Borecetes-medvehagymás vadas mártás
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
A vadashoz
-
80g sárgarépa29 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
5g medvehagyma7 kcal
-
3g mustár2 kcal
-
0g fehérborecet0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
200g nyúlcomb272 kcal
-
3g szőlőmagolaj22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g zöldbors0 kcal
-
75g tejföl149 kcal
A zsemlegombóchoz
-
81g zsemle221 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
3g szőlőmagolaj22 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
-
3g szőlőmagolaj22 kcal
-
625g víz0 kcal
Összesen
924
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
A vadashoz
-
320g sárgarépa117 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
20g medvehagyma28 kcal
-
10g mustár6 kcal
-
1g fehérborecet0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
800g nyúlcomb1088 kcal
-
10g szőlőmagolaj88 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1g zöldbors1 kcal
-
300g tejföl594 kcal
A zsemlegombóchoz
-
324g zsemle885 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
10g szőlőmagolaj88 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
-
10g szőlőmagolaj88 kcal
-
2500g víz0 kcal
Összesen
3696
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
A vadashoz
-
6.6g sárgarépa2 kcal
-
3.7g fehérrépa2 kcal
-
3.3g zeller1 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
1.8g vöröshagyma1 kcal
-
0.4g medvehagyma1 kcal
-
0.2g mustár0 kcal
-
0g fehérborecet0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
16.4g nyúlcomb22 kcal
-
0.2g szőlőmagolaj2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g zöldbors0 kcal
-
6.2g tejföl12 kcal
A zsemlegombóchoz
-
6.6g zsemle18 kcal
-
2.1g finomliszt7 kcal
-
0.2g szőlőmagolaj2 kcal
-
0.3g sertészsír3 kcal
-
0.2g szőlőmagolaj2 kcal
-
51.3g víz0 kcal
Összesen
75
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.9 g
Zsír
-
Összesen 42.8 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 162 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1945.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 342 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 705 mg
-
Nátrium 675 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.7 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 1009.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 711 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 128 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 130 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 91 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 6204 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 561 micro
Összesen
924
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 215.7 g
Zsír
-
Összesen 171.1 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 647 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7782.2 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 352 mg
-
Kálcium 1368 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 482 mg
-
Foszfor 2821 mg
-
Nátrium 2700 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 4038.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2845 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 58 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 98 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 513 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 78 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 521 micro
-
Kolin: 188 mg
-
Retinol - A vitamin: 363 micro
-
α-karotin 9903 micro
-
β-karotin 24816 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 2242 micro
Összesen
3696
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 3.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 203 micro
-
β-karotin 509 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
75
kcal
Hozzávalók
A vadashoz
-
4 db sárgarépa
-
2 db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
0.5 csokor petrezselyem
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 dkg medvehagyma
-
1 ek mustár
-
1 kk fehérborecet
-
1 ek szőlőmagolaj
-
1 csipet só
-
1 csipet tárkony
-
4 szem fekete bors
-
0.5 g zöldbors
-
3 dl tejföl
A zsemlegombóchoz
-
6 db zsemle
-
10 dkg finomliszt
-
1 ek szőlőmagolaj
-
1 ek sertészsír
-
1 ek szőlőmagolaj
-
2.5 l víz
Elkészítés
A vadashoz
- Kezdjük a vadas alappal. A szőlőmagolajon pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd forgassuk bele a húsokat.
- Amikor fehéredik a hús, akkor a megpucolt, felkarikázott vagy csíkokra vágott zöldségeket (a petrezselymet még ne) szórjuk rá a húsra, engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá a fűszereket, és fedő alatt pároljuk össze.
- Ha a hús puha, vegyük ki, tegyük félre, és a zöldségeket botmixerrel pépesítsük.
- Keverjük a péphez az apróra vágott petrezselymet, a mustárt, a borecetet és a tejfölt.
- Az egész zöldségkeveréket a hússal együtt tegyük vissza a gáztűzhelyre, és forraljuk össze a vadast (ha egyet rottyan, akkor kész is).
- Ezután lássunk neki a zsemlegombócok elkészítésének; az apróra vágott zsemléket szőlőmagolajon pirítsuk át, majd vegyük ki a serpenyőből.
- A pirított kockákat dolgozzuk össze a liszttel és a zsírral, majd amikor vizes kézzel gombócokat tudunk belőle formálni, forrásban lévő sós vízbe dobjuk a gombócokat.
- Ha feljön a tetejére, vegyük ki, öblítsük át, és már fogyasztható is a vadas mártás zsemlegombóccal.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4700
- Feltöltés dátuma: 2013. április 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A vadas amolyan ronda, de szeretjük típusú étel. Készítettem már mindenféle húsalappal, sőt, egyszer elrontott gombakrémlevesből is (gyakorlatilag felspannoltam a túl sós gombakrém alapot a vadas zöldségeivel), tésztával, zsemlegombóccal, köret nélkül… Mindenhogy jöhet. Jelen verzió nem nélkülözi a medvehagymát sem, de ez természetesen, ha nincs idény, elhagyható alapanyag. Savanyításhoz mustárt és borecetet használtam, így fűszerezni sem kellett különösebben.