Anyák napi emeletes torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
Szivárvány piskóta hozzávalói (6 db kerek tortaformához)
-
41g tojás52 kcal
-
8g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
38g finomliszt137 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
7 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Madártej krém
-
20g tojássárgája64 kcal
-
21 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
100g tej56 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
25g vaj179 kcal
Csokimáz
-
19g étcsokoládé102 kcal
-
2g vaj13 kcal
-
6 kcal
-
1g tej1 kcal
-
3g cukor10 kcal
Díszítéshez
-
38g marcipán173 kcal
-
6g kekszmorzsa26 kcal
-
6g dió41 kcal
-
6g vajkrém24 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
1163
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
Szivárvány piskóta hozzávalói (6 db kerek tortaformához)
-
330g tojás415 kcal
-
60g víz0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
15g vaníliás cukor58 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Madártej krém
-
160g tojássárgája515 kcal
-
171 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
800g tej448 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
200g vaj1434 kcal
Csokimáz
-
150g étcsokoládé819 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
46 kcal
-
10g tej6 kcal
-
20g cukor77 kcal
Díszítéshez
-
300g marcipán1386 kcal
-
50g kekszmorzsa210 kcal
-
50g dió327 kcal
-
50g vajkrém191 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
9311
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
Szivárvány piskóta hozzávalói (6 db kerek tortaformához)
-
10.6g tojás13 kcal
-
1.9g víz0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
9.7g finomliszt35 kcal
-
9.7g cukor37 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Madártej krém
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
1.5g vaníliás pudingpor6 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
25.8g tej14 kcal
-
6.5g porcukor25 kcal
-
6.5g vaj46 kcal
Csokimáz
-
4.8g étcsokoládé26 kcal
-
0.5g vaj3 kcal
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
-
0.3g tej0 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
Díszítéshez
-
9.7g marcipán45 kcal
-
1.6g kekszmorzsa7 kcal
-
1.6g dió11 kcal
-
1.6g vajkrém6 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Összesen
298
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 53.9 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 411 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 922 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 195 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 279 mg
-
Nátrium 338 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148 g
-
Cukor 101 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 55.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 319 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 73 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 283 mg
-
Retinol - A vitamin: 313 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 416 micro
Összesen
1163
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 166.5 g
Zsír
-
Összesen 431.6 g
-
Telített zsírsav 178 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 100 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 3291 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7375.9 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 304 mg
-
Kálcium 1560 mg
-
Vas 30 mg
-
Magnézium 517 mg
-
Foszfor 2231 mg
-
Nátrium 2708 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1184.2 g
-
Cukor 811 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 445.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2548 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 587 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 515 micro
-
Kolin: 2261 mg
-
Retinol - A vitamin: 2501 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 526 micro
-
β-crypt 80 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3327 micro
Összesen
9311
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 13.9 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 106 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 87 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 73 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 107 micro
Összesen
298
kcal
Hozzávalók
Szivárvány piskóta hozzávalói (6 db kerek tortaformához)
-
6 db tojás
-
1 kávéskanál só
-
2.5 teáskanál sütőpor
-
300 g finomliszt
-
300 g cukor
-
1.5 csomag vaníliás cukor
Madártej krém
-
8 db tojássárgája
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
2 csapott ek finomliszt
-
8 dl tej
-
20 dkg porcukor
Csokimáz
-
1.5 dkg vaj
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
1 ek tej
-
1 púpozott ek cukor
Díszítéshez
-
300 g marcipán
-
5 dkg kekszmorzsa
-
5 dkg dió
-
5 dkg vajkrém
Elkészítés
Szivárvány piskóta hozzávalói (6 db kerek tortaformához)
- Először megsütjük a piskótalapokat. 3 db 20 cm átmérőjű lapot sütünk (lila, citromsárga és zöld), és 3 db 22 cm átmérőjűt (narancs, kék, piros). A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval.
- Tortalaponként a hozzávalók (ez adagonként kéttojásos piskótának felel meg) • 1 db tojás • 1 ek. hideg víz • 50 g kristálycukor • 2.5 g vaníliás cukor • 50 g sütőporos liszt
- A tojást szétválasztjuk, majd a tojásfehérjét a vízzel gépi habverővel habosra felverjük, hozzáadjuk a cukor felét, majd kicsit később (kb. fél perc) hozzáadjuk a cukor másik felét, vaníliás cukrot, kemény habbá verjük fel, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a lisztes sütőport és végül az ételfestéket. Fontos, hogy az ételfestéket apránként és robotgép helyett inkább fakanállal kevergetve adjuk hozzá, amíg a kívánt színt el nem éri. A szebb szín érdekében a kék, zöld és lila piskótáknál a tojássárgáját hagyjuk el. Ha lila szín nem áll készen rendelkezésünkre, a piros és kék, míg a narancsot a piros és citromsárga festék keverékéből tudjuk elkészíteni.
- A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és előmelegített sütőben sütjük. Én gázos tűzhelyen, takarékon, középen kb. 10 percig sütöttem egy lapot, de inkább tűpróbával győződjünk meg, hogy megsült-e a piskóta.
- A megsült piskótalapot rácsra tesszük, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hűlni hagyjuk.
Madártej krém
- 6 dl tejet felteszünk főni, addig a maradék 2 dl tejet összekeverjük a pudinggal, a liszttel, a tojássárgákkal.
- Amikor felforrt a tej, beleöntjük folytonos keverés mellett a tojásos krémet, és sűrűre összefőzzük, gázról levéve hűlni hagyjuk, de közben még többször átkeverjük.
- A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, végül a teljesen kihűlt pudingos krémmel is összekeverjük robotgép segítségével, hogy szép egynemű krémünk legyen.
Csokimáz
- A hozzávalókat egy kisebb lábasba tesszük, és lassú tűzön összeforraljuk, folytonos keverés mellett, majd bevonjuk vele a már kihűlt tortát.
Díszítéshez
- A kihűlt lapokat megkenjük a krémmel, mindkét méretű tortánál a középső lapot nemcsak krémmel kenjük meg, hanem megszórjuk darált dióval is.
- A nagyobb tortalapok összeállítási színei: narancssárga-kék-piros A kisebbé: citromsárga-zöld-lila. Mindkét torta oldalát is bevonjuk krémmel, a tetejére pedig marcipánmasszát nyújtunk. A marcipán masszából kb. 5 dkg-ot leveszünk, ebből készítjük a marcipán díszítést, melyeket ételfestékkel festünk be. A kisebb torta oldalát kekszmorzsával szórjuk be.
- Amikor elkészültek a torták, egymásra helyezzük őket, nem teljesen középre, hanem inkább a szélére. Ahhoz, hogy a két torta ne csússzon el, fontos, hogy a második megfelelően legyen rögzítve. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy hurkapálcát (ehhez a méretű tortához elég 3 db) beleszúrunk az alsó tortába, háromszög alakban, ahová kb. kerül a következő torta, majd 1-2 cm-t ráhagyunk, és levágjuk. Erre még kell szabnunk kartonból egy a felső tortánál kisebb átmérőjű lapot, amelyet bevonunk frissen tartó fóliával. Az alsó lapot bekenjük pici krémmel, ráhelyezzük a kartont, majd a következő tortalapot. Ezek után tetejüket és a nagyobb torta oldalát is csokimázzal vonjuk be.
- A süteményt egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Másnap saját készítésű marcipán rózsával, pöttyökkel, szívekkel és masnival díszítjük. A marcipán motívumokat érdemes a tortakészítés napján megcsinálni, hogy az ételfesték megszáradjon rajta. Ezen kívül rakhatunk még rá kandírozott virágot és nyomózsák segítségével vajkrém díszt is.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20-22
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 11
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4293
- Feltöltés dátuma: 2015. május 11.
Ajánló
A marcipán motívumok elkészítéséhez segítséget találtok a neten, a tortasuli 11. rovatában.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Édesanyámnak készítettem anyák napjára, mert szerettem volna valami személyeset adni neki. Virág és bon-bon helyett, csak úgy, saját elképzelés alapján leptem meg ezzel a tortával.