r
Nosalty Logó

Édesanyám datolyatortája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Édesanyám datolyatortája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

tészta

krém

összeállítás

Összesen 660 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

tészta

krém

összeállítás

Összesen 7917 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír

tészta

krém

összeállítás

Összesen 392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    43.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    191 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    467.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    212 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.7 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    48 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    194 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    189 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    166 micro
Összesen 660 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.7 g

Zsír

  • Összesen
    525 g
  • Telített zsírsav
    206 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    140 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    141 g
  • Koleszterin
    2294 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5604.7 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    908 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    1123 mg
  • Foszfor
    2544 mg
  • Nátrium
    762 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    728.6 g
  • Cukor
    604 mg
  • Élelmi rost
    58 mg

VÍZ

  • Összesen
    575.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2327 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    349 micro
  • K vitamin:
    52 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    569 micro
  • Kolin:
    1512 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2271 micro
  • α-karotin
    78 micro
  • β-karotin
    644 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1989 micro
Összesen 7917 kcal
  • 7% Fehérje
  • 37% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    26.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    30 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    115 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    113 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 392 kcal

Hozzávalók

tészta

krém

összeállítás

Elkészítés

tészta

  1. A tojásokat szétválasztjuk. Kemény habbá verjük a fehérjét. Hozzáadjuk a 20 dkg kristálycukrot.
  2. A darált dióbélhez először hozzákeverjük az 1 evőkanál lisztet, majd egy nagy kanállal beleforgatunk a habba, végül a vagdalt datolyát és a mazsolát is hozzákeverjük.
  3. Egy közepes nagyságú tepsit sütőpapírral kibélelünk, és 180°C-on 20 percig a sütőben sütjük a tésztát. Fogpiszkálóval megszúrva, ha a fogpiszkáló száraz, kész a tészta. Ha ráragad a massza, akkor süssük még 5-10 percig. (Nem szabad megijedni, ha az illata olyan, mintha megégett volna!)
  4. A kisült tésztát egy gyúródeszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt. (30 x 40 cm-es tepsibe való a mennyiség.) Míg hűl a tészta, elkészül a krém.

krém

  1. A 8 tojássárgáját fehéredésig keverjük a 8 kanál cukorral, hozzáöntjük a feketekávét, és gőz felett közepes sűrűségűre felfőzzük.
  2. A csokit szintén gőz felett, vagy a mikróban megpuhítjuk. Amikor megfőtt a krém, hozzákeverjük a megpuhított csokit, és langyosra hűtjük.
  3. Ezután hozzákeverjük a vajat, amit előzőleg külön egy tálban habosra kavartunk.
  4. Félbevágjuk a kihűlt tésztát, először egy vékony réteg marcipánkrémet, majd a sárgabaracklekvárt, végül a csokikrém felét rákenjük a tészta egyik felére. Rátesszük a tészta másik felét, és a krém másik felével befedjük a tetejét és az oldalát. Hűtőbe tesszük.
  5. Díszítés előtt forró vízbe mártogatott nagy késsel átkenegetjük, ettől szép fényes lesz a krém. Félbevágott datolyával és pirított vágott mandulával díszítettem.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x40
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 29
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1068
  • Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 13.

Ajánló

Kicsit munkás, de nagyon megéri a fáradságot. Igazi ünnepi torta! Lásd még Szakácsfüzetemben a receptjeimet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A szokásos éves, nagy családi összejövetelre mindenki valamilyen régi, családi recept szerinti finomságot szokott hozni. Januárban volt egy kis maradék datolyánk Karácsonyról, gondoltam, megpróbálom elkészíteni Édesanyám datolyatortáját, felavatva ezzel az új sütőnket. Szerencsém volt, nem vallottam szégyent, sőt, a többiek szerint pont olyan volt, mint a Nagymamáé... 

Hozzávalók

tészta

krém

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...