Angol karácsonyi puding
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
33g aszalt szilva80 kcal
-
33g mazsola100 kcal
-
8g vörösáfonya4 kcal
-
20 kcal
-
13 kcal
-
13 kcal
-
17g mandula98 kcal
-
33g alma16 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
17g xilit40 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
33g tej19 kcal
-
1g rumaroma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2g vaj17 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
200g aszalt szilva480 kcal
-
200g mazsola598 kcal
-
50g vörösáfonya23 kcal
-
121 kcal
-
81 kcal
-
81 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
200g alma94 kcal
-
150g zsemlemorzsa593 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g xilit240 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
200g tej112 kcal
-
8g rumaroma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g vaj100 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
11.9g aszalt szilva28 kcal
-
11.9g mazsola35 kcal
-
3g vörösáfonya1 kcal
-
7 kcal
-
5 kcal
-
5 kcal
-
5.9g mandula35 kcal
-
11.9g alma6 kcal
-
8.9g zsemlemorzsa35 kcal
-
5.9g finomliszt22 kcal
-
5.9g vaj42 kcal
-
5.9g xilit14 kcal
-
9.8g tojás12 kcal
-
11.9g tej7 kcal
-
0.5g rumaroma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.8g vaj6 kcal
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.1 g
Zsír
-
Összesen 28.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 131 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 824.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 187 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 93 mg
-
Foszfor 258 mg
-
Nátrium 258 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 110 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 78.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 198 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 354 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 191 micro
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 90.5 g
Zsír
-
Összesen 173.6 g
-
Telített zsírsav 70 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 67 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 785 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4945 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 1124 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 558 mg
-
Foszfor 1549 mg
-
Nátrium 1551 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 660.1 g
-
Cukor 317 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 469.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1187 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 32 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 336 micro
-
Kolin: 592 mg
-
Retinol - A vitamin: 997 micro
-
α-karotin 114 micro
-
β-karotin 2126 micro
-
β-crypt 221 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1149 micro
- 6% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.4 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 293 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 92 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.1 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 68 micro
Hozzávalók
-
20 dkg aszalt szilva
-
20 dkg mazsola
-
5 dkg vörösáfonya
-
5 dkg aszalt sárgabarack
-
2.5 dkg kandírozott narancshéj
-
2.5 dkg kandírozott citromhéj
-
10 dkg mandula
-
1 db alma
-
15 dkg zsemlemorzsa
-
10 dkg finomliszt
-
10 dkg vaj
-
3 db tojás
-
2 dl tej
-
8 ml rumaroma
-
1 kk fahéj
-
0.5 kávéskanál szegfűszeg
-
0.5 kk gyömbér
-
1 csipet só
Elkészítés
- A mazsolát megmossuk, leszárítjuk. Az aszalt szilvát és barackot felaprítjuk, és a mazsolával, vörösáfonyával együtt egy tálba tesszük.
- A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a rumaromát, majd leöntjük vele az aszalt gyümölcsöket.
- A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra.
- A mandulát durvára vágjuk. Az almát meghámozzuk, lereszeljük.
- A vajat megolvasztjuk. A tojásokat felütjük, elhabarjuk.
- Egy tálba kimérjük a zsemlemorzsát, a lisztet, cukrot, hozzáadjuk a fűszereket, majd az összes hozzávalót (gyümölcsöket a tejjel együtt, kandírozott narancs- és citromhéjat, mandulát, almát, vajat, tojásokat), és jól összedolgozzuk.
- A formát kivajazzuk. (Mivel nincs pudingformám, így két kb. 20 cm átmérőjű, 8 cm magas müzlis tál formájú jénait használtam.) A masszával megtöltjük a tálat kb. a háromnegyedéig, elegyengetjük, majd alufóliával letakarjuk.
- Egy nagy, magas falú tepsibe vizet teszünk, beleültetjük a tálat, majd az egészet betesszük a sütőbe.
- Vízfürdőben 3-3,5 órán át gőzöljük a pudingot. Ha egy tálban készítjük, a gőzölési idő inkább 4-4,5 óra legyen.
- 10-15 perc pihentetés után tálra borítjuk, és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x8
- Sütés ideje: 210 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 174
- Tegnapi nézettség: 37
- 7 napos nézettség: 152
- Össznézettség: 32032
- Feltöltés dátuma: 2012. november 21.
Ajánló
Az angolok a hagyomány szerint december 25-én fogyasztják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ez a desszert már évek óta birizgálja a fantáziámat. Először egy filmben láttam, mely Agatha Christie - A karácsonyi puding című novellája alapján készült. Poirot egy ellopott rubin ügyében nyomoz, ami egyszer csak a karácsonyi pudingból kerül elő...:) Egyszóval, azóta évről évre elkezdek karácsonyi puding recepteket böngészni. Valami hihetetlen, hogy mennyi variációja, hány féle előkészítési és elkészítési módja van ennek a desszertnek. Eddig minden évben feladtam, mert vagy ez nem volt, vagy az, vagy túl bonyolult és hosszadalmas volt az elkészítés... De most! No most nem hagytam annyiban. Napok óta bújtam a recepteket, a hozzávalók arányát, a gőzölési idő és a puding mennyiségének összefüggését. Persze ez nem a tradicionális angol recept, mert az faggyúval készül és brandy-vel flambírozzák a végén. Angliában szilvapudingnak is hívják. Tálaláskor megszórhatjuk még porcukorral. A történetében leírják sok helyen, hogy számtalan különböző recept van, mivel minden család a hosszú idők alatt kifejlesztette a saját, titkos receptjét, elkészítési módját. Így hát én elkészítettem a sajátunkat. :) A puding tésztáját hagyományosan a család minden tagja megkeveri, s közben kíván valamit. http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/