r
Nosalty Logó

Az eredeti erdélyi töltött káposzta

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hering András
Az eredeti erdélyi töltött káposzta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 994 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 5960 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 117 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.1 g

Zsír

  • Összesen
    67.4 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    216 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4315.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    268 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    499 mg
  • Nátrium
    3368 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    663.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    164 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    96 micro
  • K vitamin:
    46 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    181 micro
  • Kolin:
    191 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    392 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1281 micro
Összesen 994 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    252.6 g

Zsír

  • Összesen
    404.5 g
  • Telített zsírsav
    155 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    156 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    50 g
  • Koleszterin
    1298 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    25890.7 g
  • Cink
    37 mg
  • Szelén
    322 mg
  • Kálcium
    1606 mg
  • Vas
    62 mg
  • Magnézium
    649 mg
  • Foszfor
    2994 mg
  • Nátrium
    20210 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    323.1 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    76 mg

VÍZ

  • Összesen
    3978.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    981 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    16 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    344 mg
  • D vitamin:
    578 micro
  • K vitamin:
    273 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1085 micro
  • Kolin:
    1147 mg
  • Retinol - A vitamin:
    578 micro
  • α-karotin
    148 micro
  • β-karotin
    2354 micro
  • β-crypt
    503 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7685 micro
Összesen 5960 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    512.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    400 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 117 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A savanyított káposztafejet leveleire szedjük, a fő- és vastagabb ereket kivágjuk. Ha édes káposztából főzzük, előbb langyos vízben jól átmossuk a leveleket.
  2. A töltelékhez a darált disznó- és marhahúst összedolgozzuk a tojással, 1 fej finomra vágott vöröshagymával, 2-3 gerezd finomra vágott fokhagymával, 1 evőkanál pirospaprikával, ízlés szerint sóval, fekete borssal.
  3. A húskeverékből tetszés szerinti és nagyságú golyókat formázunk, majd a káposztalevelekbe göngyöljük őket.
  4. A főzéshez egy nagyobb cserépfazékra, mázas edényre vagy vasedényre lesz szükségünk: az edény alját kenjük ki zsírral. Egy sor savanyú, vágott káposztát szórunk az aljára (opcionális erre tehetünk füstölt oldalas és erdélyi húsos szalonnadarabokat), majd tegyünk rá egy sor göngyölt töltelékes káposztát. Ezt kétszer megismételjük. A legvégén tegyük rá a friss csombort és a friss kaporleveleket is, a tetejére pedig ismét vágott savanyú káposzta kerül. Lefedhetjük egész káposztalevéllel is a végén.
  5. Öntsük fel vízzel hígított savanyú káposztalével (annyi folyadékkal öntsük fel, hogy ellepje).
  6. A tetejére szórhatunk további frissen őrült fekete borsot és újabb egy evőkanálnyi pirospaprikát.
  7. Lassú tűznél, keverés nélkül addig főzzük, amíg a töltelékbe villát szúrva látjuk, hogy megpuhult (nagyjából 3-4 órán át).
  8. Tejföllel tálaljuk.
  • Receptkönyvben: 150
  • Tegnapi nézettség: 781
  • 7 napos nézettség: 3927
  • Össznézettség: 67030
  • Feltöltés dátuma: 2023. október 15.

Ajánló

Az erdélyi töltött káposzta más néven töltelékes káposzta néven is ismert. A hagyományos receptúrák alapján a leggyakrabban savanyú káposztából készítik, de előfordulnak receptek édes káposztából is. Ami viszont igazán különlegessé teszi az erdélyi töltött káposzta ízét, az a friss csombor (más néven borsikafű vagy borsfű), amit az eredeti receptben kizárólag friss vagy mélyhűtött állapotban használnak fel. A helyiek szerint a morzsolt szárított csombor nem alkalmas a főzéshez, habár az íze ugyanúgy belefő, de kellemetlenül szétszóródhat főzés közben, mindent ellep, és ez sokakat zavarhat. A csombor mellett főzhetünk bele friss kaprot is.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek
további kategória: húsvét kategória: ünnepi főételek és köretek

Receptjellemzők

Az eredeti erdélyi töltött káposzta
Hering András 189 recept

Erdélyben a töltött káposztának szinte minden családnál megvan a maga külön készítési, ízesítési módja, megszámlálhatatlan változata létezik, ahogy Magyarországon is. A közös pont az alapanyagokban rejlik: a savanyított káposztát és a darált marha- és sertéshúst minden receptben megtaláljuk. Ezt a receptet most a legendás gasztronómiai szakember, Kövi Pál Erdélyi lakoma című lírai esszégyűjteménye és szakácskönyve alapján dolgoztam fel.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...