r
Nosalty Logó

Banános brownie torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
douney
Banános brownie torta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

Összesen 675 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

Összesen 8095 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

Összesen 272 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    34.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    231 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    85.2 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 675 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.9 g

Zsír

  • Összesen
    417.4 g
  • Telített zsírsav
    229 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    136 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    2769 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4836.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    791 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    694 mg
  • Foszfor
    2065 mg
  • Nátrium
    1024 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1022.5 g
  • Cukor
    794 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    991.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3166 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    470 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    470 micro
  • Kolin:
    1704 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3090 micro
  • α-karotin
    201 micro
  • β-karotin
    825 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2571 micro
Összesen 8095 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    162.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

Elkészítés

A brownie tésztához

  1. A csokit (minél magasabb kakaótartalom) összetörjük, lábasba tesszük, mellé pakoljuk a vajat, majd vízgőz felett megolvasztjuk (ne érjen vízbe az edény). Ha homogén, levesszük a tűzről, és testhőmérsékletig hűlni hagyjuk.
  2. Külön edényben a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük egy villával, majd az egészet elkeverjük az olvadt csokoládéval.
  3. A lisztet, kakaóport, sütőport egy csipet sóval szintén elkeverjük, és apránként adagoljuk a tojásos-csokis masszához, csomómentes, egyenletes legyen. Ha hagyjuk egy pár percig pihenni, nem lesz buborékos.
  4. Két kerek, kb 25 cm-es kapcsos sütőformába csatoljunk feszesen sütőpapírt, majd a kilógó részt vágjuk körbe, a forma oldalát pedig kenjük ki zsiradékkal, mondjuk a karamellhez szánt vaj egy részével.
  5. A tésztánkat kettéosztva süssük készre 180°-on 20 perc alatt. Ne szárítsuk ki teljesen, az állag akkor ideális, ha tűpróbánál néhány nedves morzsa tapad a szúróeszközre, kissé ragacsos marad.
  6. Ha kész, hagyjuk kihűlni őket, aztán vágjuk körbe a tésztákat a forma mentén, majd vegyük ki belőle. Ha nagyon egyenetlen a tetejük, vágjuk le őket, bár ennek a tortának kifejezetten bája, hogy nem egy tökéletes geometriai test.

A banán mousse-hoz

  1. A tojásokat, a cukrot és a vanília kikapart magjait folyamatos kevergetés mellett és vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. Vigyázzunk, nehogy kicsapjon, nem rántottát készítünk.
  2. Hagyjuk kissé hűlni, majd adjuk hozzá a zselatinfixet.
  3. A banánokat felszeleteljük, és a citrom levével összeturmixoljuk, amíg teljesen egyenletes, homogén folyadékot kapunk.
  4. Hozzáadjuk a tojáskrémhez.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként adagolva, finom körkörös mozgásokkal, egy fakanál segítségével elkeverjük a banános masszában.
  6. Az alulra szánt tésztaréteget visszatesszük a formába. Ráöntjük a banánhabot, majd finoman ráhelyezzük a felső tésztakorongot is. Kicsit megnyomkodjuk, hogy a rétegek érintkezzenek, és mehet is a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.

A karamellizált sült banánhoz

  1. Ennek leteltével kivesszük a hűtőből, levesszük a forma oldalát, és nekilátunk a sült banánhoz.
  2. Egy serpenyőbe tesszük a kenésből maradt vajunkat.
  3. Felszeleteljük a banánokat, és rápakoljuk a vajra. Majd mehet a mandula és a cukor is, mind a két mennyiség hozzávetőleges.
  4. Folyamatosan kevergetjük (én ilyenkor mindig a serpenyő közepe felé tologatom a masszát), hogy egyenletesen karamellizálódjon, és ne égjen le sehol. Kicsit hosszúnak tűnik a folyamat, de nem szabad magára hagyni, mert könnyen odaég.
  5. Vigyázzunk, mert ha elkezd barnulni, már könnyen besötétedik, ezért érdemes már a sötétedés korai fázisában levenni a tűzről. A majdnem szétfőtt banán, és szép aranybarna állapot az ideális.
  6. Várjunk, amíg kicsit megszilárdul, majd lapátoljuk rá a tortánk tetejére, és egyengessük el rajta, hogy végig a széléig érjen.
  7. Ha kihűlt (és talán pár órát rápihent, míg összeérnek az ízek) már tálalható is :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 104
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 15411
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 25.

Ajánló

Akik nem szeretik a tömény, ragacsos csokis-karamellás dolgokat, neki se fogjanak!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Húgom szülinapjára elég spontán gondolattal vezérelten sütöttem ezt a torát. Anyukám vezeti az itteni háztartást, úgyhogy szétnéztem, mit rejt a spájz, majd az ünnepelt ízlése szerint nekiláttam valami rendhagyónak. A banán és a csoki elég evidens, ha róla van szó...óó, és persze a karamell... Végeztem egy gyors anyaggyűjtést a témában, majd kombinatorika és finomhangolások révén megalkottam az általa "csoda"-ként aposztrofált sütit. :) A végeredmény: az enyhén savanykás, könnyed banán mousse-t öleli körül a tömény csokis brownie tészta, melynek tetejére ragacsos, karamellizált sült banánt (mandulával) terítettem. Szerintem nem rossz...

Hozzávalók

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...