r
Nosalty Logó

Csokis-mogyorós fatörzs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Csokis-mogyorós fatörzs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A krémhez

A piskótatekercshez

Összesen 557 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A krémhez

A piskótatekercshez

Összesen 6701 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A krémhez

A piskótatekercshez

Összesen 384 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    28.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    262 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    260.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.5 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    220 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    214 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    231 micro
Összesen 557 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    79.5 g

Zsír

  • Összesen
    337.3 g
  • Telített zsírsav
    177 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    121 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    3150 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3123.9 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    568 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    303 mg
  • Foszfor
    1527 mg
  • Nátrium
    476 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    858.3 g
  • Cukor
    729 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    441.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2637 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    523 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    458 micro
  • Kolin:
    2042 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2568 micro
  • α-karotin
    104 micro
  • β-karotin
    670 micro
  • β-crypt
    213 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2775 micro
Összesen 6701 kcal
  • 5% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    181 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    179.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    160 micro
Összesen 384 kcal

Hozzávalók

A krémhez

A piskótatekercshez

Elkészítés

A krémhez

  1. A töltelékhez a narancshéjat lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a mogyorót durvára vágjuk.
  2. A tojássárgákat egy főzőedénybe tesszük, alacsony lángon a porcukorral habosra keverjük. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás, szóval tényleg alacsony hőfokon. Lajos Mari szerint gőzfürdő (én nem szenvedtem vele). Az apróra tört, akár reszelt étcsokoládét beletesszük az edénybe a habosra vert tojássárgákhoz, és megolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni a krémet.
  3. Amíg hűl a krém, addig a vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, a rummal, a narancs héjával és levével, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt (nálam még bőven langyos volt) csokoládés tojáskrémet.
  4. A már lekváros piskótalapot megkenjük a krém 2/3-ával, megszórjuk a tört mogyoróval (kihagyható), vagy amivel akarjuk, és szorosan feltekerjük.
  5. A piskótatekercset bekenjük a maradék krémmel, és cifrázhatjuk villával, mint egy fatörzset, vagy megszórhatjuk kókusszal, egész mogyorókkal díszíthetjük, de illik hozzá a zöld pisztácia is.
  6. Hűtőben dermesszük meg egy kicsit (4-6 óra), majd tálaljuk tejszínhabbal.

A piskótatekercshez

  1. A sütőtepsibe (30×40) fektetjük a sütőpapírt, és előmelegítjük a sütőt 240 °C-ra.
  2. Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel, a csipetnyi sóval.
  3. A tojássárgájákat fehér habosra keverjük 50 g cukorral.
  4. Jól elmossuk a habverőt, és utána a tojásfehérjéket verjük fel a citromlével, adagolva folyamatosan közben a cukrot. Jó kemény habot készítsünk.
  5. A hab 1/3-át beledolgozzuk a tojáskrémbe (ha van lyukas fakanalunk, azzal), majd a maradékot a tetejére halmozzuk, és rászitáljuk (én nem szitáltam) a lisztes keveréket. Ezután már csak lassan, felülről lefelé, nagy mozdulatokkal összedolgozzuk a masszát, nem kevergetjük!!!
  6. A masszát a tepsibe borítjuk, és forró sütőben (kb. 180 °C-ra levett) 10 perc alatt megsütjük.
  7. Közben meghintünk egy konyharuhát porcukorral (a tészta melegétől megolvad majd, és nem tapad a konyharuhára a tészta).
  8. A kész piskótalapot a konyharuhára borítjuk, azonnal levesszük a sütőpapírt, és betakarjuk egy jól kicsavart, vizes konyharuhával (ne száradjon ki, és könnyű legyen feltekerni). Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük lekvárral.
  9. Majd megcsináljuk a krémet, a piskótalapra terítjük, és felcsavarjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1664
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 22.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lajos Mari "ó"szakácskönyve alapján készült recept, a szuper pihe-puha piskótalapomhoz.

Hozzávalók

A krémhez

A piskótatekercshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...