r
Nosalty Logó

Édes fonott kalácskák húsvétra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Édes fonott kalácskák húsvétra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Összesen 514 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Összesen 2055 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Összesen 318 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    955.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    469 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 514 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.2 g

Zsír

  • Összesen
    88.7 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    407 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3821 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    117 mg
  • Kálcium
    707 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    149 mg
  • Foszfor
    955 mg
  • Nátrium
    1875 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    268.1 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    174 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    85 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    352 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    507 micro
Összesen 2055 kcal
  • 8% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    592.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 318 kcal

Hozzávalók

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Elkészítés

A 8 darab kalácskához

  1. A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a sütőport és összekeverjük.
  3. Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal és az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagasztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
  4. Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
  5. Tizenhat egyenlő részre osztjuk, és hüvelykujjnyi széles 20-25 cm hosszú tésztacsíkokat sodrunk. Kettesével 2-3 hajtásnyi fonatokat készítünk, a végét alulra hajtva bucikat formálunk belőlük.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a fonatokat és fél órát letakarva kelesztjük, majd felvert tojással, vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerint kristálycukorral, darálatlan mákkal és 180 fokos sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 183
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 22048
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 01.

Ajánló

Kiváló kísérője lehet a húsvéti reggelinek. Készíthetünk egy nagyobb kalácsot is. Ekkor a tésztát oszthatjuk két részre is és sodrás után összetekerhetjük, vagy három egyenlő részre osztva, kisodorva öszzefonhatjuk. A négyes és a hatos fonást is alkalmazhatjuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A kalácskák tésztájának alapjául a puha török zsemle (acma) tésztája szolgált. Kevés cukor és vaníliás cukor hozzáadásával édesítettem a tésztát, majd 2-3 hajtásnyi négyes fonással kis bucikat, kalácskákat formáztam blőle. Ennek a rendkívül finom, könnyű, de ugyanakkor tartalmas, foszlós tésztának a receptjére ezen az oldalon bukkantam, török zsemle néven.

Hozzávalók

A 8 darab kalácskához

A kenéshez

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...