Banános brownie torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
douney
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
A brownie tésztához
-
18g vaj131 kcal
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
3 kcal
-
32g cukor123 kcal
-
13g finomliszt49 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A banán mousse-hoz
-
50g banán28 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
21g habtejszín61 kcal
-
3g zselatinfix3 kcal
A karamellizált sült banánhoz
Összesen
675
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
A brownie tésztához
-
220g vaj1577 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
380g cukor1471 kcal
-
160g finomliszt582 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g só0 kcal
A banán mousse-hoz
-
600g banán342 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
250g habtejszín730 kcal
-
30g zselatinfix39 kcal
A karamellizált sült banánhoz
-
380g banán216 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
200g cukor774 kcal
Összesen
8095
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
A brownie tésztához
-
7.4g vaj53 kcal
-
6.7g étcsokoládé37 kcal
-
7.4g tojás9 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
12.8g cukor49 kcal
-
5.4g finomliszt20 kcal
-
0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0g só0 kcal
A banán mousse-hoz
-
20.2g banán11 kcal
-
1.3g citromlé0 kcal
-
2.7g tojássárgája9 kcal
-
3.7g tojás5 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
8.4g habtejszín25 kcal
-
1g zselatinfix1 kcal
A karamellizált sült banánhoz
-
12.8g banán7 kcal
-
1.7g mandulapehely10 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
-
6.7g cukor26 kcal
Összesen
272
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 34.8 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 231 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 403.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 66 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 58 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 85 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.2 g
-
Cukor 66 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 82.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 264 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 39 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 142 mg
-
Retinol - A vitamin: 258 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 214 micro
Összesen
675
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 109.9 g
Zsír
-
Összesen 417.4 g
-
Telített zsírsav 229 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 136 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 2769 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4836.8 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 209 mg
-
Kálcium 791 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 694 mg
-
Foszfor 2065 mg
-
Nátrium 1024 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1022.5 g
-
Cukor 794 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 991.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3166 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 27 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 470 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 470 micro
-
Kolin: 1704 mg
-
Retinol - A vitamin: 3090 micro
-
α-karotin 201 micro
-
β-karotin 825 micro
-
β-crypt 56 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2571 micro
Összesen
8095
kcal
- 4% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 17% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 93 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 162.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 33.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 106 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 104 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
272
kcal
Hozzávalók
A brownie tésztához
-
220 g vaj
-
200 g étcsokoládé
-
4 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
19 púpozott ek cukor
-
160 g finomliszt
-
3 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
-
1 késhegynyi sütőpor
-
1 késhegynyi só
A banán mousse-hoz
-
1 citromból nyert citromlé
-
4 db tojássárgája
-
2 db tojás
-
2 ek cukor
-
250 ml habtejszín
A karamellizált sült banánhoz
Elkészítés
A brownie tésztához
- A csokit (minél magasabb kakaótartalom) összetörjük, lábasba tesszük, mellé pakoljuk a vajat, majd vízgőz felett megolvasztjuk (ne érjen vízbe az edény). Ha homogén, levesszük a tűzről, és testhőmérsékletig hűlni hagyjuk.
- Külön edényben a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük egy villával, majd az egészet elkeverjük az olvadt csokoládéval.
- A lisztet, kakaóport, sütőport egy csipet sóval szintén elkeverjük, és apránként adagoljuk a tojásos-csokis masszához, csomómentes, egyenletes legyen. Ha hagyjuk egy pár percig pihenni, nem lesz buborékos.
- Két kerek, kb 25 cm-es kapcsos sütőformába csatoljunk feszesen sütőpapírt, majd a kilógó részt vágjuk körbe, a forma oldalát pedig kenjük ki zsiradékkal, mondjuk a karamellhez szánt vaj egy részével.
- A tésztánkat kettéosztva süssük készre 180°-on 20 perc alatt. Ne szárítsuk ki teljesen, az állag akkor ideális, ha tűpróbánál néhány nedves morzsa tapad a szúróeszközre, kissé ragacsos marad.
- Ha kész, hagyjuk kihűlni őket, aztán vágjuk körbe a tésztákat a forma mentén, majd vegyük ki belőle. Ha nagyon egyenetlen a tetejük, vágjuk le őket, bár ennek a tortának kifejezetten bája, hogy nem egy tökéletes geometriai test.
A banán mousse-hoz
- A tojásokat, a cukrot és a vanília kikapart magjait folyamatos kevergetés mellett és vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. Vigyázzunk, nehogy kicsapjon, nem rántottát készítünk.
- Hagyjuk kissé hűlni, majd adjuk hozzá a zselatinfixet.
- A banánokat felszeleteljük, és a citrom levével összeturmixoljuk, amíg teljesen egyenletes, homogén folyadékot kapunk.
- Hozzáadjuk a tojáskrémhez.
- A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként adagolva, finom körkörös mozgásokkal, egy fakanál segítségével elkeverjük a banános masszában.
- Az alulra szánt tésztaréteget visszatesszük a formába. Ráöntjük a banánhabot, majd finoman ráhelyezzük a felső tésztakorongot is. Kicsit megnyomkodjuk, hogy a rétegek érintkezzenek, és mehet is a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.
A karamellizált sült banánhoz
- Ennek leteltével kivesszük a hűtőből, levesszük a forma oldalát, és nekilátunk a sült banánhoz.
- Egy serpenyőbe tesszük a kenésből maradt vajunkat.
- Felszeleteljük a banánokat, és rápakoljuk a vajra. Majd mehet a mandula és a cukor is, mind a két mennyiség hozzávetőleges.
- Folyamatosan kevergetjük (én ilyenkor mindig a serpenyő közepe felé tologatom a masszát), hogy egyenletesen karamellizálódjon, és ne égjen le sehol. Kicsit hosszúnak tűnik a folyamat, de nem szabad magára hagyni, mert könnyen odaég.
- Vigyázzunk, mert ha elkezd barnulni, már könnyen besötétedik, ezért érdemes már a sötétedés korai fázisában levenni a tűzről. A majdnem szétfőtt banán, és szép aranybarna állapot az ideális.
- Várjunk, amíg kicsit megszilárdul, majd lapátoljuk rá a tortánk tetejére, és egyengessük el rajta, hogy végig a széléig érjen.
- Ha kihűlt (és talán pár órát rápihent, míg összeérnek az ízek) már tálalható is :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 25
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 15411
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 25.
Ajánló
Akik nem szeretik a tömény, ragacsos csokis-karamellás dolgokat, neki se fogjanak!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
douney
12 recept
Húgom szülinapjára elég spontán gondolattal vezérelten sütöttem ezt a torát. Anyukám vezeti az itteni háztartást, úgyhogy szétnéztem, mit rejt a spájz, majd az ünnepelt ízlése szerint nekiláttam valami rendhagyónak. A banán és a csoki elég evidens, ha róla van szó...óó, és persze a karamell... Végeztem egy gyors anyaggyűjtést a témában, majd kombinatorika és finomhangolások révén megalkottam az általa "csoda"-ként aposztrofált sütit. :) A végeredmény: az enyhén savanykás, könnyed banán mousse-t öleli körül a tömény csokis brownie tészta, melynek tetejére ragacsos, karamellizált sült banánt (mandulával) terítettem. Szerintem nem rossz...