Édes fonott kalácskák húsvétra
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 16% Zsír
A 8 darab kalácskához
-
63g finomliszt228 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
19g joghurt11 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
19g tej11 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10 kcal
-
1g só0 kcal
A kenéshez
-
5g tojássárgája16 kcal
A szóráshoz
Összesen
514
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 16% Zsír
A 8 darab kalácskához
-
250g finomliszt910 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
75g joghurt46 kcal
-
64g napraforgó olaj564 kcal
-
75g tej42 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
4g só0 kcal
A kenéshez
-
20g tojássárgája64 kcal
A szóráshoz
Összesen
2055
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 16% Zsír
A 8 darab kalácskához
-
38.8g finomliszt141 kcal
-
3.1g élesztő3 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
11.6g joghurt7 kcal
-
9.9g napraforgó olaj87 kcal
-
11.6g tej7 kcal
-
8.5g tojás11 kcal
-
6.2g cukor24 kcal
-
1.6g vaníliás cukor6 kcal
-
0.6g só0 kcal
A kenéshez
-
3.1g tojássárgája10 kcal
A szóráshoz
Összesen
318
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 22.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 102 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 955.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 177 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 239 mg
-
Nátrium 469 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 39.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 74 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
514
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.2 g
Zsír
-
Összesen 88.7 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 407 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3821 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 117 mg
-
Kálcium 707 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 149 mg
-
Foszfor 955 mg
-
Nátrium 1875 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 268.1 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 158.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 85 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 296 micro
-
Kolin: 352 mg
-
Retinol - A vitamin: 172 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 507 micro
Összesen
2055
kcal
- 8% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 29% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 592.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 291 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 27 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
318
kcal
Hozzávalók
A 8 darab kalácskához
-
2 dkg élesztő
-
1 kk sütőpor
-
0.8 dl napraforgó olaj
-
4 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
A kenéshez
-
1 db tojássárgája
A szóráshoz
Elkészítés
A 8 darab kalácskához
- A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük.
- Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal és az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
- Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
- Tizenhat egyenlő részre osztjuk, és hüvelykujjnyi széles 20-25 cm hosszú tésztacsíkokat sodrunk. Kettesével 2-3 hajtásnyi fonatokat készítünk, a végét alulra hajtva bucikat formálunk belőlük.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fonatokat és fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerint kristálycukorral, darálatlan mákkal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 183
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 22048
- Feltöltés dátuma: 2010. április 01.
Ajánló
Kiváló kísérője lehet a húsvéti reggelinek. Készíthetünk egy nagyobb kalácsot is. Ekkor a tésztát oszthatjuk két részre is és sodrás után összetekerhetjük, vagy három egyenlő részre osztva, kisodorva öszzefonhatjuk. A négyes és a hatos fonást is alkalmazhatjuk.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A kalácskák tésztájának alapjául a puha török zsemle (acma) tésztája szolgált. Kevés cukor és vaníliás cukor hozzáadásával édesítettem a tésztát, majd 2-3 hajtásnyi négyes fonással kis bucikat, kalácskákat formáztam blőle. Ennek a rendkívül finom, könnyű, de ugyanakkor tartalmas, foszlós tésztának a receptjére ezen az oldalon bukkantam, török zsemle néven.