Anyukám mákos és diós bejglije
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
2g élesztő2 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g tej14 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
A diós töltelékhez
A mákos töltelékhez
-
25g mák131 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
23g narancslé11 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g meggylekvár9 kcal
A kenéshez
-
9g tojás12 kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g tej84 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A diós töltelékhez
-
150g dió981 kcal
-
100g tej56 kcal
-
50g csokoládé273 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
56 kcal
A mákos töltelékhez
-
150g mák788 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
135g narancslé63 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g meggylekvár56 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
26.1g finomliszt95 kcal
-
10.4g vaj75 kcal
-
2.6g porcukor10 kcal
-
0.5g élesztő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.8g tej4 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
A diós töltelékhez
-
7.8g dió51 kcal
-
5.2g tej3 kcal
-
2.6g csokoládé14 kcal
-
5.2g porcukor20 kcal
-
2.6g mazsola8 kcal
-
3 kcal
A mákos töltelékhez
-
7.8g mák41 kcal
-
7.8g porcukor30 kcal
-
7g narancslé3 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
1g meggylekvár3 kcal
A kenéshez
-
2.9g tojás4 kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21 g
Zsír
-
Összesen 59.7 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1214.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 476 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 467 mg
-
Nátrium 54 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 145.1 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 50.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 256 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 96 micro
-
Kolin: 82 mg
-
Retinol - A vitamin: 249 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 123 micro
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 126 g
Zsír
-
Összesen 358.4 g
-
Telített zsírsav 133 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 124 g
-
Koleszterin 831 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7289.3 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 231 mg
-
Kálcium 2858 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 989 mg
-
Foszfor 2803 mg
-
Nátrium 327 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 870.9 g
-
Cukor 408 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 305 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1536 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 577 micro
-
Kolin: 490 mg
-
Retinol - A vitamin: 1494 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 404 micro
-
β-crypt 214 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 738 micro
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 18.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 52 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.5 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 15.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 80 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
20 dkg vaj
-
5 dkg porcukor
-
1 dkg élesztő
-
1 csipet só
-
1 db tojássárgája
A diós töltelékhez
-
15 dkg dió
-
1 dl tej
-
10 dkg porcukor
-
5 dkg mazsola
-
1 ek sárgabaracklekvár
A mákos töltelékhez
-
15 dkg mák
-
15 dkg porcukor
-
1.5 narancsból nyert narancslé
-
1 ek meggylekvár
A kenéshez
-
1 db tojás
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt elmorzsoljuk 1 dl hideg tejben.
- Hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgát. Nem kell felfuttatni, csak keverjük össze.A lisztet elmorzsoljuk a hideg vajjal.Hozzáöntjük az élesztős-tojásos tejet, és gyorsan összedolgozzuk. Ha kell, a maradék tejjel lazítjuk.
- Fóliába csomagoljuk, és40 percre a hűtőbe dugjuk.Addig elkészítjük a töltelékeket.
- A darált diótösszekeverjük a porcukorral, ráöntjük a tejet, beletesszük a mazsolát és a csokit, és kb. 2 percig folyton kevergetve kicsit összefőzzük.
- A mákhoz és a porcukorhoz hozzáadjuk a narancslevet és a citromhéjat, és ugyanúgy összemelegítjük, mint a diósat. Mindkét tölteléket teljesen kihűtjük.
- A tésztát három részre osztjuk, le is mérhetjük, hogy egyenlő nagyságúak legyenek.
- A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, és elosztjuk bennük a tölteléket. Óvatosan, nem túl szorosan feltekerjük, a végüket behajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Villával megszurkáljuk. Fél órát állni hagyjuk.
- A tojást kettéválasztjuk, és először a sárgájával, majd a fehérjével átkenjük a bejgliket. 5-10 percre tűtőbe tesszük.
- 180 fokra előmelegített tepsibe dugjuk, és 40 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, míg kihűl, és utána szeleteljük. Ebből az adagból 3 rúd bejgli lesz.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 669
- Tegnapi nézettség: 56
- 7 napos nézettség: 366
- Össznézettség: 179014
- Feltöltés dátuma: 2012. december 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Anyukám ünnepkor átlag 10 rúd bejglit süt, de ez a szám nem fix, volt már, hogy 17 is összejött. Szegény nem készült bejglikészítő kisiparosnak, de a szerelem meg a beetető fázis megtette a hatását. Mármint a kapcsolat azon szakasza, amikor még minden rózsaszín, és még a legjobb oldaladat akarod mutatni. Édesapámmal közösen eltöltött első karácsonyukkor még egy fél rudat sem készített, az elosztó akkor még a dédim volt. A következő évben, mikor leköszönt a bejgligyártó posztról, anyukám egy rossz ötlettől vezérelve nekiállt maga bejglit sütni, hogy férjecskéjének örömet okozzon, és hogy az anyós pajtást is meglepje 1-1 rúd mákos és diós finomsággal. Ha tudta volna, hogy nagyanyám ezt úgy érzékeli, hogy anyósa helyett mostantól a menyétől érkeznek a tepsinyi bejglik karácsony előtt, lehet kevésbé lett volna lelkes és nagylelkű, de hát késő... A bejgli az ő feladata immár 26 éve. Én is tőle tanultam készíteni, mert azt hiszem, rászolgált a bizalomra.:) Kis segítség: A tészta 3 rúd bejglire elegendő, a töltelék viszont négyhez van. Mi inkább a diósat szeretjük, így egy mákosra két diós jut - ezért a három rúd az alapreceptben, ez van felszorozva annyi rúdra, amennyi éppen készül. Ahoz a töltelékhez, amelyikből csak egy készül, a megadott mennyiségek fele elég!