Cserepes csülkös babgulyás
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
A babgulyáshoz
-
167 kcal
-
17g lángolt kolbász75 kcal
-
21g fejtett bab69 kcal
-
22g zeller8 kcal
-
4g petrezselyem1 kcal
-
20g karalábé4 kcal
-
27g sárgarépa10 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
14g vöröshagyma5 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8g tv-paprika1 kcal
-
8g paradicsom2 kcal
-
42g burgonya24 kcal
-
13g paprikakrém0 kcal
-
13g gulyáskrém16 kcal
-
3 kcal
-
500g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
5g tojás6 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
A babgulyáshoz
-
1000g füstölt sertéscsülök2000 kcal
-
200g lángolt kolbász904 kcal
-
250g fejtett bab833 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
240g karalábé48 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
160g paprikakrém0 kcal
-
160g gulyáskrém189 kcal
-
14g fűszerpaprika39 kcal
-
6000g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
55g tojás69 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
A babgulyáshoz
-
10.2g füstölt sertéscsülök20 kcal
-
9 kcal
-
2.5g fejtett bab8 kcal
-
2.6g zeller1 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
2.4g karalábé0 kcal
-
3.3g sárgarépa1 kcal
-
1.8g fehérrépa1 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1g tv-paprika0 kcal
-
1g paradicsom0 kcal
-
5.1g burgonya3 kcal
-
1.6g paprikakrém0 kcal
-
1.6g gulyáskrém2 kcal
-
0.1g fűszerpaprika0 kcal
-
61.1g víz0 kcal
A csipetkéhez
-
0.6g tojás1 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.5 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 70 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1748.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 326 mg
-
Nátrium 1181 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 673.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 263 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 79 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 117 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 842 micro
-
β-karotin 2516 micro
-
β-crypt 73 micro
-
Likopin 215 micro
-
Lut-zea 549 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 329.9 g
Zsír
-
Összesen 240.5 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 840 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20980.9 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 320 mg
-
Kálcium 1406 mg
-
Vas 55 mg
-
Magnézium 1052 mg
-
Foszfor 3916 mg
-
Nátrium 14174 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 406.4 g
-
Cukor 59 mg
-
Élelmi rost 85 mg
VÍZ
-
Összesen 8086 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3160 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 399 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 950 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 62 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1406 micro
-
Kolin: 1201 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 10104 micro
-
β-karotin 30197 micro
-
β-crypt 876 micro
-
Likopin 2576 micro
-
Lut-zea 6584 micro
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 213.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 144 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 103 micro
-
β-karotin 307 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 26 micro
-
Lut-zea 67 micro
Hozzávalók
A babgulyáshoz
-
1 kg füstölt sertéscsülök
-
20 dkg lángolt kolbász
-
25 dkg fejtett bab
-
1 csokor petrezselyem
-
1 db karalábé
-
4 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
1 ek fekete bors
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
babérlevél ízlés szerint
-
1 db tv-paprika
-
1 db paradicsom
-
5 db burgonya
-
160 g paprikakrém
-
160 g gulyáskrém
-
3.5 ek fűszerpaprika
-
6 l víz
A csipetkéhez
-
1 db tojás
-
3 púpozott ek finomliszt
Elkészítés
A babgulyáshoz
- Beszerzünk egy cserépedényt, agyagedényt, amit főként Mohács környéki fazekasok készítenek, kimondottan speciális agyagból, erre a célra... (nevet, címet, telefonszámot szívesen adok).
- Tüzet rakunk, jó erős parazsat csinálunk.
- Megrakjuk a 10 literes cserepünket: alulra a csülköt, kolbászt, aztán szép sorban az előző este beáztatott zöldségeinket (amit én fel szoktam darabolni), talán jobban kijön az íze, s a tányérban is jobban elfér, babot, tv paprikát kicsumázva, egészben, s a paradicsomot félben, hagymákat stb... azaz mindent, kivéve a két tubust és a pirospaprikát. Azokat később.
- Jó meleg vízzel felöntjük a cserepet, s odatesszük a tűz- parázs mellé... Nem bele, mert megrepedhet, de közel hozzá, így fokozatosan kapja a hőt. A nagyon meleg víz miatt nyerünk kb 1 órát, nem mintha sietnénk, ez egy 2-3 órás folyamat, reggeltől ebédig, vagy kora délutántól estig. Kell neki idő... Úgy lesz finom... mert az lesz..:)
- A kezdéstől számítva kb 1 óra múlva már rotyog a gulyás, addig semmi más dolgunk nincs, mint a parazsat igazgatni, néha tenni rá, egyszóval a folyamatosságot biztosítani. Eközben a társasággal beszélgetni, iszogatni, ki mit szeret :) Ne hagyjuk magunkat siettetni, ennek idő kell.
- A második óra után, amikor már régóta forr, belenyomjuk a pirosaranyat s a gulyáskrémet, s ráhintjük a pirospaprikát, nem kevergetjük, nem forgatjuk, a forrás hatására amolyan körforgás alakul ki az edényben, s ez tökéletesen elég, és fokozatosan megfő az ételünk. Nem kell aggódni, nem fog szétfőni, sőt, a bab is és a répafélék is roppanósak maradnak, de persze megfőnek. FIGYELEM! Ha sok lé lefőne, 1x 2x után lehet tölteni de csakis forró vízzel !! Nehogy a hidegtől megrepedjen..
- Lassan kezdjük kóstolgatni, babot, zöldséget, s ha alakul a "puhasága", mehet bele a feldarabolt krumpli, majd rá 20 percre a csipetke.
- Ekkor már elhúzhatjuk a parázstól, magában is fő tovább még sokáig.
- 20 perc állás után tálalhatjuk, friss kenyérrel, pogácsával vagy akár cipóban is. ( Aki észrevette, hogy sót nem tettem bele, az jól látott..A füstölt csülök, a pirosarany s a gulyáskrém tartalmaz annyit, hogy ne kelljen külön sózni..persze ízlés dolga, de a végén tegyük ha tesszük, kóstolás után..:) ) Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 176
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 35334
- Feltöltés dátuma: 2012. március 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
"Ez egy régi sokác hagyomány. A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik - hogy a munka is haladjon, és ebéd is legyen - ... feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica, vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre, és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben." Én ezt a módszert Udvaron tanultam barátaimmal Simonkovits Béla fazekas mestertől. Ez Mohácstól 10 km délre fekszik, határszéli kis falu. Ő készítette a cserepemet is, s elmesélte, mitöbb, meg is mutatta mit, s hogyan kell csinálni, ha cserépedényben főzünk... Ennek immáron egy éve, s azóta amikor csak tehetem, használom a tudományt. Főleg levesfélékre (kivéve halászlé), de sűrűbb ételekre is, mint például a töltött káposzta is alkalmas. Ez a recept 12 főre készült, egyszóval bő adag egy baráti társaságnak, vagy családi összejövetelre is remek választás. Érdekessége, hogy nem pörkölt alappal indul, mint általában egy gulyásleves (én is úgy szoktam keszíteni), hanem egyben megy bele minden hozzávaló, egy két kivétellel, amint leírtam a receptben. Ha nincs ilyen cserepünk, akkor bográcsban is ugyanígy elkészíthető, vagy ha kisebb adagot készítenénk a konyhában, akkor például egy 6 literes lábasban, fele adaggal a leírtakhoz képest ugyanígy elkészíthető. Végül is zsiradék nélkül készül, de a csülök, kolbász ereszt magából ki valamennyit. A végén egy jó sűrű gulyáslevest kapunk, rendkívül gazdag ízvilággal, enyhén füstösen. Sok szeretettel Nektek! Miki