r
Nosalty Logó

Briós tekercs dió- és máktöltelékkel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
Briós tekercs dió- és máktöltelékkel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Összesen 1003 kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Összesen 6039 kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Összesen 349 kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.4 g

Zsír

  • Összesen
    51 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1403.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    485 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    450 mg
  • Nátrium
    265 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    118.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    192 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    127 micro
Összesen 1003 kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    134.3 g

Zsír

  • Összesen
    306 g
  • Telített zsírsav
    95 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    125 g
  • Koleszterin
    941 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8421.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    251 mg
  • Kálcium
    2911 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    890 mg
  • Foszfor
    2703 mg
  • Nátrium
    1593 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    709.6 g
  • Cukor
    253 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    227.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1154 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    668 micro
  • Kolin:
    653 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1128 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    285 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    761 micro
Összesen 6039 kcal
  • 10% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    492.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    170 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    158 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 349 kcal

Hozzávalók

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Elkészítés

briós tészta

  1. 150 ml tejet kb. 50 fokra fölmelegítünk, közben 50 g lisztet egy tálba szitálunk, és ráöntjük a forró tejet. Összekeverjük, és frissentartó fóliával letakarjuk. 30 percig pihentetjük.
  2. 100 ml tejet meglangyosítunk és a 7 g instant élesztőt belekeverjük. Két csipet cukorral megszórjuk, kb. 10 percig kelni hagyjuk.
  3. A tojássárgákat a cukrokkal egy tálban összekeverjük, majd hozzákeverjük a megolvasztott vajat és a lereszelt citromhéját.
  4. 30 perc után a leforrázott liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, majd a tojáskeverékkel együtt egy nagyobb tálba öntjük. A lisztet fakanál segítségével fokozatosan hozzákeverjük. Amikor már elég sűrű a tésztánk, akkor a maradék lisztet még kézzel beledolgozzuk. Mint a kelt tészták esetében, jól megdolgozzuk a tésztát.
  5. A tál alját megkenjük egy kevés napraforgó olajjal, és beletesszük a tésztát, majd a tészta tetejét is megkenjük vékonyan a napraforgó olajjal. Frissentartó fóliával letakarjuk, és dupla nagyságúra kelesztjük.

diótöltelék

  1. A tojásfehérjét fölhabosítjuk. A diós töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és a fölhabosított tojásfehérjét is belekeverjük.
  2. A mákos tölteléket is ugyanígy készítjük el. A tojásfehérjét fölhabosítjuk, és a töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd a fölhabosított tojásfehérjét belekeverjük.
  3. Amikor megkelt a tészta, akkor két részre osztjuk. Az egyik tésztát 30 x 30 cm méretre kinyújtjuk. (Tipp: Először a két sarkát, majd középen nyújtjuk a tésztát addig, ameddig a kívánt méretet elérjük. Így meg tudjuk tartani nyújtás közben a formát.)
  4. Megtöltjük a diós töltelékkel úgy, hogy a szélein kb. 2 cm-t szabadon hagyunk. A szélét egy ecset segítségével megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, és föltekerjük a tésztát. A két végét összenyomkodjuk lezárjuk. A második tésztát is ugyanígy készítjük el a mákos töltelékkel.
  5. Miután elkészültek a tekercsek, akkor egy sütőpapír szélére ráhelyezzük ez egyik tekercsünket, és föltekerjük a sütőpapírral együtt. A másik tekercsünket is szintén sütőpapírral együtt föltekerjük. Ez azért szükséges, mert így teljesen megtartja a formáját a sütemény. Ráhelyezzük egy sütőformára, kb. 35- 40 percig pihentetjük. Pihentetés alatt a tészta hossza növekedni fog valamennyit, ezt vegyük figyelembe a sütőforma kiválasztásakor.
  6. Fölmelegítjük a sütőnket, és 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük, a kívánt színig.
  7. Amikor langyosra hűlt a briós, akkor én még 3 evőkanál baracklekvárt fölmelegítettem, és egy ecset segítségével lekentem mind a kettő rudat. Kölcsönöz egyfajta fényességet a tésztának. A boltban vásárolt lekvár alkalmasabb erre a célra.
  8. Jó étvágyat
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35 x 40
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 2932
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Briós tekercs dió- és máktöltelékkel
Éva házias konyhája 159 recept

Briós tekercs a kedvenc olasz receptoldalamról származik a recept, mert már több sütireceptet is megsütöttem az oldalról. Az eredeti recept az szilvalekvárral készíti a diós tölteléket. Nekem a zserbóra emlékeztető íz, a baracklekvár ötlete szimpatikusabb volt.  Nálam, ahogy elfogyott, kérte a család, ismét meg kellett sütnöm részükre.

Hozzávalók

briós tészta

diótöltelék

máktöltelék

lekenéshez

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...