r
Nosalty Logó

Angol karácsonyi puding

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Angol karácsonyi puding
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 735 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 4402 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 260 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.1 g

Zsír

  • Összesen
    28.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    824.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    187 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    93 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    258 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    110 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    354 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    191 micro
Összesen 735 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    90.5 g

Zsír

  • Összesen
    173.6 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    785 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4945 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    1124 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    558 mg
  • Foszfor
    1549 mg
  • Nátrium
    1551 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    660.1 g
  • Cukor
    317 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    469.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1187 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    336 micro
  • Kolin:
    592 mg
  • Retinol - A vitamin:
    997 micro
  • α-karotin
    114 micro
  • β-karotin
    2126 micro
  • β-crypt
    221 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1149 micro
Összesen 4402 kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    293 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.1 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 260 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mazsolát megmossuk, leszárítjuk. Az aszalt szilvát és barackot felaprítjuk, és a mazsolával, vörösáfonyával együtt egy tálba tesszük.
  2. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a rumaromát, majd leöntjük vele az aszalt gyümölcsöket.
  3. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
  4. A mandulát durvára vágjuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
  5. A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felütjük, elhabarjuk.
  6. Egy tálba kimérjük a zsemlemorzsát, a lisztet, cukrot, hozzáadjuk a fűszereket, majd az összes hozzávalót (gyümölcsöket a tejjel együtt, kandírozott narancs- és citromhéjat, mandulát, almát, vajat, tojásokat), és jól összedolgozzuk.
  7. A formát kivajazzuk. (Mivel nincs pudingformám, így két kb. 20 cm átmérőjű, 8 cm magas müzlis tál formájú jénait használtam.) A masszával megtöltjük a tálat kb. a háromnegyedéig, elegyengetjük, majd alufóliával letakarjuk.
  8. Egy nagy, magas falú tepsibe vizet teszünk, beleültetjük a tálat, majd az egészet betesszük a sütőbe.
  9. Vízfürdőben 3-3,5 órán át gőzöljük a pudingot. Ha egy tálban készítjük, a gőzölési idő inkább 4-4,5 óra legyen.
  10. 10-15 perc pihentetés után tálra borítjuk, és tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 20x8
  • Sütés ideje: 210 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 174
  • Tegnapi nézettség: 37
  • 7 napos nézettség: 152
  • Össznézettség: 32032
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 21.

Ajánló

Az angolok a hagyomány szerint december 25-én fogyasztják.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez a desszert már évek óta birizgálja a fantáziámat. Először egy filmben láttam, mely Agatha Christie - A karácsonyi puding című novellája alapján készült. Poirot egy ellopott rubin ügyében nyomoz, ami egyszer csak a karácsonyi pudingból kerül elő...:) Egyszóval, azóta évről évre elkezdek karácsonyi puding recepteket böngészni. Valami hihetetlen, hogy mennyi variációja, hány féle előkészítési és elkészítési módja van ennek a desszertnek. Eddig minden évben feladtam, mert vagy ez nem volt, vagy az, vagy túl bonyolult és hosszadalmas volt az elkészítés... De most! No most nem hagytam annyiban. Napok óta bújtam a recepteket, a hozzávalók arányát, a gőzölési idő és a puding mennyiségének összefüggését. Persze ez nem a tradicionális angol recept, mert az faggyúval készül és brandy-vel flambírozzák a végén. Angliában szilvapudingnak is hívják. Tálaláskor megszórhatjuk még porcukorral. A történetében leírják sok helyen, hogy számtalan különböző recept van, mivel minden család a hosszú idők alatt kifejlesztette a saját, titkos receptjét, elkészítési módját. Így hát én elkészítettem a sajátunkat. :) A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, s közben kíván valamit. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...