Édesanyám datolyatortája
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
tészta
-
27g tojásfehérje14 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
21g dió136 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
-
17g datolya42 kcal
-
4g mazsola12 kcal
krém
-
7g cukor26 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
8g feketekávé1 kcal
-
21g étcsokoládé114 kcal
-
21g vaj149 kcal
összeállítás
Összesen
660
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
tészta
-
320g tojásfehérje166 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
200g datolya508 kcal
-
50g mazsola150 kcal
krém
-
80g cukor310 kcal
-
160g tojássárgája515 kcal
-
100g feketekávé9 kcal
-
250g étcsokoládé1365 kcal
-
250g vaj1793 kcal
összeállítás
Összesen
7917
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
tészta
-
15.9g tojásfehérje8 kcal
-
9.9g cukor38 kcal
-
12.4g dió81 kcal
-
0.7g finomliszt3 kcal
-
9.9g datolya25 kcal
-
2.5g mazsola7 kcal
krém
-
4g cukor15 kcal
-
7.9g tojássárgája26 kcal
-
5g feketekávé0 kcal
-
12.4g étcsokoládé68 kcal
-
12.4g vaj89 kcal
összeállítás
Összesen
392
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.2 g
Zsír
-
Összesen 43.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 191 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 467.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 76 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 94 mg
-
Foszfor 212 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.7 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 48 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 194 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 189 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 166 micro
Összesen
660
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.7 g
Zsír
-
Összesen 525 g
-
Telített zsírsav 206 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 140 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 141 g
-
Koleszterin 2294 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5604.7 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 191 mg
-
Kálcium 908 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 1123 mg
-
Foszfor 2544 mg
-
Nátrium 762 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 728.6 g
-
Cukor 604 mg
-
Élelmi rost 58 mg
VÍZ
-
Összesen 575.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2327 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 349 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 569 micro
-
Kolin: 1512 mg
-
Retinol - A vitamin: 2271 micro
-
α-karotin 78 micro
-
β-karotin 644 micro
-
β-crypt 55 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1989 micro
Összesen
7917
kcal
- 7% Fehérje
- 37% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 278.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.2 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 28.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 115 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 75 mg
-
Retinol - A vitamin: 113 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
392
kcal
Hozzávalók
tészta
-
8 db tojásfehérje
-
20 dkg cukor
-
25 dkg dió
-
1 evőkanál finomliszt
-
5 dkg mazsola
krém
-
8 ek cukor
-
8 db tojássárgája
-
1 dl feketekávé
-
25 dkg étcsokoládé
-
25 dkg vaj
összeállítás
Elkészítés
tészta
- A tojásokat szétválasztjuk. Kemény habbá verjük a fehérjét. Hozzáadjuk a 20 dkg kristálycukrot.
- A darált dióbélhez először hozzákeverjük az 1 evőkanál lisztet, majd egy nagy kanállal beleforgatunk a habba, végül a vagdalt datolyát és a mazsolát is hozzákeverjük.
- Egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral kibélelünk, és 180°C-on 20 percig a sütőben sütjük a tésztát. Fogpiszkálóval megszúrva, ha a fogpiszkáló száraz, kész a tészta. Ha ráragad a massza, akkor süssük még 5-10 percig. (Nem szabad megijedni, ha az illata olyan, mintha megégett volna!)
- A kisült tésztát egy gyúródeszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. (30 x 40 cm-es tepsibe való a mennyiség.) Míg hűl a tészta, elkészül a krém.
krém
- A 8 tojássárgáját fehéredésig keverjük a 8 kanál cukorral, hozzáöntjük a feketekávét, és gőz felett közepes sűrűségűre felfőzzük.
- A csokit szintén gőz felett, vagy a mikróban megpuhítjuk. Amikor megfőtt a krém, hozzákeverjük a megpuhított csokit, és langyosra hűtjük.
- Ezután hozzákeverjük a vajat, amit előzőleg külön egy tálban habosra kavartunk.
- Félbevágjuk a kihűlt tésztát, először egy vékony réteg marcipánkrémet, majd a sárgabaracklekvárt, végül a csokikrém felét rákenjük a tészta egyik felére. Rátesszük a tészta másik felét, és a krém másik felével befedjük a tetejét és az oldalát. Hűtőbe tesszük.
- Díszítés előtt forró vízbe mártogatott nagy késsel átkenegetjük, ettől szép fényes lesz a krém. Félbevágott datolyával és pirított vágott mandulával díszítettem.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x40
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1068
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 13.
Ajánló
Kicsit munkás, de nagyon megéri a fáradságot. Igazi ünnepi torta! Lásd még Szakácsfüzetemben a receptjeimet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A szokásos éves, nagy családi összejövetelre mindenki valamilyen régi, családi recept szerinti finomságot szokott hozni. Januárban volt egy kis maradék datolyánk Karácsonyról, gondoltam, megpróbálom elkészíteni Édesanyám datolyatortáját, felavatva ezzel az új sütőnket. Szerencsém volt, nem vallottam szégyent, sőt, a többiek szerint pont olyan volt, mint a Nagymamáé...