Tojáslikőr

Tojáslikőr

Leírás

A XVII. században a hódítók, a mai Brazília területén "Abacate"-val oltották szomjukat, melyet az őslakosok avokádóból állítottak elő. Az avokádóból nyert ital melasz és rum hozzáadásával "advocaat" néven vált ismertté, mely a ma ismert tojáslikőr előfutára. Az antwerpeni szeszkészítő Eugen Verpoorten 1876-ban az avokádót tojás sárgájával helyettesítette, így nyerte el az "advocaat" - tojáslikőr ma is kedvelt állagát, aromáját. A tojáslikőr alkotó elemei: tojássárga, cukor vagy méz és alkohol. A tojássárga és számos recept alapján tejszín vagy tej hozzáadása, sűrű állagot kölcsönöz az italnak. Alkoholtartalma 14-20 fok között mozog. A szalmonella fertőzés veszélyét kizárandó, ajánlatos a nyers tojásokat először az alkohollal elegyítve 3 napig szobahőmérsékleten állni hagyni.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A címke szerint a megkezdett ital fél évig áll el hűtőben, melegebb helyen pedig csak nagyon rövid ideig. Felbontatlan állapotban 1 év a szavatossági ideje.

100g Tojáslikőr

fehérjetartalom

0.1 g

zsírtartalom

0.233 g

szénhidráttartalom

46.8 g

víztartalom

31 g

gramm tojáslikőr?

Top ásványi anyagok

Nátrium

8 mg

Foszfor

6 mg

Magnézium

3 mg

Kalcium

1 mg

Top vitaminok

Kolin

0.8 mg

Niacin - B3 vitamin

0.144 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.012 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.004 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.1 g

Zsír

telített zsírsav

0.106 g

egyszeresen telített zsírsav

0.022 g

többszörösen telített zsírsav

0.105 g

ásványi anyagok

Kalcium

1 mg

Vas

0.06 mg

Magnézium

3 mg

Foszfor

6 mg

Nátrium

8 mg

Cink

0.03 mg

Réz

0.04 mg

Mangán

0.014 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

cukor

38.3 g

víz

31 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.004 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.012 mg

Niacin - B3 vitamin

0.144 mg

Kolin

0.8 mg

93 találat

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...