Aranydurbincs bakonyi módra mákos metélttel
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 14% Zsír
Hal
-
150g hal86 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
Gombapaprikás
-
25g császárszalonna98 kcal
-
70g gombakonzerv22 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
38g főzőtejszín49 kcal
-
38g tejföl74 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
18 kcal
Mákos metélt
-
50g hosszúmetélt186 kcal
-
5g mák24 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g vaj90 kcal
Összesen
790
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 14% Zsír
Hal
-
600g hal346 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
Gombapaprikás
-
100g császárszalonna393 kcal
-
280g gombakonzerv90 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
-
150g tejföl297 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
71 kcal
Mákos metélt
-
200g hosszúmetélt742 kcal
-
18g mák95 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
Összesen
3162
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 14% Zsír
Hal
-
34.4g hal20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
1.1g citromlé0 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
0.9g olívaolaj8 kcal
Gombapaprikás
-
5.7g császárszalonna23 kcal
-
16g gombakonzerv5 kcal
-
5.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
8.6g főzőtejszín11 kcal
-
8.6g tejföl17 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
Mákos metélt
-
11.5g hosszúmetélt43 kcal
-
1g mák5 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
Összesen
182
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.3 g
Zsír
-
Összesen 51.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1364.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 89 mg
-
Kálcium 184 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 546 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 235.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 257 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 116 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 180 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 252 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
790
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.3 g
Zsír
-
Összesen 207.3 g
-
Telített zsírsav 96 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 602 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5457.9 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 357 mg
-
Kálcium 738 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 343 mg
-
Foszfor 1806 mg
-
Nátrium 2184 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 942.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1027 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 465 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 34 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 720 micro
-
Kolin: 316 mg
-
Retinol - A vitamin: 1006 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 230 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
3162
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 312.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 103 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
182
kcal
Hozzávalók
Hal
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál hal fűszerkeverék
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
5 dkg vaj
-
2 ek olívaolaj
Gombapaprikás
-
10 dkg császárszalonna
-
1 db vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
1.5 dl főzőtejszín
-
0.5 ek finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál csípős paprikakrém
-
1 ek napraforgó olaj
Mákos metélt
-
20 dkg hosszúmetélt
-
2 ek mák
-
1 csipet só
-
5 dkg vaj
Elkészítés
Hal
- A halat filézzük ki, majd a filékre facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a hal fűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
- Egy serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olajat, majd helyezzük bele a halfilét a bőrös felével lefelé. (a bőrös felét töröljük szárazra egy papírtörlővel mielőtt a zsiradékba helyeznénk)
- Ezután közepes hőmérsékleten, locsolgatva süssük kb. 10 percig, hogy a halhús kellően átsüljön és a bőre jó ropogós legyen.
- Tipp: A filézéskor visszamaradt csontokból főzzünk pl. egy halalaplét, melyet halleves készítéséhez fel tudunk majd használni.
Gombapaprikás
- A császárszalonnát vágjuk fel vékonyabb csíkokra. A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát alaposan csepegtessük le, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
- Egy wok-ban (vagy serpenyőben) hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
- Ezután adjuk hozzá a felcsíkozott szalonnát, süssük pár percig, hogy színt kapjon, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, és szórjuk meg a pirospaprikával.
- Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, öntsük fel a főzőtejszínnel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a paprikakrémet, és főzzük pár percig hogy a szalonna puhára főjön.
- A tejfölt keverjük simára liszttel, és egy kevéske vízzel, majd öntsük a szalonnás gombára, és kevergetve addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön a szaftja.
Mákos metélt
- A mákot állandó kevergetés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük át egy tányérra, hogy lehűljön. (Pár pillanat elég neki, így rögtön öntsük át, mert különben megég a serpenyőben, és keserű lesz.) A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, hideg vízzel öblítsük le, majd csepegtessük le.
- Egy edényben hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, sózzuk, és szórjuk meg a pörkölt mákkal, majd alaposan keverjük össze.
- Tálalás előtt tegyünk a tányérra pár kanál mákos metéltet, kanalazzuk mellé a gombapaprikást, helyezzük rá a megsütött halfilét, és úgy kínáljuk.
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 435
- Feltöltés dátuma: 2022. január 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gizi
382 recept