Briós tekercs dió- és máktöltelékkel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Éva házias konyhája
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
briós tészta
-
83g finomliszt303 kcal
-
42g tej23 kcal
-
4 kcal
-
12g cukor45 kcal
-
6 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
19g vaj137 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g só0 kcal
-
12 kcal
diótöltelék
-
25g dió164 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
7g tej4 kcal
-
3 kcal
-
2g vaj12 kcal
-
9 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
máktöltelék
-
25g mák131 kcal
-
8g cukor32 kcal
-
8g tej5 kcal
-
3 kcal
-
2g vaj12 kcal
-
7g tojásfehérje3 kcal
lekenéshez
-
28 kcal
Összesen
1003
kcal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
briós tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g tej140 kcal
-
23 kcal
-
70g cukor271 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
115g vaj825 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
3g só0 kcal
-
71 kcal
diótöltelék
-
150g dió981 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
40g tej22 kcal
-
19 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
56 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
máktöltelék
-
150g mák788 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g tej28 kcal
-
19 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
lekenéshez
-
167 kcal
Összesen
6039
kcal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
briós tészta
-
29.3g finomliszt106 kcal
-
14.6g tej8 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
3.5g tojássárgája11 kcal
-
6.7g vaj48 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
diótöltelék
-
8.8g dió57 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
2.3g tej1 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
1.2g sárgabaracklekvár3 kcal
-
2.3g tojásfehérje1 kcal
máktöltelék
-
8.8g mák46 kcal
-
2.9g cukor11 kcal
-
2.9g tej2 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
2.3g tojásfehérje1 kcal
lekenéshez
-
3.5g sárgabaracklekvár10 kcal
Összesen
349
kcal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.4 g
Zsír
-
Összesen 51 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 157 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1403.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 485 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 450 mg
-
Nátrium 265 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 118.3 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 37.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 47 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
1003
kcal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.3 g
Zsír
-
Összesen 306 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 125 g
-
Koleszterin 941 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8421.5 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 251 mg
-
Kálcium 2911 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 890 mg
-
Foszfor 2703 mg
-
Nátrium 1593 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 19 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 709.6 g
-
Cukor 253 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 227.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1154 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 668 micro
-
Kolin: 653 mg
-
Retinol - A vitamin: 1128 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 285 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 761 micro
Összesen
6039
kcal
- 10% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 17.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 55 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 492.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 170 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 158 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 13.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Összesen
349
kcal
Hozzávalók
briós tészta
-
500 g finomliszt
-
250 ml tej
-
7 g instant élesztő
-
70 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
3 db tojássárgája
-
115 g vaj
-
1 citromból nyert citromhéj
-
3 g só
diótöltelék
-
50 g cukor
-
40 ml tej
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
10 g vaj
-
1 ek sárgabaracklekvár
-
1 db tojásfehérje
máktöltelék
-
50 g cukor
-
50 ml tej
-
1 teáskanál vaníliás cukor
-
10 g vaj
-
1 db tojásfehérje
lekenéshez
-
3 ek sárgabaracklekvár
Elkészítés
briós tészta
- 150 ml tejet kb. 50 fokra fölmelegítünk, közben 50 g lisztet egy tálba szitálunk, és ráöntjük a forró tejet. Összekeverjük, és frissentartó fóliával letakarjuk. 30 percig pihentetjük.
- 100 ml tejet meglangyosítunk és a 7 g instant élesztőt belekeverjük. Két csipet cukorral megszórjuk, kb. 10 percig kelni hagyjuk.
- A tojássárgákat a cukrokkal egy tálban összekeverjük, majd hozzákeverjük a megolvasztott vajat és a lereszelt citromhéját.
- 30 perc után a leforrázott liszthez hozzáadjuk a megkelt élesztőt, majd a tojáskeverékkel együtt egy nagyobb tálba öntjük. A lisztet fakanál segítségével fokozatosan hozzákeverjük. Amikor már elég sűrű a tésztánk, akkor a maradék lisztet még kézzel beledolgozzuk. Mint a kelt tészták esetében, jól megdolgozzuk a tésztát.
- A tál alját megkenjük egy kevés napraforgó olajjal, és beletesszük a tésztát, majd a tészta tetejét is megkenjük vékonyan a napraforgó olajjal. Frissentartó fóliával letakarjuk, és dupla nagyságúra kelesztjük.
diótöltelék
- A tojásfehérjét fölhabosítjuk. A diós töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük, és a fölhabosított tojásfehérjét is belekeverjük.
- A mákos tölteléket is ugyanígy készítjük el. A tojásfehérjét fölhabosítjuk, és a töltelék hozzávalóit összekeverjük, majd a fölhabosított tojásfehérjét belekeverjük.
- Amikor megkelt a tészta, akkor két részre osztjuk. Az egyik tésztát 30 x 30 cm méretre kinyújtjuk. (Tipp: Először a két sarkát, majd középen nyújtjuk a tésztát addig, ameddig a kívánt méretet elérjük. Így meg tudjuk tartani nyújtás közben a formát.)
- Megtöltjük a diós töltelékkel úgy, hogy a szélein kb. 2 cm-t szabadon hagyunk. A szélét egy ecset segítségével megkenjük a megmaradt tojásfehérjével, és föltekerjük a tésztát. A két végét összenyomkodjuk lezárjuk. A második tésztát is ugyanígy készítjük el a mákos töltelékkel.
- Miután elkészültek a tekercsek, akkor egy sütőpapír szélére ráhelyezzük ez egyik tekercsünket, és föltekerjük a sütőpapírral együtt. A másik tekercsünket is szintén sütőpapírral együtt föltekerjük. Ez azért szükséges, mert így teljesen megtartja a formáját a sütemény. Ráhelyezzük egy sütőformára, kb. 35- 40 percig pihentetjük. Pihentetés alatt a tészta hossza növekedni fog valamennyit, ezt vegyük figyelembe a sütőforma kiválasztásakor.
- Fölmelegítjük a sütőnket, és 180 fokon kb. 45-50 percig sütjük, a kívánt színig.
- Amikor langyosra hűlt a briós, akkor én még 3 evőkanál baracklekvárt fölmelegítettem, és egy ecset segítségével lekentem mind a kettő rudat. Kölcsönöz egyfajta fényességet a tésztának. A boltban vásárolt lekvár alkalmasabb erre a célra.
- Jó étvágyat
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35 x 40
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 2932
- Feltöltés dátuma: 2018. november 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Éva házias konyhája
159 recept
Briós tekercs a kedvenc olasz receptoldalamról származik a recept, mert már több sütireceptet is megsütöttem az oldalról. Az eredeti recept az szilvalekvárral készíti a diós tölteléket. Nekem a zserbóra emlékeztető íz, a baracklekvár ötlete szimpatikusabb volt. Nálam, ahogy elfogyott, kérte a család, ismét meg kellett sütnöm részükre.