Afrikai földimogyoró-leves
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
kga
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
80g sárgarépa29 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
5 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g chili0 kcal
-
24g mogyoróvaj144 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
250g csirke alaplé18 kcal
-
25g gersli88 kcal
-
12 kcal
-
25g paprika4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
A tálaláshoz
-
25g földimogyoró142 kcal
-
25g főzőtejszín33 kcal
Összesen
595
kcal
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
320g sárgarépa117 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g halványító zeller20 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g chili0 kcal
-
96g mogyoróvaj574 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
1000g csirke alaplé70 kcal
-
100g gersli352 kcal
-
49 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
A tálaláshoz
-
100g földimogyoró567 kcal
-
100g főzőtejszín131 kcal
Összesen
2377
kcal
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
A leveshez
-
10.7g sárgarépa4 kcal
-
6g fehérrépa4 kcal
-
5.3g halványító zeller1 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
3.2g mogyoróvaj19 kcal
-
13.3g paradicsom2 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
33.3g csirke alaplé2 kcal
-
3.3g gersli12 kcal
-
2 kcal
-
3.3g paprika1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
A tálaláshoz
-
3.3g földimogyoró19 kcal
-
3.3g főzőtejszín4 kcal
Összesen
80
kcal
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 34.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1612.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 152 mg
-
Foszfor 370 mg
-
Nátrium 917 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.1 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 347.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 747 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 45 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 186 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 2590 micro
-
β-karotin 7262 micro
-
β-crypt 232 micro
-
Likopin 2574 micro
-
Lut-zea 542 micro
Összesen
595
kcal
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 74.2 g
Zsír
-
Összesen 138.3 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6450.5 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 58 mg
-
Kálcium 600 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 606 mg
-
Foszfor 1482 mg
-
Nátrium 3669 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 228.2 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 60 mg
VÍZ
-
Összesen 1388.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2986 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 31 mg
-
C vitamin: 425 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 180 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 39 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 744 micro
-
Kolin: 258 mg
-
Retinol - A vitamin: 95 micro
-
α-karotin 10361 micro
-
β-karotin 29047 micro
-
β-crypt 930 micro
-
Likopin 10295 micro
-
Lut-zea 2168 micro
Összesen
2377
kcal
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 4.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 122 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 46.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 345 micro
-
β-karotin 968 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 343 micro
-
Lut-zea 72 micro
Összesen
80
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
4 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
4 közepes szár halványító zeller
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
3 ek olívaolaj
-
1 l csirke alaplé
-
1 közepes db piros kaliforniai paprika
-
1 közepes db paprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
A tálaláshoz
-
1 dl főzőtejszín
Elkészítés
A leveshez
- A zöldségeket mossuk meg, szükség szerint hámozzuk. Vágjuk fel a fehérrépát, a sárgarépát, a paprikát, a kaliforniai paprikát és a halványító zellert 2 cm széles csíkokra. A hagymát és a fokhagymát egészen apróra aprítsuk fel.
- Ha nem konzerv darabolt paradicsomot használunk (chopped tomato), akkor először óvatosan metsszük be a paradicsomok héját 2-3 helyen, majd merítsük őket lobogó vízbe 20-25 mp -re. Ha a bemetszéseknél a paradicsom héja elkezdett kifelé pödörödni, akkor vegyük ki őket, és tegyük hideg vízbe. Ha kihűltek, hámozzuk meg, és vágjuk fel 1 cm -es kockákra.
- A főzéshez használt edénybe csorgassuk bele az olívaolajat, majd amikor felforrósodott, öntsük bele a zöldségeket, és pároljuk 4-5 percig.
- Amikor a zöldségek színt kaptak, öntsük fel a csirkealaplével, dörzsöljük bele a chilipaprikát (utána alaposan mossunk kezet!!), és hagyjuk főni 15-20 percig. Amikor a zöldségek megfelelően megpuhultak, szórjuk bele a hántolt árpát, és öntsük bele a darabolt paradicsomot.
- Amikor a hántolt árpa megpuhult fogkeményre, merjük a levesbe a földimogyoró-vajat. A mogyoróvaj 2-3 perc alatt eloszlik, és besűríti a levest.
- Ezután vegyük le a hőforrásról az edényt, és hagyjuk 1/2 órát pihenni a levest. A pihenés alatt az árpa egy kicsit megduzzad, és tovább sűríti a levest.
- Tálalás előtt melegítsük fel újra a levest, és tejszínnel-, durvára aprított pörkölt földimogyoróval tálaljuk.
- Receptkönyvben: 90
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 18586
- Feltöltés dátuma: 2010. július 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
kga
29 recept
Két hete szörnyen éhes voltam este, de semmilyen alapanyagot nem találtam, amiből levest tudtam volna készíteni. A szekrényben csak pörkölt földimogyoró volt. Ekkor pattant ki a fejemből a gondolat, hogy vajon létezik -e földimogyoróból készült leves. Utánanéztem, és megtaláltam ezt a dél-afrikai különlegességet.