r
Nosalty Logó

Csokis-datolyás és mákos-mazsolás fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Iluska
Csokis-datolyás és mákos-mazsolás fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Kelt tészta

Mákos-mazsolás töltelék

Csokis-datolyás töltelék

Összesen 1180 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Kelt tészta

Mákos-mazsolás töltelék

Csokis-datolyás töltelék

Összesen 5907 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Kelt tészta

Mákos-mazsolás töltelék

Csokis-datolyás töltelék

Összesen 374 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    60.8 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1792 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    448 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    233 mg
  • Foszfor
    663 mg
  • Nátrium
    373 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    146.5 g
  • Cukor
    52 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    441 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    415 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    311 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 1180 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    111.5 g

Zsír

  • Összesen
    304.2 g
  • Telített zsírsav
    64 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    103 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8960 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    283 mg
  • Kálcium
    2240 mg
  • Vas
    39 mg
  • Magnézium
    1163 mg
  • Foszfor
    3313 mg
  • Nátrium
    1864 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    732.3 g
  • Cukor
    258 mg
  • Élelmi rost
    74 mg

VÍZ

  • Összesen
    224.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2204 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    250 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    571 micro
  • Kolin:
    429 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2075 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    1553 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1022 micro
Összesen 5907 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    569.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    132 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 374 kcal

Hozzávalók

Kelt tészta

Mákos-mazsolás töltelék

Csokis-datolyás töltelék

Elkészítés

Kelt tészta

  1. A tejet langyosítsuk meg a porcukorral, adjuk hozzá az élesztőt, futtassuk fel. A liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk el benne a margarint. Sózzuk. A két tojást üssük hozzá, majd a megkelt élesztős tejjel dagasszuk be. A végén az olajat tegyük hozzá. (elkezdünk levegőt juttatni a tésztánkba, tenyerünket belemélyítjük, majd alányúlva, minden oldalról meg-megemeljük közép felé haladva)
  2. Mikor egyenletes és sima tésztát kapunk, ami teljesen összeállt gombóccá, akkor belisztezzük az alját (hogy ne ragadjon le) és tetejét (hogy ne száradjon ki). Letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen 30 percet kelesztjük.
  3. Kettévesszük a tésztát. Enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra kb. 40x30 cm nagyságra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Majd középen hosszában kettévágjuk, és befonjuk.
  4. A másik fél tésztával ugyanígy járunk el, a másik tölteléket simítsuk rá. Mind a két tekert kalácsot tegyük sütőpapíros tepsibe, és langyos helyen, letakarva 1 órát hagyjuk kelni.
  5. Aztán gyújtsuk be a sütőt, és toljuk is be a tésztát, és 190 c- fokon süssük. Ha kész tálaljuk. Jó étvágyat!!

Mákos-mazsolás töltelék

  1. A tejben oldjuk fel a cukrokat, és tegyük bele a mazsolát puhulni. Forrósítsuk meg, majd adjuk a darált mákhoz, fűszerezzük és jól keverjük el.

Csokis-datolyás töltelék

  1. Vízgőz fölött olvasszuk össze a darabokra tördelt csokit, kakaóport, cukrot, margarint. Mikor minden elolvadt, az apróra vágott datolyát is keverjük hozzá. Kis időre tegyük hűtőbe, amíg visszadermed és nem lesz annyira folyós.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 16
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 41
  • Össznézettség: 1113
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 06.

Ajánló

Minden legyen langyos a kelt tésztához, ne legyen hideg a liszt sem!! A kelt tészta készítés leírását itt találjátok; https://www.nosalty.hu/recept/kelt-teszta-keszitese

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Lányom hozott nekem nagyon régi újságokat, és abban találtam rá erre a kalácsra. Csak finomliszttel volt írva a recept, de én mivel szeretek egészségesebben sütni, főzni ezért átvariáltam kicsit a hozzávalókat, na és a tölteléket is én találtam ki. Mikor kész lett, a sütőből kivettem és a szemek tágra nyíltak ,olyan gyönyörűek lettek!! Az ízük pedig másnap is mennyei!! :-)))

Hozzávalók

Kelt tészta

Mákos-mazsolás töltelék

Csokis-datolyás töltelék

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...