Drezdai kalács Csilla konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Salamon Csilla
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kalácshoz
-
30g mazsola90 kcal
-
1g rum1 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
8 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
40g tej22 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
96 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
A díszítéshez
Összesen
1138
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kalácshoz
-
150g mazsola449 kcal
-
3g rum7 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
200g tej112 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g aszalt gyümölcsök480 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
A díszítéshez
Összesen
5687
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
A kalácshoz
-
9.2g mazsola27 kcal
-
0.2g rum0 kcal
-
30.6g finomliszt111 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
6.1g porcukor24 kcal
-
3.1g élesztő3 kcal
-
12.2g tej7 kcal
-
12.2g vaj88 kcal
-
3.4g tojás4 kcal
-
12.2g aszalt gyümölcsök29 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
A díszítéshez
Összesen
346
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16 g
Zsír
-
Összesen 47.7 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 778.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 231 mg
-
Nátrium 325 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.7 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 54.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 408 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 385 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 245 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
1138
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 79.8 g
Zsír
-
Összesen 238.7 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 771 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3891.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 194 mg
-
Kálcium 605 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 280 mg
-
Foszfor 1157 mg
-
Nátrium 1626 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 833.3 g
-
Cukor 369 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 271.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2038 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 145 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 572 micro
-
Kolin: 299 mg
-
Retinol - A vitamin: 1923 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 1223 micro
-
β-crypt 193 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 631 micro
Összesen
5687
kcal
- 6% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 100 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
346
kcal
Hozzávalók
A kalácshoz
-
150 g mazsola
-
3 ml rum
-
50 dkg finomliszt
-
1 csomag vaníliás cukor
-
10 dkg porcukor
-
5 dkg élesztő
-
2 dl tej
-
20 dkg vaj
-
1 db tojás
-
20 dkg aszalt gyümölcsök
-
0.5 tk só
-
0.5 tk fahéj
-
0.5 teáskanál szegfűszeg
-
0.5 tk szerecsendió
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
A díszítéshez
Elkészítés
A kalácshoz
- A mazsolát a rumba beáztatjuk.
- A tejet, porcukrot és az élesztőt egy tálba tesszük és elkeverjük.
- A cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk.
- Lisztbe keverjük a sót, a vajat felolvasztjuk.
- Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, a narancs és a citrom reszelt héját. Alaposan összekeverjük, majd a liszthez öntjük.
- A tésztát alaposan összegyúrjuk, majd hozzátesszük a mazsolát és a gyümölcsöket, ismét alaposan összegyúrjuk, majd letakarjuk és meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és még 15 percig kelesztjük.
- 170 fokon 50 percig sütjük.
- A kisült kalács tetejét még forrón lekenjük olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.
- A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1893
- Feltöltés dátuma: 2012. december 31.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Salamon Csilla
1202 recept
A mi családunknál ez hagyomány, hogy minden karácsonykor elkészül a drezdai kalács:)