r
Nosalty Logó

Cserepes csülkös babgulyás

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
ironmikee
Cserepes csülkös babgulyás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A babgulyáshoz

A csipetkéhez

Összesen 420 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A babgulyáshoz

A csipetkéhez

Összesen 5043 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A babgulyáshoz

A csipetkéhez

Összesen 49 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.5 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1748.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    326 mg
  • Nátrium
    1181 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    673.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    263 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    33 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    79 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    16 micro
  • α-karotin
    842 micro
  • β-karotin
    2516 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    215 micro
  • Lut-zea
    549 micro
Összesen 420 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    329.9 g

Zsír

  • Összesen
    240.5 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    840 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20980.9 g
  • Cink
    43 mg
  • Szelén
    320 mg
  • Kálcium
    1406 mg
  • Vas
    55 mg
  • Magnézium
    1052 mg
  • Foszfor
    3916 mg
  • Nátrium
    14174 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    406.4 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    85 mg

VÍZ

  • Összesen
    8086 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3160 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    399 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    950 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    62 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1406 micro
  • Kolin:
    1201 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    10104 micro
  • β-karotin
    30197 micro
  • β-crypt
    876 micro
  • Likopin
    2576 micro
  • Lut-zea
    6584 micro
Összesen 5043 kcal
  • 4% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 89% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    213.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    144 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    103 micro
  • β-karotin
    307 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    26 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 49 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

A babgulyáshoz

  1. Beszerzünk egy cserépedényt, agyagedényt, amit főként Mohács környéki fazekasok készítenek, kimondottan speciális agyagból, erre a célra... (nevet, címet, telefonszámot szívesen adok).
  2. Tüzet rakunk, jó erős parazsat csinálunk.
  3. Megrakjuk a 10 literes cserepünket: alulra a csülköt, kolbászt, aztán szép sorban az előző este beáztatott zöldségeinket (amit én fel szoktam darabolni), talán jobban kijön az íze, s a tányérban is jobban elfér, babot, tv paprikát kicsumázva, egészben, s a paradicsomot félben, hagymákat stb... azaz mindent, kivéve a két tubust és a pirospaprikát. Azokat később.
  4. Jó meleg vízzel felöntjük a cserepet, s odatesszük a tűz- parázs mellé... Nem bele, mert megrepedhet, de közel hozzá, így fokozatosan kapja a hőt. A nagyon meleg víz miatt nyerünk kb 1 órát, nem mintha sietnénk, ez egy 2-3 órás folyamat, reggeltől ebédig, vagy kora délutántól estig. Kell neki idő... Úgy lesz finom... mert az lesz..:)
  5. A kezdéstől számítva kb 1 óra múlva már rotyog a gulyás, addig semmi más dolgunk nincs, mint a parazsat igazgatni, néha tenni rá, egyszóval a folyamatosságot biztosítani. Eközben a társasággal beszélgetni, iszogatni, ki mit szeret :) Ne hagyjuk magunkat siettetni, ennek idő kell.
  6. A második óra után, amikor már régóta forr, belenyomjuk a pirosaranyat s a gulyáskrémet, s ráhintjük a pirospaprikát, nem kevergetjük, nem forgatjuk, a forrás hatására amolyan körforgás alakul ki az edényben, s ez tökéletesen elég, és fokozatosan megfő az ételünk. Nem kell aggódni, nem fog szétfőni, sőt, a bab is és a répafélék is roppanósak maradnak, de persze megfőnek. FIGYELEM! Ha sok lé lefőne, 1x 2x után lehet tölteni de csakis forró vízzel !! Nehogy a hidegtől megrepedjen..
  7. Lassan kezdjük kóstolgatni, babot, zöldséget, s ha alakul a "puhasága", mehet bele a feldarabolt krumpli, majd rá 20 percre a csipetke.
  8. Ekkor már elhúzhatjuk a parázstól, magában is fő tovább még sokáig.
  9. 20 perc állás után tálalhatjuk, friss kenyérrel, pogácsával vagy akár cipóban is. ( Aki észrevette, hogy sót nem tettem bele, az jól látott..A füstölt csülök, a pirosarany s a gulyáskrém tartalmaz annyit, hogy ne kelljen külön sózni..persze ízlés dolga, de a végén tegyük ha tesszük, kóstolás után..:) ) Jó étvágyat hozzá!
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 176
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 35334
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Cserepes csülkös babgulyás
ironmikee 6 recept

"Ez egy  régi sokác hagyomány. A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik - hogy a munka is haladjon, és ebéd is legyen - ... feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica, vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre, és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben." Én ezt a módszert Udvaron tanultam barátaimmal Simonkovits Béla fazekas mestertől. Ez Mohácstól 10 km délre fekszik, határszéli kis falu. Ő készítette a cserepemet is, s elmesélte, mitöbb, meg is mutatta mit, s hogyan kell csinálni, ha cserépedényben főzünk... Ennek immáron egy éve, s azóta amikor csak tehetem, használom a tudományt. Főleg levesfélékre (kivéve halászlé), de sűrűbb ételekre is, mint például a töltött káposzta is alkalmas. Ez a recept 12 főre készült, egyszóval bő adag egy baráti társaságnak, vagy családi összejövetelre is remek választás. Érdekessége, hogy nem pörkölt alappal indul, mint általában egy gulyásleves (én is úgy szoktam keszíteni), hanem egyben megy bele minden hozzávaló, egy két kivétellel, amint leírtam a receptben. Ha nincs ilyen cserepünk, akkor bográcsban is ugyanígy elkészíthető, vagy ha kisebb adagot készítenénk a konyhában, akkor például egy 6 literes lábasban, fele adaggal a leírtakhoz képest ugyanígy elkészíthető. Végül is zsiradék nélkül készül, de a csülök, kolbász ereszt magából ki valamennyit. A végén egy jó sűrű gulyáslevest kapunk, rendkívül gazdag ízvilággal, enyhén füstösen. Sok szeretettel Nektek! Miki

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...