Az eredeti erdélyi töltött káposzta
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
167g savanyú káposzta32 kcal
-
167g savanyú káposzta32 kcal
-
42g darált marhahús59 kcal
-
42g darált sertéshús76 kcal
-
33g rizs119 kcal
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4 kcal
-
10g sertészsír90 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
67g tejföl132 kcal
-
167g savanyúkáposztalé20 kcal
-
83g füstölt oldalas219 kcal
-
25g erdélyi szalonna164 kcal
-
3g borsikafű7 kcal
-
6g kapor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
1000g savanyú káposzta190 kcal
-
1000g savanyú káposzta190 kcal
-
250g darált marhahús355 kcal
-
250g darált sertéshús455 kcal
-
200g rizs716 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
23 kcal
-
60g sertészsír541 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
400g tejföl792 kcal
-
1000g savanyúkáposztalé120 kcal
-
500g füstölt oldalas1316 kcal
-
150g erdélyi szalonna983 kcal
-
15g borsikafű41 kcal
-
35g kapor15 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
19.8g savanyú káposzta4 kcal
-
19.8g savanyú káposzta4 kcal
-
4.9g darált marhahús7 kcal
-
4.9g darált sertéshús9 kcal
-
4g rizs14 kcal
-
1.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1.1g tojás1 kcal
-
0.2g fűszerpaprika0 kcal
-
1.2g sertészsír11 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
7.9g tejföl16 kcal
-
19.8g savanyúkáposztalé2 kcal
-
9.9g füstölt oldalas26 kcal
-
19 kcal
-
0.3g borsikafű1 kcal
-
0.7g kapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.1 g
Zsír
-
Összesen 67.4 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 216 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4315.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 268 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 499 mg
-
Nátrium 3368 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 663.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 164 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 96 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 181 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 96 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 392 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1281 micro
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 252.6 g
Zsír
-
Összesen 404.5 g
-
Telített zsírsav 155 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 156 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 50 g
-
Koleszterin 1298 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25890.7 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 322 mg
-
Kálcium 1606 mg
-
Vas 62 mg
-
Magnézium 649 mg
-
Foszfor 2994 mg
-
Nátrium 20210 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323.1 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 76 mg
VÍZ
-
Összesen 3978.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 981 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 344 mg
-
D vitamin: 578 micro
-
K vitamin: 273 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1085 micro
-
Kolin: 1147 mg
-
Retinol - A vitamin: 578 micro
-
α-karotin 148 micro
-
β-karotin 2354 micro
-
β-crypt 503 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7685 micro
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 512.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 400 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 78.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
-
Legnézettebb receptje
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
250 g darált marhahús
-
250 g darált sertéshús
-
1 bögre rizs
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 db tojás
-
2 ek fűszerpaprika
-
4 ek sertészsír
-
4 dl tejföl
-
5 szál kapor
-
só ízlés szerint
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A savanyított káposztafejet leveleire szedjük, a fő- és vastagabb ereket kivágjuk. Ha édes káposztából főzzük, előbb langyos vízben jól átmossuk a leveleket.
- A töltelékhez a darált disznó- és marhahúst összedolgozzuk a tojással, 1 fej finomra vágott vöröshagymával, 2-3 gerezd finomra vágott fokhagymával, 1 evőkanál pirospaprikával, ízlés szerint sóval, fekete borssal.
- A húskeverékből tetszés szerinti és nagyságú golyókat formázunk, majd a káposztalevelekbe göngyöljük őket.
- A főzéshez egy nagyobb cserépfazékra, mázas edényre vagy vasedényre lesz szükségünk: az edény alját kenjük ki zsírral. Egy sor savanyú, vágott káposztát szórunk az aljára (opcionális erre tehetünk füstölt oldalas és erdélyi húsos szalonnadarabokat), majd tegyünk rá egy sor göngyölt töltelékes káposztát. Ezt kétszer megismételjük. A legvégén tegyük rá a friss csombort és a friss kaporleveleket is, a tetejére pedig ismét vágott savanyú káposzta kerül. Lefedhetjük egész káposztalevéllel is a végén.
- Öntsük fel vízzel hígított savanyú káposztalével (annyi folyadékkal öntsük fel, hogy ellepje).
- A tetejére szórhatunk további frissen őrült fekete borsot és újabb egy evőkanálnyi pirospaprikát.
- Lassú tűznél, keverés nélkül addig főzzük, amíg a töltelékbe villát szúrva látjuk, hogy megpuhult (nagyjából 3-4 órán át).
- Tejföllel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 150
- Tegnapi nézettség: 781
- 7 napos nézettség: 3927
- Össznézettség: 67030
- Feltöltés dátuma: 2023. október 15.
Ajánló
Az erdélyi töltött káposzta más néven töltelékes káposzta néven is ismert. A hagyományos receptúrák alapján a leggyakrabban savanyú káposztából készítik, de előfordulnak receptek édes káposztából is. Ami viszont igazán különlegessé teszi az erdélyi töltött káposzta ízét, az a friss csombor (más néven borsikafű vagy borsfű), amit az eredeti receptben kizárólag friss vagy mélyhűtött állapotban használnak fel. A helyiek szerint a morzsolt szárított csombor nem alkalmas a főzéshez, habár az íze ugyanúgy belefő, de kellemetlenül szétszóródhat főzés közben, mindent ellep, és ez sokakat zavarhat. A csombor mellett főzhetünk bele friss kaprot is.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Erdélyben a töltött káposztának szinte minden családnál megvan a maga külön készítési, ízesítési módja, megszámlálhatatlan változata létezik, ahogy Magyarországon is. A közös pont az alapanyagokban rejlik: a savanyított káposztát és a darált marha- és sertéshúst minden receptben megtaláljuk. Ezt a receptet most a legendás gasztronómiai szakember, Kövi Pál Erdélyi lakoma című lírai esszégyűjteménye és szakácskönyve alapján dolgoztam fel.