r
Nosalty Logó

Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zsuzsamama56
Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 1543 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 6168 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Összesen 323 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    68.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1889.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    819 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    218 mg
  • Foszfor
    661 mg
  • Nátrium
    113 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    193.8 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    476 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    62 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    440 micro
  • α-karotin
    20 micro
  • β-karotin
    417 micro
  • β-crypt
    29 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    225 micro
Összesen 1543 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    115 g

Zsír

  • Összesen
    272.7 g
  • Telített zsírsav
    49 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7557.1 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    241 mg
  • Kálcium
    3276 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    871 mg
  • Foszfor
    2645 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    775.2 g
  • Cukor
    259 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    541.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1906 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    247 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    476 micro
  • Kolin:
    603 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1759 micro
  • α-karotin
    80 micro
  • β-karotin
    1668 micro
  • β-crypt
    117 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    901 micro
Összesen 6168 kcal
  • 7% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    397.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    172 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.8 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    100 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    88 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 323 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Elkészítés

Tésztához

  1. Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet és az összes hozzávalót a robotgép dagasztójába öntjük, és kettes fokozaton bedagasztjuk.
  2. 3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és kelesztjük hűvös helyen 1 órát.
  3. Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük.
  4. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot meg rumaromát, majd az őrölt kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk, ízesítünk még gránátalma sziruppal, amitől különleges lesz, és amit könnyen lehet kenőkéssel a tésztára kenni.
  5. Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenjük, majd a másikat is. (Én kettőt készítettem, mert a harmadikból kifliket sütöttem, ugyanis a töltelék csak két rúdhoz elegendő.) 35x20 cm-es legyen a tészta.
  6. A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, és hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan. A hajtás alul legyen. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával.
  7. Kelesszük további 1 órát hűvös helyen, majd tojásfehérjével kenjük át, de előtte kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Így lesz majd márványos sütés közben.
  8. 180 fokos előmelegített sütőben 20 percig süssük meg, alsó-felső sütésen elektromos sütőben.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x24
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4622
  • Feltöltés dátuma: 2014. december 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Aszalt szilvás-kardamomos mákos beigli
Zsuzsamama56 321 recept

3 rúdnak való a tészta, de a töltelék csak kettőre elég. A harmadikból 4 db pozsonyi kifli készült, más töltelékkel.

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...