r
Nosalty Logó

Fahéjas-diós-lekváros kalács

Németi Olga
Fahéjas-diós-lekváros kalács
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

722
Kalória
14.1g
Fehérje
108.7g
Szénhidrát
25.6g
Zsír
25.1g
Víz
78.8g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
40.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 722 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 4337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Összesen 327 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.1 g

Zsír

  • Összesen
    25.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    662 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    181 mg
  • Nátrium
    303 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    108.7 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    25.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 722 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    84.5 g

Zsír

  • Összesen
    153.5 g
  • Telített zsírsav
    44 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    51 g
  • Koleszterin
    473 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3971.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    204 mg
  • Kálcium
    576 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    257 mg
  • Foszfor
    1087 mg
  • Nátrium
    1819 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    652.3 g
  • Cukor
    245 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    150.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    165 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    464 micro
  • Kolin:
    444 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 4337 kcal
  • 8% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    298.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    49 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    11.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 327 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A hozzávalókból kalácstésztát dagasztunk (kenyérsütő gépben is dagaszthatjuk), majd 1 órát kelni hagyjuk langyos helyen.
  2. A megkelt tésztát átdagasztjuk, 3 részre osztjuk, majd letakarva 10 percet pihentetjük.
  3. Közben előkészítjük a töltelékeket. A fahéjhoz cukrot vegyítünk, a diót megdaráljuk, cukorral elkeverjük.
  4. A tésztadarabokat kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakúra. Az egyikre diós cukrot szórunk, de hagyjunk meg belőle 2 evőkanálra valót, a másikra fahéjast, a harmadikat megkenjük lekvárral és a maradék dióval megszórjuk. Felcsavarjuk a tésztákat, majd a tekercseket összefonjuk és kuglófformába rakjuk. (Én úgy szoktam tovább keleszteni, hogy beteszem a sütőbe 10 percre, 50 fokra. Aztán kint is kelesztem letakarva10 percig, míg a sütőt előmelegítem 170-175 fokosra.)
  5. A kalácsot lekenjük tojással. Eztán jöhet a sütés, kb. 30 perc szükséges hozzá.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 35 p
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Az járt a fejemben, hogy dió, meg fahéj, meg kalács. Ez lett belőle. Most így utólag lehet finomítani rajta, pl. hogy 2 tekercs legyen lekváros-diós, ne csak egy.

Nosalty stories

További receptek

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...