Áfonyás-almás pite Allisc konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Allisc
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
45g finomliszt164 kcal
-
6g tojás7 kcal
-
20g sertészsír180 kcal
-
4g tejföl8 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
töltelék
-
150g alma70 kcal
-
20g áfonya11 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2g búzadara9 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
Összesen
495
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
450g finomliszt1638 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g sertészsír1804 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
töltelék
-
1500g alma702 kcal
-
200g áfonya114 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
24g búzadara86 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
4952
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
tészta
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
7.7g sertészsír69 kcal
-
1.5g tejföl3 kcal
-
0.5g sütőpor0 kcal
-
3.8g cukor15 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
töltelék
-
57.5g alma27 kcal
-
7.7g áfonya4 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.9g búzadara3 kcal
-
0.8g tojássárgája2 kcal
Összesen
189
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 471 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 209 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 146.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Összesen
495
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 64.8 g
Zsír
-
Összesen 225.3 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 97 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 611 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4710.3 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 1151 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 206 mg
-
Foszfor 2086 mg
-
Nátrium 1064 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 683 g
-
Cukor 263 mg
-
Élelmi rost 51 mg
VÍZ
-
Összesen 1462.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 250 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 287 micro
-
K vitamin: 71 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 242 micro
-
Kolin: 519 mg
-
Retinol - A vitamin: 200 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 457 micro
-
β-crypt 163 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1097 micro
Összesen
4952
kcal
- 2% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.5 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 180.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 42 micro
Összesen
189
kcal
Hozzávalók
tészta
-
45 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
20 dkg sertészsír
-
2 ek tejföl
-
1 csomag sütőpor
-
10 dkg cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
töltelék
-
1.5 kg alma
-
1 kávéskanál fahéj
-
1 kávéskanál szegfűszeg
-
2 evőkanál búzadara
-
1 db tojássárgája
Elkészítés
tészta
- A lisztben elvegyítjük a sütőport, a sót és cukrot, majd eldörzsöljük benne a zsírt és a tojást, belereszeljük a megmosott citrom héját is, majd szükség szerinti mennyiségű tejföllel lágy tésztává gyúrjuk. Betesszük a hűtőbe minimum fél órát pihenni.
- Az almákat héjastól lereszeljük, majd enyhén kinyomkodjuk a levének a nagy részét. Ízesíthetjük őrölt fahéjjal és szegfűszeggel.
- A sütőt bekapcsoljuk (alsó-felső sütés, 180 fok). Egy nagyobb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy kenjük ki zsiradékkal.
- A tésztát két egyforma darabra osztjuk, egyik fele mehet vissza a hűtőbe, a másikat tepsi méretűre nyújtjuk, beemeljük a tepsibe (elég nehéz vele dolgozni, mert szakad!), és vékonyan leszórjuk búzadarával. Ráterítjük az almát, majd eloszlatjuk rajta az áfonyalekvárt (vagy az áfonyát, de ez esetben szórjuk meg egy kis porcukorral a tölteléket).
- Rátesszük a másik kinyújtott lapot, lekenjük tojássárgával, és megszurkáljuk villával. 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 815
- Feltöltés dátuma: 2017. április 17.
Ajánló
Ha savanykás az almánk, illetve nem befőttet, hanem áfonyát használunk, akkor lehet cukrot tenni a töltelékbe, főleg, aki édesebben szereti a pitét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Allisc
56 recept
Az almáspite-receptem még a nagymamám századfordulós süteményes könyvéből való, és mindig nagy sikert aratok vele a puha, omlós állagával. Most ezen kényszerből "csavartam" egyet, mivel a kamrában talált almamennyiség kevésnek bizonyult, és mi vastagon szeretjük a tölteléket, vékony tésztalapok között, így felszaporítottam az almát a házi készítésű áfonyabefőttemmel.