Hokkaido tök
Leírás
Hokkaido tök – receptek, leírás, tippek
A hokkaido tök egy kisebb méretű, kerekded, sötétzöld vagy narancssárga héjú tök. Ősszel érik, finom édes az íze. Eredetileg New England-ből származik, és onnan került át Japánba, itt nemesítették mai formájára. Hokkaido szigetéről kapta a nevét.
A hokkaido tök alkalmas levesnek, pürének, de formájából és méretéből adódóan leginkább tölteni jó. A megsütött tök héja is elfogyasztható, sőt, egészséges! Magas karotin- és vitamintartalma miatt kedvező az antioxidációs hatása, ezáltal rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák bizonyos fajtáinak kockázatát.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a hokkaido tök?
A hokkaido tök neve ellenére nem Japánból származik, de ott is termesztik: kisebb méretű, gömbölyded zöldségféle, színe általában narancssárga, néha zöld foltos, héja sütve is fogyasztható. Érdekessége, hogy húsa kevésbé vizes, lisztesebb, így érdemes elsősorban megsütni, vagy tölteni és úgy megsütni, de mehet egytálételekhez, ragukhoz, leveshez, süteményekhez is. A sütőtökökre jellemzően kellemes, édeskés, a megfelelő hőkezelés hatására szinte gesztenyés, mézes ízű.
Hogyan vásároljuk?
Ősszel és télen szezonális, keressük a piacokon, vásároljuk lehetőleg helyi termelőktől, de a nagyobb élelmiszerboltokban és persze a zöldségeseknél is kereshetjük. Kemény héjú egyedeket keressünk!
Mire jó a hokkaido tök?
Vitaminjaival felpörgeti az immunrendszert, élesíti a látást, hiszen nem kevés A-vitamin van benne, káliumtartalma pedig regenerál. A tök húsa szépíti a bőrt a benne levő antioxidánsok és karotinok által, sőt, a rákos megbetegedések elleni harcban is segíthet. Bétakarotin-tartalma kimagasló, tele van rosttal, így segítve a jó emésztést és bélműködést.
Fontos még megemlíteni a tökmagolajat, mely hangulatjavító hatással (is) bír, ugyanis szerotonint termel, rendszeres fogyasztása pedig a szervezet egészére jótékony hatással van: kiegyensúlyozza a koleszterinszintet, javítja a keringést, csökkenti az érelmeszesedés mértékét, ezáltal pedig mérsékli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát.
llletve a tökmagot se feledjük, mely megsütve finom ropogtatnivaló, és gazdag fitoszterolokban, amelyek szintén csökkentik a "rossz" koleszterinszintet.
Mi készülhet hokkaido tökből?
Süthetünk a hokkaido tökből sütőtökös kenyeret, ropogós rösztit, megtölthetjük hússal, megsüthetjük fűszeresen, szeletelve, lehet belőle sütőtökös gnocchi casserole, klasszikus tökkrémleves, de körtés sütőtökkrémleves is, ezen kívül extra narancs-sütőtöklekvár, de akár sütőtökös hummusz is!
Még több hokkaido tökös receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Ősszel-télen szezonális, ilyenkor a piacok nagy részén beszerezhető, de a nagyobb élelmiszerboltokban és persze a zöldségeseknél is kereshetjük.
hogyan tároljam
Egyben sokáig eláll hűvös, sötét helyen, de ha megvágjuk, hűtőben pár napig tárolhatjuk.
100g Hokkaido tök
fehérjetartalom
0.64 g
zsírtartalom
0.398 g
szénhidráttartalom
6.91 g
víztartalom
91.6 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
23 mg
Nátrium
17 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
12 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.101 g
Kolin
8.2 mg
C vitamin
2.1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.95 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.64 g
Zsír
telített zsírsav
0.117 g
egyszeresen telített zsírsav
0.042 g
többszörösen telített zsírsav
0.239 g
ásványi anyagok
Kalcium
23 mg
Vas
0.31 mg
Magnézium
12 mg
Foszfor
12 mg
Nátrium
17 mg
Cink
0.19 mg
Réz
0.037 mg
Mangán
0.125 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
1.5 g
cukor
2.76 g
víz
91.6 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.037 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.018 mg
Niacin - B3 vitamin
0.95 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.36 mg
Folát
12 µg
Kolin
8.2 mg
Alfa-karotin
16 µg
Béta-karotin
64 µg
E vitamin
0.13 mg
K vitamin
0.9 µg
A vitamin
6 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.101 g