r
Nosalty Logó

Borecetes-medvehagymás vadas mártás

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Borecetes-medvehagymás vadas mártás
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A vadashoz

A zsemlegombóchoz

924
Kalória
53.9g
Fehérje
80.7g
Szénhidrátok
42.8g
Zsír
1009.6g
Víz
161.8g
Koleszterin
9g
Rost
10.7g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A vadashoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 924 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A vadashoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 3696 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A vadashoz

A zsemlegombóchoz

Összesen 75 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    162 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1945.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    88 mg
  • Kálcium
    342 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    120 mg
  • Foszfor
    705 mg
  • Nátrium
    675 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    1009.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    711 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    6204 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    561 micro
Összesen 924 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    215.7 g

Zsír

  • Összesen
    171.1 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    48 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    647 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7782.2 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    352 mg
  • Kálcium
    1368 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    482 mg
  • Foszfor
    2821 mg
  • Nátrium
    2700 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    323 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    4038.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2845 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    58 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    98 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    513 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    78 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    521 micro
  • Kolin:
    188 mg
  • Retinol - A vitamin:
    363 micro
  • α-karotin
    9903 micro
  • β-karotin
    24816 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    2242 micro
Összesen 3696 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    82.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    203 micro
  • β-karotin
    509 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 75 kcal

Elkészítés

A vadashoz

  1. Kezdjük a vadas alappal. A szőlőmagolajon pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd forgassuk bele a húsokat.
  2. Amikor fehéredik a hús, akkor a megpucolt, felkarikázott vagy csíkokra vágott zöldségeket (a petrezselymet még ne) szórjuk rá a húsra, engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá a fűszereket, és fedő alatt pároljuk össze.
  3. Ha a hús puha, vegyük ki, tegyük félre, és a zöldségeket botmixerrel pépesítsük.
  4. Keverjük a péphez az apróra vágott petrezselymet, a mustárt, a borecetet és a tejfölt.
  5. Az egész zöldségkeveréket a hússal együtt tegyük vissza a gáztűzhelyre, és forraljuk össze a vadast (ha egyet rottyan, akkor kész is).
  6. Ezután lássunk neki a zsemlegombócok elkészítésének; az apróra vágott zsemléket szőlőmagolajon pirítsuk át, majd vegyük ki a serpenyőből.
  7. A pirított kockákat dolgozzuk össze a liszttel és a zsírral, majd amikor vizes kézzel gombócokat tudunk belőle formálni, forrásban lévő sós vízbe dobjuk a gombócokat.
  8. Ha feljön a tetejére, vegyük ki, öblítsük át, és már fogyasztható is a vadas mártás zsemlegombóccal.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 20 perc

A vadas amolyan ronda, de szeretjük típusú étel. Készítettem már mindenféle húsalappal, sőt, egyszer elrontott gombakrémlevesből is (gyakorlatilag felspannoltam a túl sós gombakrém alapot a vadas zöldségeivel), tésztával, zsemlegombóccal, köret nélkül… Mindenhogy jöhet. Jelen verzió nem nélkülözi a medvehagymát sem, de ez természetesen, ha nincs idény, elhagyható alapanyag. Savanyításhoz mustárt és borecetet használtam, így fűszerezni sem kellett különösebben.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!