Angus bélszín mustármártással és sült polentával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 18% Zsír
A húshoz
-
200g marhabélszín306 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mustármártáshoz
-
250g marha alaplé0 kcal
-
75g habtejszín219 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
5 kcal
-
1g méz3 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A polentához
-
150g tej84 kcal
-
150g víz0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
2g só0 kcal
-
63g kukoricadara226 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
29 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
Összesen
1443
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 18% Zsír
A húshoz
-
800g marhabélszín1224 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mustármártáshoz
-
1000g marha alaplé0 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
30g dijoni mustár18 kcal
-
4g méz11 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A polentához
-
600g tej336 kcal
-
600g víz0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
7g só0 kcal
-
250g kukoricadara905 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
30g parmezán sajt118 kcal
-
170g napraforgó olaj1503 kcal
Összesen
5772
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 18% Zsír
A húshoz
-
20.1g marhabélszín31 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
A mustármártáshoz
-
25.1g marha alaplé0 kcal
-
7.5g habtejszín22 kcal
-
2.5g fehérbor2 kcal
-
0.8g dijoni mustár0 kcal
-
0.1g méz0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A polentához
-
15.1g tej8 kcal
-
15.1g víz0 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
6.3g kukoricadara23 kcal
-
0.8g vaj5 kcal
-
0.8g parmezán sajt3 kcal
-
4.3g napraforgó olaj38 kcal
Összesen
145
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 58.6 g
Zsír
-
Összesen 105.9 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 250 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2375.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 68 mg
-
Kálcium 380 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 142 mg
-
Foszfor 677 mg
-
Nátrium 1093 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 378 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 332 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 318 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 144 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 855 micro
Összesen
1443
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 234.2 g
Zsír
-
Összesen 423.4 g
-
Telített zsírsav 145 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 169 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 76 g
-
Koleszterin 998 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9503.4 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 273 mg
-
Kálcium 1519 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 569 mg
-
Foszfor 2707 mg
-
Nátrium 4371 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 233.6 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1512.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1327 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 82 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 75 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 186 micro
-
Kolin: 870 mg
-
Retinol - A vitamin: 1271 micro
-
α-karotin 158 micro
-
β-karotin 578 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3421 micro
Összesen
5772
kcal
- 10% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 10.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 110 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 38 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 33 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
145
kcal
Hozzávalók
A húshoz
A mustármártáshoz
-
1 l marha alaplé
-
3 dl habtejszín
-
1 dl fehérbor
-
3 ek dijoni mustár
-
kurkuma ízlés szerint
A polentához
-
6 dl tej
-
6 dl víz
-
2 ek olívaolaj
-
1 tk só
-
250 g kukoricadara
-
30 g vaj
-
30 g parmezán sajt
Elkészítés
A húshoz
- A húst szárazra töröljük, lehártyázzuk (még szeletelés előtt!), és pácolás nélkül kezdjük sütni. Arra ügyeljünk, hogy szobahőmérsékleten használjuk fel, tehát jóval a sütés előtt vegyük ki a hűtőből.
- Vastag aljú serpenyőben kevés olajat hevítünk, ebbe jöhet a vaj. Közepesnél valamivel nagyobb lángon kezdjük a hús sütését. Oldalanként egy-egy perc elég, közben kézzel óvatosan nyomkodjuk a húst, hogy az esetleg alákerült levegőt eltávolítsuk, de kellően gyengéden ahhoz, hogy elkerüljük az értékes nedvek kimasszírozását. Az 1-1 perc letelte után a húsokat sózzuk, és újabb 1-1 perc jön.
- Mindeközben előmelegítjük a sütőt 50-60 fokra, és a húsokat alufóliával lefedett tepsiben a sütőbe tesszük 4-5 percre.
- A mártáshoz az alaplevet összekeverjük a tejszínnel és a fehérborral, folyamatosan kevergetve a negyedére sűrítjük (ez eléggé időigényes, érdemes előre elkészíteni). Hozzáadjuk a mustárt, a mézet és a kurkumát, jól összekeverjük.
- A polenta készítésekor az olajat a kakukkfüvet és a sót mély fazékban felforraljuk, hosszú kanállal belekeverjük a kukoricadarát, majd egy irányba keverve összedolgozzuk, 20 percen át főzzük kis lángon, folyamatos keverés mellett (vigyázni kell, hogy ne köpködjön, mert olyan, mint a forró aszfalt, jól meg is égette az egyik ujjam egy ilyen kis vulkánkitörés).
- Levesszük a tűzről, belekeverjük a vajat és a parmezánt. Egy nagy, de lapos edénybe öntjük a masszát, és legalább egy órán át hagyjuk hűlni, szilárdulni.
- Ezután háromszögeket vágunk belőle, lisztbe forgatjuk, és nagyon forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 137
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 44775
- Feltöltés dátuma: 2008. augusztus 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Igazi argentin alapanyagból nem minden nap dolgozhat az ember, nagy tisztelettel álltam hát neki a 2,5 kilós, egy darabból álló húsnak, csomót méricskéltem szeletelés előtt, nehogy elszúrjam már az elején. Mivel nem otthon készítettem az ételt, a mustármártáshoz nem volt saját alaplevem, így a balatonszemesi Kistücsökben érdeklődtem, vehetek-e tőlük egy literrel, és szerencsére kaptam is. A polenta receptjét a Gordon Ramsay's Secret c. könyvben találtam. A bélszín sütésekor ez alkalommal a Bűvös szakács instrukcióit követtem, a mustármártást szintén egy ott olvasott leírás ihlette. A recept forrása és további izgalmas ételek: http://husosfazek.blog.hu/