Céklás hajdinasaláta fetával, gombával, mogyoróval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
4g olívaolaj35 kcal
-
50g hajdina172 kcal
-
20g rukkola5 kcal
-
25g feta sajt66 kcal
-
75g csiperkegomba16 kcal
-
69g újhagyma13 kcal
-
25g törökmogyoró157 kcal
-
2g rozmaring2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
4g agávé szirup12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
88g víz0 kcal
Összesen
519
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
16g olívaolaj141 kcal
-
200g hajdina686 kcal
-
80g rukkola20 kcal
-
100g feta sajt265 kcal
-
300g csiperkegomba64 kcal
-
276g újhagyma53 kcal
-
100g törökmogyoró629 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
15g agávé szirup47 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
350g víz0 kcal
Összesen
2079
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
1g olívaolaj9 kcal
-
13.1g hajdina45 kcal
-
5.2g rukkola1 kcal
-
6.5g feta sajt17 kcal
-
19.6g csiperkegomba4 kcal
-
18.1g újhagyma3 kcal
-
6.5g törökmogyoró41 kcal
-
0.5g rozmaring1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
2.9g petrezselyem1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
1g agávé szirup3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
22.9g víz0 kcal
Összesen
134
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 17.6 g
Zsír
-
Összesen 31 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1225.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 259 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 193 mg
-
Foszfor 433 mg
-
Nátrium 312 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.6 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 247.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 126 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 31 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 298 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1111 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1808 micro
Összesen
519
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 70.3 g
Zsír
-
Összesen 124.2 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4900.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 1035 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 772 mg
-
Foszfor 1731 mg
-
Nátrium 1247 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 206.5 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 989 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 506 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 124 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 1192 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 29 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 488 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 125 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 4444 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7233 micro
Összesen
2079
kcal
- 5% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 64.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 78 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 291 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 473 micro
Összesen
134
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
-
2 ek olívaolaj
-
200 g hajdina
-
80 g rukkola
-
100 g feta sajt
-
300 g csiperkegomba
-
3 db újhagyma
-
100 g törökmogyoró
-
1 szál rozmaring
-
2 teáskanál kakukkfű
-
1 csokor petrezselyem
-
1 teáskanál római kömény
-
1 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3.5 dl víz
Elkészítés
- A céklákat héjukban megsütjük 200 fokos sütőben durván egy óra alatt.
- A hajdinát kis olívaolajon lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és másfélszeres vízzel felöntjük, és kb. 15-20 percig párjuk, hogy mikor elkészül, „pergős” legyen.
- A hozzávalókat előkészítjük. A már megsült céklákat nagyon darabokra vágjuk, és kis olívaolajon lepirítjuk sóval, borssal, római köménnyel és balzsamecettel ízesítjük. A gombákat szeletekre vágjuk, és a fűszernövényekkel pirítjuk. Az újhagymákat apróra vágjuk, a törökmogyorót lepirítjuk, és mozsárban durvára törjük. Petrezselymet felaprítjuk. A fetát kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk. Készítünk egy dresszinget, olívaolaj, balzsamecset, só, bors, citromlé, kis agavé szirup és egy gerezd fokhagyma együtteséből.
- Egy nagy tálba tesszük a kihűlt, de még kissé langyos hajdinát, rá a rukkolát, gombát, céklát, petrezselymet, mogyorót és a dresszinget, majd alaposan összeforgatjuk.
- Tálalásnál megszórjuk bőven fetával, petrezselyemmel és a maradék mogyoróval. Ha egy napig hagyjuk állni hűtőben remekül összeérnek az ízek, több napig fogyaszthatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 140
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 6257
- Feltöltés dátuma: 2018. október 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
A hajdina egy méltatlanul mellőzött alapanyag, pedig igen egészséges és változatosan használható gabonaféle. Lúgosító hatású, emellett erősíti a hajszálereket, és csökkenti a vérnyomást. Nem utolsó sorban gluténmenetes étrendbe is tökéletesen beilleszthető. Most egy olyan igazán gyorsan összeállítható és finom őszies saláta következik, ami nem csak kiadós és tápláló, de köretként is megállja a helyét.