Csokis-mogyorós fatörzs
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A krémhez
-
19 kcal
-
8g narancslé4 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
4g törökmogyoró26 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
8g étcsokoládé46 kcal
-
21g teavaj149 kcal
-
3 kcal
-
1g rum3 kcal
-
7 kcal
A piskótatekercshez
-
7g finomliszt24 kcal
-
6 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
-
42g cukor161 kcal
-
13g tojásfehérje7 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
2g porcukor6 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
557
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A krémhez
-
222 kcal
-
90g narancslé42 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
50g törökmogyoró315 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
-
250g teavaj1793 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
16g rum37 kcal
-
12g kókuszreszelék79 kcal
A piskótatekercshez
-
80g finomliszt291 kcal
-
76 kcal
-
160g tojássárgája515 kcal
-
500g cukor1935 kcal
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
6701
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
A krémhez
-
4.6g sárgabaracklekvár13 kcal
-
5.2g narancslé2 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
2.9g törökmogyoró18 kcal
-
4.6g tojássárgája15 kcal
-
5.8g porcukor22 kcal
-
5.8g étcsokoládé31 kcal
-
14.4g teavaj103 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.9g rum2 kcal
-
0.7g kókuszreszelék5 kcal
A piskótatekercshez
-
4.6g finomliszt17 kcal
-
1.2g étkezési keményítő4 kcal
-
9.2g tojássárgája30 kcal
-
28.8g cukor111 kcal
-
9.2g tojásfehérje5 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
1.2g porcukor4 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
384
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 28.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 262 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 260.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.5 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 36.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 220 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 170 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 231 micro
Összesen
557
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 79.5 g
Zsír
-
Összesen 337.3 g
-
Telített zsírsav 177 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 121 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 3150 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3123.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 568 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 303 mg
-
Foszfor 1527 mg
-
Nátrium 476 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 858.3 g
-
Cukor 729 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 441.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2637 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 523 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 458 micro
-
Kolin: 2042 mg
-
Retinol - A vitamin: 2568 micro
-
α-karotin 104 micro
-
β-karotin 670 micro
-
β-crypt 213 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2775 micro
Összesen
6701
kcal
- 5% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 19.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 181 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 179.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 33 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 25.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 152 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 160 micro
Összesen
384
kcal
Hozzávalók
A krémhez
-
1 narancsból nyert narancslé
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
50 g törökmogyoró
-
4 db tojássárgája
-
100 g porcukor
-
100 g étcsokoládé
-
250 g teavaj
-
1 csomag vaníliás cukor
A piskótatekercshez
-
80 g finomliszt
-
20 g étkezési keményítő
-
8 db tojássárgája
-
4 db tojásfehérje
-
1 kk citromlé
-
1 csipet só
Elkészítés
A krémhez
- A töltelékhez a narancshéjat lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a mogyorót durvára vágjuk.
- A tojássárgákat egy főzőedénybe tesszük, alacsony lángon a porcukorral habosra keverjük. Vigyázzunk, hogy ne csapódjon ki a tojás, szóval tényleg alacsony hőfokon. Lajos Mari szerint gőzfürdő (én nem szenvedtem vele). Az apróra tört, akár reszelt étcsokoládét beletesszük az edénybe a habosra vert tojássárgákhoz, és megolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni a krémet.
- Amíg hűl a krém, addig a vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, a rummal, a narancs héjával és levével, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt (nálam még bőven langyos volt) csokoládés tojáskrémet.
- A már lekváros piskótalapot megkenjük a krém 2/3-ával, megszórjuk a tört mogyoróval (kihagyható), vagy amivel akarjuk, és szorosan feltekerjük.
- A piskótatekercset bekenjük a maradék krémmel, és cifrázhatjuk villával, mint egy fatörzset, vagy megszórhatjuk kókusszal, egész mogyorókkal díszíthetjük, de illik hozzá a zöld pisztácia is.
- Hűtőben dermesszük meg egy kicsit (4-6 óra), majd tálaljuk tejszínhabbal.
A piskótatekercshez
- A sütőtepsibe (30×40) fektetjük a sütőpapírt, és előmelegítjük a sütőt 240 °C-ra.
- Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel, a csipetnyi sóval.
- A tojássárgájákat fehér habosra keverjük 50 g cukorral.
- Jól elmossuk a habverőt, és utána a tojásfehérjéket verjük fel a citromlével, adagolva folyamatosan közben a cukrot. Jó kemény habot készítsünk.
- A hab 1/3-át beledolgozzuk a tojáskrémbe (ha van lyukas fakanalunk, azzal), majd a maradékot a tetejére halmozzuk, és rászitáljuk (én nem szitáltam) a lisztes keveréket. Ezután már csak lassan, felülről lefelé, nagy mozdulatokkal összedolgozzuk a masszát, nem kevergetjük!!!
- A masszát a tepsibe borítjuk, és forró sütőben (kb. 180 °C-ra levett) 10 perc alatt megsütjük.
- Közben meghintünk egy konyharuhát porcukorral (a tészta melegétől megolvad majd, és nem tapad a konyharuhára a tészta).
- A kész piskótalapot a konyharuhára borítjuk, azonnal levesszük a sütőpapírt, és betakarjuk egy jól kicsavart, vizes konyharuhával (ne száradjon ki, és könnyű legyen feltekerni). Hagyjuk kihűlni, majd megkenjük lekvárral.
- Majd megcsináljuk a krémet, a piskótalapra terítjük, és felcsavarjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1660
- Feltöltés dátuma: 2014. október 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Lajos Mari "ó"szakácskönyve alapján készült recept, a szuper pihe-puha piskótalapomhoz.