Cukkinis muszaka sofisafran konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
sofisafran
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
Húsos szósz
-
250g darált marhahús355 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
100g sűrített paradicsom82 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
Zöldségek
Tejszínes szósz
-
7g vaj50 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
100g növényi tejszín251 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
50g növényi tej24 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1301
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
Húsos szósz
-
500g darált marhahús710 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
200g sűrített paradicsom164 kcal
-
100g vörösbor85 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Zöldségek
Tejszínes szósz
-
14g vaj100 kcal
-
100g sajt352 kcal
-
200g növényi tejszín502 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
100g növényi tej47 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
2600
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
Húsos szósz
-
24.5g darált marhahús35 kcal
-
4.4g vöröshagyma2 kcal
-
9.8g sűrített paradicsom8 kcal
-
4.9g vörösbor4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
Zöldségek
Tejszínes szósz
-
0.7g vaj5 kcal
-
4.9g sajt17 kcal
-
9.8g növényi tejszín25 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
4.9g növényi tej2 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
128
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.9 g
Zsír
-
Összesen 74.1 g
-
Telített zsírsav 41 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 25 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 231 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2373.9 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 96 mg
-
Kálcium 488 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 190 mg
-
Foszfor 989 mg
-
Nátrium 584 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 641.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 322 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 304 mg
-
Retinol - A vitamin: 235 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 1043 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 28764 micro
-
Lut-zea 2040 micro
Összesen
1301
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 157.9 g
Zsír
-
Összesen 148.2 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 462 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4747.8 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 192 mg
-
Kálcium 976 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 381 mg
-
Foszfor 1977 mg
-
Nátrium 1169 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 146.2 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1283.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 645 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 159 mg
-
D vitamin: 63 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 44 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 193 micro
-
Kolin: 609 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 58 micro
-
β-karotin 2087 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 57528 micro
-
Lut-zea 4081 micro
Összesen
2600
kcal
- 9% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 232.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 57 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2821 micro
-
Lut-zea 200 micro
Összesen
128
kcal
Hozzávalók
Húsos szósz
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 dl vörösbor
-
1 csipet fahéj
-
1 késhegynyi szegfűszeg
-
1 késhegynyi szegfűbors
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
Zöldségek
Tejszínes szósz
-
1 ek vaj
-
200 ml növényi tejszín (rizstejszínnel szoktam készíteni, de bármilyen tejszín megfelelő, állati eredetű is)
-
1 csipet szerecsendió
-
só ízlés szerint
Elkészítés
Húsos szósz
- A vöröshagymákat megpucoljuk, és apróra felvágjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, majd rádobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Közepes lángon addig sütjük, amíg üvegesre nem párolódik.
- Amíg a vöröshagyma párolódik, 1-2 gerezd fokhagymát pucolunk, és lenyomjuk fokhagymapréssel egy kis tálba.
- A darált húst rádobjuk a vöröshagymára. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hozzáadjuk a fokhagymát, fahéjat, a szegfűszeget és a szegfűborsot. Jól átsütjük a húst, kb 5-10 percen keresztül forgatjuk fakanállal.
- A vörösborból kb fél decit löttyintünk a húsra, jól összefőzzük. Még öt percig forgatjuk a húst, hogy egészen összekeveredjen a hagymával és jól átsüljön mindenhol.
- Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és egy újabb fél deci bort a húshoz, jól összekeverjük, majd hagyjuk összefőlni.
Zöldségek
- Egy lábosba vizet teszünk fel, forraljuk. A burgonyákat hámozzuk, és tetszőleges méretűre aprítjuk. Én kb fél tenyérnyi méretű, fél centi magas karikákra szeretem vágni.
- A burgonyát meghámozva, szeletelve a forró vízbe tesszük, sózzuk. Kb 20 percig főzzük, amíg a villa könnyen át nem szúrható rajta. Leszűrjük a vizet róla, majd félretesszük.
- A cukkinit megmossuk, 2-3 milliméter vékony szeletekre vágjuk. A cukkiniszeleteket serpenyőben olívaolajon megpuhítjuk, megpirítjuk, majd félretesszük.
Tejszínes szósz
- Lereszeljük vagy apró szeletekre vágjuk a sajtot. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat. A vajra ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a szerecsendiót. 4-5 percig melegítjük, és amikor már egészen forró a tejszín, hozzáadjuk a sajt felét és egy kis tejet. Növényi vagy sima tej - mindkettő ugyanolyan jó. Sózzuk, forraljuk, kavargatjuk. Amikor felforrt, akkor levesszük a tűzről.
- Egy jénai vagy teflon sütőtálat veszünk elő, kisebb méretűt. Ennek az aljára löttyintünk egy kis olívaolajat, majd eloszlatjuk az edény alján a burgonyát. A burgonyára ráöntjük és eloszlatjuk rajta a húsos szószt. A húsos szósz tetejére pedig a cukkiniszeletek kerülnek, szintén szépen eloszlatva, hogy mindenhová jusson.
- A cukkiniszeletek tetejére ráöntjük a tejszínes szószt, majd a maradék sajttal meghintjük a tetejét.
- A sütőt előmelegítjük 150-200 fokra. Beletesszük a minden jóval megrakott edényt, és addig sütjük, amíg a sajt a tetején meg nem pirul (kb fél óra).
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Tepsi mérete: 30x20x8
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 60
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 7669
- Feltöltés dátuma: 2015. június 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
sofisafran
4 recept
A muszaka elkészítése mindig eléggé bonyolultnak tűnt, és a padlizsánt nem annyira kedvelem. Egyszer végre sikerült rászánni magam, hogy saját ízlésre szabva elkészítsem. Szerencsére elsőre sikerült eltalálni az arányokat, nagyszerű ebéd kerekedett belőle. Minden a fűszerezésen múlik, kiváló egytálétel!