Epres tejberizstorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
18g tojás23 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
-
3g tej2 kcal
-
20 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
0g só0 kcal
A tejberizshez
-
22g rizs80 kcal
-
89g tej50 kcal
-
11g cukor43 kcal
-
4 kcal
-
19g citrom3 kcal
-
28g habtejszín81 kcal
-
1g lapzselatin5 kcal
-
4g víz0 kcal
Az eperzseléhez
Összesen
393
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
165g tojás208 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
30g tej17 kcal
-
20g napraforgó olaj177 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
0g só0 kcal
A tejberizshez
-
200g rizs716 kcal
-
800g tej448 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
12g lapzselatin42 kcal
-
32g víz0 kcal
Az eperzseléhez
Összesen
3527
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
7.4g tojás9 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
1.3g tej1 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
2.7g cukor10 kcal
-
0g só0 kcal
A tejberizshez
-
9g rizs32 kcal
-
35.9g tej20 kcal
-
4.5g cukor17 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
7.6g citrom1 kcal
-
11.2g habtejszín33 kcal
-
0.5g lapzselatin2 kcal
-
1.4g víz0 kcal
Az eperzseléhez
Összesen
157
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.3 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 91 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 334.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 104 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 102 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
393
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.4 g
Zsír
-
Összesen 130.2 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 38 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 818 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3007.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 1279 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 756 mg
-
Nátrium 723 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.6 g
-
Cukor 275 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 642.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 933 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 194 mg
-
D vitamin: 177 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 623 micro
-
Kolin: 493 mg
-
Retinol - A vitamin: 917 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 169 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 813 micro
Összesen
3527
kcal
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 48% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 134.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.8 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Összesen
157
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
A piskótához
-
3 db tojás
-
50 g finomliszt
-
30 ml tej
-
20 g napraforgó olaj
-
60 g cukor
-
1 csipet só
A tejberizshez
-
200 g rizs
-
800 ml tej
-
100 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 db citrom
-
250 ml habtejszín
-
6 db lapzselatin
-
4 ek víz
Az eperzseléhez
Elkészítés
A piskótához
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni. Félúton hozzáadjuk a cukor felét, majd kemény, fényes habot verünk.
- A cukor másik felét a sárgájákhoz adjuk, majd világosra verjük. Ekkor hozzácsorgatjuk az olajat, eldolgozzuk, majd mehet hozzá a liszt. Ha eldolgoztuk, következhet a tej, ezzel addig keverjük a masszát, míg csomómentes nem lesz. A sárgájás alaphoz hozzáforgatjuk a tojásfehérjét, óvatosan, nehogy összetörjük.
- Egy 20 centiméter átmérőjű formát alul kibélelünk sütőpapírral (ne kenjük ki zsiradékkal, mert így magasabbra mászik rajta a piskóta), majd beleöntjük a masszát. 180 fokon 15 percig sütjük, mielőtt kivennénk, tűpróbát végzünk. A piskótát rácson hagyjuk kihűlni, majd visszatesszük a közben megtisztított tortaforma aljába.
A tejberizshez
- A tejet, cukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat egy lábosba tesszük, majd 5 perc alatt összeforraljuk, míg a cukrok el nem olvadnak. Ekkor hozzáöntjük a rizst, majd alacsony lángon, rendszeresen megkeverve krémes tejberizst főzünk. A végén kihalásszuk a citromhéjakat, majd lefedjük a fazekat és így hagyjuk kihűlni a tejberizst.
- Amikor már teljesen kihűlt a rizs, átkeverjük. A tejszínt laza habbá verjük, a lapzselatint pedig a csomagolás utasításai szerint feloldjuk 4 evőkanál vízben. Először a tejszínhabbal fellazítjuk a rizst, majd hozzáöntjük a zselatint és elkeverjük.
- A tejberizses keveréket a piskótára öntjük, a tetejét elegyengetjük. Hűtőbe tesszük legalább 1-2 órára, míg meg nem dermed.
Az eperzseléhez
- Az epret, cukrot, citromlevet és zselatint egy kis lábasba tesszük, majd közepes lángon összefőzzük. Ha a gyümölcs már puha, simára turmixoljuk a dzsemet és még egyet rottyantunk rajta. Kicsit hagyjuk hűlni, majd a már megkötött tortára öntjük. Visszatesszük a hűtőbe 30-40 percre, hogy a zselé is megszilárduljon.
- A torta tetejét díszíthetjük friss eperrel, citromfűvel vagy tejszínhabbal is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 72
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 21
- Össznézettség: 4327
- Feltöltés dátuma: 2024. június 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Lakos Benedek
373 recept
A legpuhább piskótán ülő krémes tejberizs és az őket felül bevonó harsány eperzselé olyan tortát alkotnak, amely méltán megérdemli a klasszikus jelzőt. Születésnapra, de akár egy kisebb családi összejövetelre is kiváló választás, az év bármely szakában: hiszen a tetején lévő gyümölcsréteg szezonálisan váltogatható.