Hokkaido tök

A hokkaido tök egy kisebb méretű, kerekded, sötétzöld vagy narancssárga héjú tök. Ősszel érik, finom édes az íze. Eredetileg New England-ből származik, és onnan került át Japánba, itt nemesítették mai formájára. Hokkaido szigetéről kapta a nevét.
A hokkaido tök alkalmas levesnek, pürének, de formájából és méretéből adódóan leginkább tölteni jó. A megsütött tök héja is elfogyasztható, sőt, egészséges! Magas karotin- és vitamintartalma miatt kedvező az antioxidációs hatása, ezáltal rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A hokkaido tök neve ellenére nem Japánból származik, de ott is termesztik: kisebb méretű, gömbölyded zöldségféle, színe általában narancssárga, néha zöld foltos, héja sütve is fogyasztható. Érdekessége, hogy húsa kevésbé vizes, lisztesebb, így érdemes elsősorban megsütni, vagy tölteni és úgy megsütni, de mehet egytálételekhez, ragukhoz, leveshez, süteményekhez is. A sütőtökökre jellemzően kellemes, édeskés, a megfelelő hőkezelés hatására szinte gesztenyés, mézes ízű.
Ősszel és télen szezonális, keressük a piacokon, vásároljuk lehetőleg helyi termelőktől, de a nagyobb élelmiszerboltokban és persze a zöldségeseknél is kereshetjük. Kemény héjú egyedeket keressünk!
Vitaminjaival felpörgeti az immunrendszert, élesíti a látást, hiszen nem kevés A-vitamin van benne, káliumtartalma pedig regenerál. A tök húsa szépíti a bőrt a benne levő antioxidánsok és karotinok által, sőt, a rákos megbetegedések elleni harcban is segíthet. Bétakarotin-tartalma kimagasló, tele van rosttal, így segítve a jó emésztést és bélműködést.
Fontos még megemlíteni a tökmagolajat, mely hangulatjavító hatással (is) bír, ugyanis szerotonint termel, rendszeres fogyasztása pedig a szervezet egészére jótékony hatással van: kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, javítja a keringést, csökkenti az érelmeszesedés mértékét, ezáltal pedig mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
llletve a tökmagot se feledjük, mely megsütve finom ropogtatnivaló, és gazdag fitoszterolokban, amelyek szintén csökkentik a "rossz" koleszterinszintet.
Süthetünk a hokkaido tökből sütőtökös kenyeret, ropogós rösztit, megtölthetjük hússal, megsüthetjük fűszeresen, szeletelve, lehet belőle sütőtökös gnocchi casserole, klasszikus tökkrémleves, de körtés sütőtökkrémleves is, ezen kívül extra narancs-sütőtöklekvár, de akár sütőtökös hummusz is!
Még több hokkaido tökös receptért görgess lejjebb!
Ősszel-télen szezonális, ilyenkor a piacok nagy részén beszerezhető, de a nagyobb élelmiszerboltokban és persze a zöldségeseknél is kereshetjük.
Egyben sokáig eláll hűvös, sötét helyen, de ha megvágjuk, hűtőben pár napig tárolhatjuk.
fehérjetartalom
0.64 g
zsírtartalom
0.398 g
szénhidráttartalom
6.91 g
víztartalom
91.6 g
Kalcium
23 mg
Nátrium
17 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
12 mg
B6 vitamin
0.101 g
Kolin
8.2 mg
C vitamin
2.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.95 mg
fehérje
0.64 g
Zsír
telített zsírsav
0.117 g
egyszeresen telített zsírsav
0.042 g
többszörösen telített zsírsav
0.239 g
ásványi anyagok
Kalcium
23 mg
Vas
0.31 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
12 mg
Nátrium
17 mg
Cink
0.19 mg
Réz
0.037 mg
Mangán
0.125 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
1.5 g
cukor
2.76 g
víz
91.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.018 mg
Niacin - B3 vitamin
0.95 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.36 mg
Folát
12 µg
Kolin
8.2 mg
Alfa-karotin
16 µg
Béta-karotin
64 µg
E vitamin
0.13 mg
K vitamin
0.9 µg
A vitamin
6 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.101 g
Zöldségekben bővelkedünk ma, mégpedig olyannyira, hogy a csorbaleves, a rakott cukkini, de még a desszertnek szánt répatortagolyó is tele lesz velük.
NosaltyKatalin hercegné nemcsak a szerencsés genetikának köszönhetően olyan csinos, amilyen, hanem azért is, mert szigorú diétát követ, amibe nem fér bele akármi, főleg betegsége óta. Ti tudjátok, melyik két étel tiltólistás számára?
NosaltyPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
Németh OrsiA D-vitamin kapcsán rengeteg kutatás zajlott már korábban is, de a mostani egy új perspektívát nyithat meg az izomépítés és testsúlykontroll terén.
A mai nap csupa zöldséges, mégis laktató fogások sora, a menü végéről pedig nem maradhat el egy kis édes csábítás.
Nézzük, hogy a külföldieknek melyek a kedvenc magyar ételeik!
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...
A vendégségek koronázatlan királynője a hidegtál. Mindenféle húskészítményt, sajtokat és kencéket szervírozhatunk egy tálcán. A sajttekercs egy keveréke ezeknek, hiszen sajt, sonka, ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!