r
Nosalty Logó

Citromos-mákos kalácskoszorú

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Vénusz
Citromos-mákos kalácskoszorú
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kelt tészta

Mákos töltelék

Összeállítás

647
Kalória
15.1g
Fehérje
94.4g
Szénhidrátok
22.2g
Zsír
26.3g
Víz
39.7g
Koleszterin
9.6g
Rost
42.4g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Kelt tészta

Mákos töltelék

Összeállítás

Összesen 647 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Kelt tészta

Mákos töltelék

Összeállítás

Összesen 6473 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Kelt tészta

Mákos töltelék

Összeállítás

Összesen 305 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    40 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1229.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    591 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    408 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    94.4 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    26.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 647 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.9 g

Zsír

  • Összesen
    222 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12297.9 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    255 mg
  • Kálcium
    5913 mg
  • Vas
    47 mg
  • Magnézium
    1422 mg
  • Foszfor
    4084 mg
  • Nátrium
    505 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    28 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    944 g
  • Cukor
    424 mg
  • Élelmi rost
    96 mg

Víz

  • Összesen
    263.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    722 micro
  • Kolin:
    424 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    559 micro
Összesen 6473 kcal
  • 10% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    579.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    279 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    192 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    12.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 305 kcal

Elkészítés

Kelt tészta

  1. Körülbelül 1dl langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet, a cukrot és a sót egy nagy keverőtálba adagoljuk, majd hozzáöntjük a maradék tejet, a felfutott élesztőt, egy egész tojást, két citrom reszelt héját és a finomított étolajat. Alaposan átgyúrjuk és kidagasztjuk a tésztánkat.
  3. Konyharuhával letakarva, langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Mákos töltelék

  1. Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a mákos tölteléket.
  2. Ehhez a tejet és a kétféle cukrot felforrósítjuk, ráöntjük a mákra, majd hozzáreszeljük a citromhéjat is.
  3. Alaposan összekeverjük és hagyjuk lehűlni.

Összeállítás

  1. A mazsolát felöntjük a rummal és hagyjuk benne állni, amíg elérkezünk a tészta töltéséhez.
  2. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett munkafelületen kinyújtjuk 1 cm vastagságúra és téglalap alakúra.
  3. Megkenjük a töltelékkel, és megszórjuk mindenhol a leszűrt rumos mazsolával.
  4. Bejglihez hasonló módon feltekerjük, és koszorút formázunk a rúdból. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a koszorút és egy éles késsel körben bevagdossuk a tésztát (a videóban látható módon).
  5. Letakarva még 20 percet kelesztjük, majd a tetejét megkenjük a tojássárgás-tejes keverékkel.
  6. 170 fokos sütőbe toljuk, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük a kalácsot.
  7. Sütés után picit hagyjuk hűlni, de már langyosan is szeletelhető és fogyasztható. Egy nagy öügre hideg tej kíséretében a legfinomabb.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 80 perc
  • Főzés ideje: 5 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nagy kedvencünk a mák, jöhet télen-nyáron. Ahogy beköszönt a hűvösebb időszak, a mákos receptek szinte lélekmelengető hatással bírnak. Mi most egy elképesztően mutatós és még annál is finomabb, foszlós és puha kalácskoszorút készítettünk nektek, citromhéjjal és rumos mazsolával felturbózva. Egyáltalán nem macerás a recept, amíg kel a tészta, addig elkészül a mákos töltelek. A kelesztési és sütési idő is szinte elrepül, ráadásul csodás látványt nyújt sülés közben, aki teheti kísérje figyelemmel. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, úgyhogy bátran készítsétek el ti is, nagyon megéri. Nálunk pillanatok alatt elfogyott.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!