Csirkenyak

Csirkenyak

Leírás

Csirkenyak – receptek, leírás, tippek

A csirkenyak a csirke egyik legkevésbé nemes része, ám aki nem idenkedik leenni a kevés, de finom húst a csirke nyakáról, az kitűnő nyaklevest vagy pörköltet főzhet belőle. Az esetleges szalmonella miatt megfőzve finom eledel a kutyák számára. Csirkepörköltbe, húslevesbe is bele lehet dobni, ha már kezünk ügyében van, csak javítani fog az ízeken.

A csirkenyak egy sokoldalú és ízletes alapanyag, amelyet gyakran használnak levesek, pörköltek vagy alaplé készítéséhez, azonban nem tartozik a csirke népszerű részei közé. Kevés hús van rajta, viszont magas kollagéntartalma miatt jót tesz a bőrnek és az ízületeknek.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csirkenyak?

A csirkenyak gazdaságos, fenntartható alapanyag-választás, mivel a csirke azon része, amelyet máskülönben gyakran nem használnak fel. A felhasználása része lehet a "nose-to-tail" (fejtől-farokig) szemléletnek, amely az állat minden részének hasznosítását támogatja. Elsősorban az ázsiai konyha szolgálja fel előszeretettel, de egy alaplé vagy leves gazdag ízvilágához is hozzájárul, ezért hazánkban is előfordul a háztartásokban.

Hogyan vásároljuk?

Ha csirkenyakat vásárolnál, akkor a piacot, hentesüzletet vagy szupermarketet érdemes meglátogatni. A friss, egészséges csirkenyak halvány rózsaszín, kellemetlen szaga egyáltalán nincs, igazából a csirke bármely más részéhéhez hasonló, szinte semleges szaga van. Ahogy a legtöbb alapanyagot, ezt is érdemes minél előbb felhasználni, de hűtőben 3-4 napig tarthatjuk, míg fagyasztóban feldolgozatlanul 6 hónapot kibír.

Mire jó a csirkenyak?

Magas fehérjetartalmú, így jó választás lehet a fehérjében gazdag étrend részeként. A bőrrel együtt fogyasztva zsírban sem szerénykedik, emellett magas kollagéntartalmú, amiatt jót tesz az ízületeknek és a bőrnek. Gazdag kalciumban és foszforban, ha a csontokat is megfőzik (például alaplében).

A csirkenyakból lassú főzéssel kiváló, ízletes alaplé készíthető, mivel a benne lévő csontok és porcok ízgazdaggá, kollagéndússá teszik a levest. A csirkenyakat fűszerezve és megsütve ropogós fogás készíthető, de nem ez a legjellemezőbb felhasználása, mert a csirkenyak nem túl húsos. A csirkenyak hagyományos pörköltben is megjelenő csirkerész, bár kissé munkaigényes a csontozás miatt. Ezentúl egyes ázsiai ételekben, például kínai levesekben vagy pirított fogásokban is gyakran előforduló alapanyag.

Mi készülhet a csirkenyakból?

Készülhet belőle gyors, házi készítésű csirkés ramen, fenséges csirkepaprikás, de tökéletes húsleves is.

Még több csirkenyakból készült receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk csirkenyakat vásárolni.

hogyan tároljam

A csirkenyakat hűtőben 3-4 napig tarthatjuk, míg fagyasztóban feldolgozatlanul 6 hónapot ki kibír.

100g Csirkenyak

fehérjetartalom

17.55 g

zsírtartalom

83007.16 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

71.17 g

gramm csirkenyak?

Top ásványi anyagok

Foszfor

113 mg

Nátrium

81 mg

Kalcium

27 mg

Magnézium

17 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.29 g

Niacin - B3 vitamin

4.119 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.09 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.228 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

17.55 g

Zsír

telített zsírsav

2.25 g

egyszeresen telített zsírsav

2.73 g

többszörösen telített zsírsav

2.18 g

koleszterin

83 g

ásványi anyagok

Kalcium

27 mg

Vas

2.06 mg

Magnézium

17 mg

Foszfor

113 mg

Nátrium

81 mg

Cink

2.68 mg

Réz

0.109 mg

Mangán

0.035 mg

Szelén

13.5 µg

szénhidrát

víz

71.17 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.054 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.228 mg

Niacin - B3 vitamin

4.119 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.09 mg

Folát

8 µg

Retinol

44 µg

B12 vitamin

0.32 µg

A vitamin

44 µg

B6 vitamin

0.29 g

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...