 mg
-
Magnézium 571 mg
-
Foszfor 2140 mg
-
Nátrium 2575 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 204.8 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 3285.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5997 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 28 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 750 mg
-
D vitamin: 90 micro
-
K vitamin: 1547 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1754 micro
-
Kolin: 889 mg
-
Retinol - A vitamin: 3445 micro
-
α-karotin 5420 micro
-
β-karotin 19562 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 2615 micro
-
Lut-zea 7220 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 90% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 144.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 46 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 129 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 117 micro
-
β-karotin 421 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 56 micro
-
Lut-zea 155 micro
Hozzávalók
Leves
-
70 dkg marhacsont
-
1 l víz
-
só ízlés szerint
-
1 kávéskanál fekete bors
-
1 teáskanál fekete bors
-
1 db vöröshagyma
-
0.5 csokor medvehagyma
-
6 szál snidling
-
1 nagy db sárgarépa
-
1 db fehérrépa
-
5 db kelbimbó
-
6 közepes db kelkáposzta levél
-
5 közepes db csiperkegomba
-
0.5 csokor petrezselyem
-
1 db paprika
-
1 db hegyes erős paprika
-
2 db chili
-
1 db paradicsom
-
1 csokor kapor
-
1 teáskanál csípős fűszerpaprika
-
15 dkg savanyú káposzta
-
1 dl savanyúkáposztalé
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
1 dl fehérbor
-
1 ek lestyán
Húsgómboc
-
10 dkg csirkemáj
-
0.5 csokor petrezselyem
-
2 db tojás
-
1 púpozott ek finomliszt
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
1 kávéskanál fekete bors
-
1 teáskanál csípős fűszerpaprika
Elkészítés
Leves
- A húsos csontot bő 1 liter vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk.
- Közben megpucoljuk, s felvágjuk a zöldségeket. A csontokat kb. 90 percig gyöngyözően főzzük. A habot eltávolítjuk. (Bár szerintem pont a habban van a húslé ereje.)
- A csontokat kivesszük, a húst lefarigcsáljuk róla, aprítjuk, egy keverőtálba tesszük. A csontokat eldobjuk.
- A májat szintén aprítjuk, majd beletesszük a zöldségeket és a káposztát a levesbe, fűszerezzük, tovább főzzük.
- Közben elkészítjük a gombócokat a főtt húsból, a csirkemájból, az újhagymából, petrezselyemből, a rizsből, a tojásból és a lisztből, fokhagymával és fűszerekkel, és a leves tetejére tesszük.
- Amikor már puhák a zöldségek, és a gombócok is megfőttek, hozzáadjuk a káposztalevet, a bort, facsarunk bele citromot, s szórunk rá még lestyánt.
- Lehet tálalni. Aki akar, kanalazhat rá még tejfölt.
Húsgómboc
- A gombóc összetevőt összekeverjük, majd vizes kézzel gombócot formázunk. 7 db lett.
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 1578
- Feltöltés dátuma: 2015. március 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Nemrég egy kedves blogtárs - Jánossy Aliz - írt egy blogbejegyzést a csorbáról. Bár apám Erdélyben született, jómagam csak átutazóban voltam Erdélyben, amikor a bolgár tengerpartra mentünk nyaralni, így nem nagyon ismerem az erdélyi konyhát. Ez a bejegyzés azonban felkeltette az érdeklődésemet. Köztudott rólam, hogy előszeretettel használok bort az ételekben. Érdeklődtem, de nem találtam ilyen receptet. Még egy csavart vittem az ételbe, csirkemájat is tettem a húsgombócba. Az erdélyi változatot választottam, s savanyított káposztával és citromlével készült az étel. No, és rengeteg zöldséggel és zöldfűszerrel. Miután nem tudtam friss lestyánt sehol sem beszerezni, a szárított változatot használtam. De tettem bele kaprot és petrezselyemzöldet is. Fantasztikus élmény volt. Remélem ízleni fog nektek is, ha kipróbáljátok. Annyira tartalmas, hogy akár egytálnak is megteszi.