Csokis-datolyás és mákos-mazsolás fonott kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Iluska
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Kelt tészta
-
40g finomliszt146 kcal
-
133 kcal
-
30g durumliszt102 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
1g só0 kcal
-
24g tej13 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
6 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
2g olívaolaj14 kcal
Mákos-mazsolás töltelék
Csokis-datolyás töltelék
-
12g étcsokoládé66 kcal
-
9 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
20g margarin143 kcal
-
10g datolya24 kcal
Összesen
1180
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Kelt tészta
-
200g finomliszt728 kcal
-
664 kcal
-
150g durumliszt509 kcal
-
150g margarin1076 kcal
-
4g só0 kcal
-
120g tej67 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
Mákos-mazsolás töltelék
-
120g mák630 kcal
-
50g tej28 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
44g mazsola132 kcal
-
0 kcal
Csokis-datolyás töltelék
-
60g étcsokoládé328 kcal
-
46 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
100g margarin717 kcal
-
48g datolya122 kcal
Összesen
5907
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Kelt tészta
-
12.7g finomliszt46 kcal
-
12.7g teljes kiőrlésű liszt42 kcal
-
9.5g durumliszt32 kcal
-
9.5g margarin68 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
7.6g tej4 kcal
-
6.4g porcukor25 kcal
-
1.9g friss élesztő2 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
Mákos-mazsolás töltelék
-
7.6g mák40 kcal
-
3.2g tej2 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
2.8g mazsola8 kcal
-
0 kcal
Csokis-datolyás töltelék
-
3.8g étcsokoládé21 kcal
-
1.3g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
6.4g margarin46 kcal
-
3g datolya8 kcal
Összesen
374
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.3 g
Zsír
-
Összesen 60.8 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 73 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1792 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 57 mg
-
Kálcium 448 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 233 mg
-
Foszfor 663 mg
-
Nátrium 373 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 146.5 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 45 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 441 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 86 mg
-
Retinol - A vitamin: 415 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 311 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
Összesen
1180
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 111.5 g
Zsír
-
Összesen 304.2 g
-
Telített zsírsav 64 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 122 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 103 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8960 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 283 mg
-
Kálcium 2240 mg
-
Vas 39 mg
-
Magnézium 1163 mg
-
Foszfor 3313 mg
-
Nátrium 1864 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 23 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 732.3 g
-
Cukor 258 mg
-
Élelmi rost 74 mg
VÍZ
-
Összesen 224.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2204 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 250 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 571 micro
-
Kolin: 429 mg
-
Retinol - A vitamin: 2075 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 1553 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1022 micro
Összesen
5907
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 19.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 569.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 142 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 210 mg
-
Nátrium 118 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.5 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 14.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 132 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
374
kcal
Hozzávalók
Kelt tészta
-
20 dkg finomliszt
-
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
-
15 dkg durumliszt
-
15 dkg margarin
-
1 kk só
-
120 ml tej
-
10 dkg porcukor
-
3 dkg friss élesztő
-
2 db tojás
-
1 ek olívaolaj
Mákos-mazsolás töltelék
-
12 dkg mák
-
0.5 dl tej
-
3 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
2 marék mazsola
-
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
Csokis-datolyás töltelék
-
6 dkg étcsokoládé
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ek cukor
-
10 dkg margarin
-
6 db datolya
Elkészítés
Kelt tészta
- A tejet langyosítsuk meg a porcukorral, adjuk hozzá az élesztőt, futtassuk fel. A liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk el benne a margarint. Sózzuk. A két tojást üssük hozzá, majd a megkelt élesztős tejjel dagasszuk be. A végén az olajat tegyük hozzá. (elkezdünk levegőt juttatni a tésztánkba, tenyerünket belemélyítjük, majd alányúlva, minden oldalról meg-megemeljük közép felé haladva)
- Mikor egyenletes és sima tésztát kapunk, ami teljesen összeállt gombóccá, akkor belisztezzük az alját (hogy ne ragadjon le) és tetejét (hogy ne száradjon ki). Letakarjuk egy konyharuhával, és langyos helyen 30 percet kelesztjük.
- Kettévesszük a tésztát. Enyhén lisztezett deszkán téglalap alakúra kb. 40x30 cm nagyságra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, és szorosan feltekerjük. Majd középen hosszában kettévágjuk, és befonjuk.
- A másik fél tésztával ugyanígy járunk el, a másik tölteléket simítsuk rá. Mind a két tekert kalácsot tegyük sütőpapíros tepsibe, és langyos helyen, letakarva 1 órát hagyjuk kelni.
- Aztán gyújtsuk be a sütőt, és toljuk is be a tésztát, és 190 c- fokon süssük. Ha kész tálaljuk. Jó étvágyat!!
Mákos-mazsolás töltelék
- A tejben oldjuk fel a cukrokat, és tegyük bele a mazsolát puhulni. Forrósítsuk meg, majd adjuk a darált mákhoz, fűszerezzük és jól keverjük el.
Csokis-datolyás töltelék
- Vízgőz fölött olvasszuk össze a darabokra tördelt csokit, kakaóport, cukrot, margarint. Mikor minden elolvadt, az apróra vágott datolyát is keverjük hozzá. Kis időre tegyük hűtőbe, amíg visszadermed és nem lesz annyira folyós.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 1039
- Feltöltés dátuma: 2023. december 06.
Ajánló
Minden legyen langyos a kelt tésztához, ne legyen hideg a liszt sem!! A kelt tészta készítés leírását itt találjátok; https://www.nosalty.hu/recept/kelt-teszta-keszitese
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Iluska
1103 recept
Lányom hozott nekem nagyon régi újságokat, és abban találtam rá erre a kalácsra. Csak finomliszttel volt írva a recept, de én mivel szeretek egészségesebben sütni, főzni ezért átvariáltam kicsit a hozzávalókat, na és a tölteléket is én találtam ki. Mikor kész lett, a sütőből kivettem és a szemek tágra nyíltak ,olyan gyönyörűek lettek!! Az ízük pedig másnap is mennyei!! :-)))