Farsangi fánk Saci konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
33g tojás42 kcal
-
8g tojássárgája26 kcal
-
4g tejföl8 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
60g tej34 kcal
-
8 kcal
-
0g só0 kcal
-
68g napraforgó olaj601 kcal
Az ízesítéshez
-
20g cukor77 kcal
-
9 kcal
-
33 kcal
A cukormázhoz
Összesen
1517
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
300g tej168 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
2g só0 kcal
-
340g napraforgó olaj3006 kcal
Az ízesítéshez
-
100g cukor387 kcal
-
46 kcal
-
167 kcal
A cukormázhoz
Összesen
7595
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
26.4g finomliszt96 kcal
-
5.3g margarin38 kcal
-
5.3g cukor20 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
1.1g tejföl2 kcal
-
1.1g élesztő1 kcal
-
15.8g tej9 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
18g napraforgó olaj159 kcal
Az ízesítéshez
-
5.3g cukor20 kcal
-
1.1g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
3.2g sárgabaracklekvár9 kcal
A cukormázhoz
-
5.3g cukor20 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
Összesen
400
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 94.2 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 197 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 713.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 124 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 240 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 152.9 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 52.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 41 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 86 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 235 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 130 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 254 micro
Összesen
1517
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 91.7 g
Zsír
-
Összesen 471.1 g
-
Telített zsírsav 76 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 212 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 158 g
-
Koleszterin 986 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3568.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 245 mg
-
Kálcium 619 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 245 mg
-
Foszfor 1230 mg
-
Nátrium 1201 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 764.7 g
-
Cukor 354 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 262.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1229 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 155 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 206 micro
-
K vitamin: 115 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 430 micro
-
Kolin: 838 mg
-
Retinol - A vitamin: 1173 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 650 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1268 micro
Összesen
7595
kcal
- 6% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 24.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 188.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 65 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 62 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 67 micro
Összesen
400
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
10 dkg cukor
-
3 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
2 dkg élesztő
-
3 dl tej
-
1 csomag vaníliás cukor
-
0.5 kk só
-
4 dl napraforgó olaj
Az ízesítéshez
-
10 dkg cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
3 ek sárgabaracklekvár
A cukormázhoz
-
10 dkg cukor
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 ek citromlé
Elkészítés
A tésztához
- A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt, 3 kanál lisztet és 1 kanál cukrot keverünk el benne, meleg helyre téve hagyjuk "felfutni" a kovászt.
- A meglangyosított margarint vagy zsírt habosra keverjük a maradék cukorral, vaníliás cukorral. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejfölt vagy kefírt.
- A megkelt kovászt is hozzáadjuk, fele liszttel összedolgozzuk, majd fokozatosan a másik felét is hozzádagasztjuk. A tésztát addig dagasszuk, amíg hólyagosodni nem kezd és elválik az edény falától. Ekkor a tetejét vékonyan meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
- Amikor a tészta megkelt, lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, kinyújtjuk kb. 2 ujjnyira, és tetszőleges nagyságúra kiszaggatjuk. Közepét hüvelyk vagy mutató ujjunkkal benyomjuk, és kissé széthúzzuk a tésztát. (Így lesz rajta a közepén az a kis mélyedés, amibe a lekvárt tölthetjük.)
- Mély serpenyőben vagy edényben, forró olajban, közepes lángon fedő alatt mindkét oldalát pirosra sütjük.
- Kakaós bevonat: A kristálycukrot kikeverjük a kakaóporral, majd a frissen kisült fánkot egyből belehempergetjük. Csak kristálycukorral az igazi, ha porcukorból készül, úgy nem lesz olyan jó.
- A cukormáz készítése: A cukrot a citromlével és az olajjal simára keverjük, amíg fényes nem lesz. A fánk felső oldalát a mázba mártjuk, majd tálcára tesszük. A tetejét még olvasztott csokoládéval is megcifrázhatjuk.
- Díszíthetjük csak porcukorral meghintve, vagy lekvárral a közepét megtöltve is. Fantázia kérdése. Jó étvágyat kívánok hozzá!!!
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 100 alkalommal
- Receptkönyvben: 24
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4519
- Feltöltés dátuma: 2012. október 01.
Ajánló
Gulyáslevesek után, második fogásnak. Farsangra vagy csak úgy...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Sok fánkreceptet kipróbáltam, amíg ezt a receptet "összeraktam". Kezdetben volt, hogy nyers maradt a közepe, tömör volt a tészta stb... Ez a recept viszont nekem nagyon bevált. Szép laza a tésztája, lyukacsos a közepe, és másnapra sem keményedik meg a tésztája... A gyermekeim farsangjára minden évben sütöttem, ahol rendszeresen nagy sikert aratott.