Citromos-mákos kalácskoszorú
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Vénusz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
Kelt tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3 kcal
-
3g cukor12 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
44 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj1 kcal
Mákos töltelék
Összeállítás
-
20g mazsola60 kcal
-
10g rum23 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
2g tej1 kcal
Összesen
647
kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
Kelt tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g napraforgó olaj442 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g citromhéj6 kcal
Mákos töltelék
-
350g mák1838 kcal
-
250g tej140 kcal
-
220g cukor851 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Összeállítás
-
200g mazsola598 kcal
-
100g rum231 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
20g tej11 kcal
Összesen
6473
kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
Kelt tészta
-
23.6g finomliszt86 kcal
-
11.8g tej7 kcal
-
1.4g friss élesztő1 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
-
2.4g napraforgó olaj21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.6g citromhéj0 kcal
Mákos töltelék
-
16.5g mák87 kcal
-
11.8g tej7 kcal
-
10.4g cukor40 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
Összeállítás
-
9.4g mazsola28 kcal
-
4.7g rum11 kcal
-
0.9g finomliszt3 kcal
-
0.9g tojássárgája3 kcal
-
0.9g tej1 kcal
Összesen
305
kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 22.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1229.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 25 mg
-
Kálcium 591 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 408 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 26.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 56 micro
Összesen
647
kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 150.9 g
Zsír
-
Összesen 222 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 122 g
-
Koleszterin 397 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12297.9 g
-
Cink 36 mg
-
Szelén 255 mg
-
Kálcium 5913 mg
-
Vas 47 mg
-
Magnézium 1422 mg
-
Foszfor 4084 mg
-
Nátrium 505 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 28 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 944 g
-
Cukor 424 mg
-
Élelmi rost 96 mg
VÍZ
-
Összesen 263.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 722 micro
-
Kolin: 424 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 559 micro
Összesen
6473
kcal
- 10% Fehérje
- 60% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 579.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 279 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 192 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 12.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
305
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Kelt tészta
-
30 g friss élesztő
-
30 g cukor
-
1 db tojás
-
1 csipet só
-
2 citromból nyert citromhéj
Mákos töltelék
-
250 ml tej
-
220 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
Összeállítás
Elkészítés
Kelt tészta
- Körülbelül 1dl langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- A lisztet, a cukrot és a sót egy nagy keverőtálba adagoljuk, majd hozzáöntjük a maradék tejet, a felfutott élesztőt, egy egész tojást, két citrom reszelt héját és a finomított étolajat. Alaposan átgyúrjuk és kidagasztjuk a tésztánkat.
- Konyharuhával letakarva, langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Mákos töltelék
- Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a mákos tölteléket.
- Ehhez a tejet és a kétféle cukrot felforrósítjuk, ráöntjük a mákra, majd hozzáreszeljük a citromhéjat is.
- Alaposan összekeverjük és hagyjuk lehűlni.
Összeállítás
- A mazsolát felöntjük a rummal és hagyjuk benne állni, amíg elérkezünk a tészta töltéséhez.
- A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett munkafelületen kinyújtjuk 1 cm vastagságúra és téglalap alakúra.
- Megkenjük a töltelékkel, és megszórjuk mindenhol a leszűrt rumos mazsolával.
- Bejglihez hasonló módon feltekerjük, és koszorút formázunk a rúdból. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a koszorút és egy éles késsel körben bevagdossuk a tésztát (a videóban látható módon).
- Letakarva még 20 percet kelesztjük, majd a tetejét megkenjük a tojássárgás-tejes keverékkel.
- 170 fokos sütőbe toljuk, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot.
- Sütés után picit hagyjuk hűlni, de már langyosan is szeletelhető és fogyasztható. Egy nagy öügre hideg tej kíséretében a legfinomabb.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 91
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 48
- Össznézettség: 12370
- Feltöltés dátuma: 2020. november 12.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Vénusz
81 recept
Nagy kedvencünk a mák, jöhet télen-nyáron. Ahogy beköszönt a hűvösebb időszak, a mákos receptek szinte lélekmelengető hatással bírnak. Mi most egy elképesztően mutatós és még annál is finomabb, foszlós és puha kalácskoszorút készítettünk nektek, citromhéjjal és rumos mazsolával felturbózva. Egyáltalán nem macerás a recept, amíg kel a tészta, addig elkészül a mákos töltelek. A kelesztési és sütési idő is szinte elrepül, ráadásul csodás látványt nyújt sülés közben, aki teheti kísérje figyelemmel. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, úgyhogy bátran készítsétek el ti is, nagyon megéri. Nálunk pillanatok alatt elfogyott.