Radicchio
Leírás
Olaszországból származó endíviaféle. A radicchio lilás leveleit fehér erezetek tarkítják, íze pedig kesernyés, borsos. A lilás leveleket egy speciális eljárással érik el: a növényt kiszedik a földből, és sötét helyen vízzel teli edénybe helyezik egy időre. Ettől elveszíti a klorofilpigmenteket és lilás színt ölt. Általában salátákban fogyasztják, más, kevésbé intenzív ízű salátalevelekkel keverve, Olaszországban roston is készítik, a roston sütés lágyítja a növény kesernyés ízét. Emellett rizottókat, tésztákat, pizzát ízesítenek vele, de szárnyasok töltelékébe is jól felhasználható.
Mikor vegyem
Egész éven át kapható.
hogyan tároljam
; Hűtőben, fóliába csomagolva. ;
100g Radicchio
fehérjetartalom
1.43 g
zsírtartalom
0.18 g
szénhidráttartalom
4.48 g
víztartalom
93.14 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
40 mg
Nátrium
22 mg
Kalcium
19 mg
Magnézium
13 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.057 g
Kolin
10.9 mg
Lutein+zeaxantin
8832 µg
C vitamin
8 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.43 g
Zsír
telített zsírsav
0.06 g
egyszeresen telített zsírsav
0.01 g
többszörösen telített zsírsav
0.11 g
ásványi anyagok
Kalcium
19 mg
Vas
0.57 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
40 mg
Nátrium
22 mg
Cink
0.62 mg
Réz
0.341 mg
Mangán
0.138 mg
Szelén
0.9 µg
szénhidrát
rost
0.9 g
cukor
0.6 g
víz
93.14 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.028 mg
Niacin - B3 vitamin
0.255 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.269 mg
Folát
60 µg
Kolin
10.9 mg
Béta-karotin
16 µg
Lutein+zeaxantin
8832 µg
E vitamin
2.26 mg
K vitamin
255.2 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
8 mg
B6 vitamin
0.057 g