Csirkenyak
Leírás
Csirkenyak – receptek, leírás, tippek
A csirkenyak a csirke egyik legkevésbé nemes része, ám aki nem idenkedik leenni a kevés, de finom húst a csirke nyakáról, az kitűnő nyaklevest vagy pörköltet főzhet belőle. Az esetleges szalmonella miatt megfőzve finom eledel a kutyák számára. Csirkepörköltbe, húslevesbe is bele lehet dobni, ha már kezünk ügyében van, csak javítani fog az ízeken.
A csirkenyak egy sokoldalú és ízletes alapanyag, amelyet gyakran használnak levesek, pörköltek vagy alaplé készítéséhez, azonban nem tartozik a csirke népszerű részei közé. Kevés hús van rajta, viszont magas kollagéntartalma miatt jót tesz a bőrnek és az ízületeknek.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a csirkenyak?
A csirkenyak gazdaságos, fenntartható alapanyag-választás, mivel a csirke azon része, amelyet máskülönben gyakran nem használnak fel. A felhasználása része lehet a "nose-to-tail" (fejtől-farokig) szemléletnek, amely az állat minden részének hasznosítását támogatja. Elsősorban az ázsiai konyha szolgálja fel előszeretettel, de egy alaplé vagy leves gazdag ízvilágához is hozzájárul, ezért hazánkban is előfordul a háztartásokban.
Hogyan vásároljuk?
Ha csirkenyakat vásárolnál, akkor a piacot, hentesüzletet vagy szupermarketet érdemes meglátogatni. A friss, egészséges csirkenyak halvány rózsaszín, kellemetlen szaga egyáltalán nincs, igazából a csirke bármely más részéhéhez hasonló, szinte semleges szaga van. Ahogy a legtöbb alapanyagot, ezt is érdemes minél előbb felhasználni, de hűtőben 3-4 napig tarthatjuk, míg fagyasztóban feldolgozatlanul 6 hónapot kibír.
Mire jó a csirkenyak?
Magas fehérjetartalmú, így jó választás lehet a fehérjében gazdag étrend részeként. A bőrrel együtt fogyasztva zsírban sem szerénykedik, emellett magas kollagéntartalmú, amiatt jót tesz az ízületeknek és a bőrnek. Gazdag kalciumban és foszforban, ha a csontokat is megfőzik (például alaplében).
A csirkenyakból lassú főzéssel kiváló, ízletes alaplé készíthető, mivel a benne lévő csontok és porcok ízgazdaggá, kollagéndússá teszik a levest. A csirkenyakat fűszerezve és megsütve ropogós fogás készíthető, de nem ez a legjellemezőbb felhasználása, mert a csirkenyak nem túl húsos. A csirkenyak hagyományos pörköltben is megjelenő csirkerész, bár kissé munkaigényes a csontozás miatt. Ezentúl egyes ázsiai ételekben, például kínai levesekben vagy pirított fogásokban is gyakran előforduló alapanyag.
Mi készülhet a csirkenyakból?
Készülhet belőle gyors, házi készítésű csirkés ramen, fenséges csirkepaprikás, de tökéletes húsleves is.
Még több csirkenyakból készült receptért görgess lejjebb!
Mikor vegyem
Az év bármely időszakában tudunk csirkenyakat vásárolni.
hogyan tároljam
A csirkenyakat hűtőben 3-4 napig tarthatjuk, míg fagyasztóban feldolgozatlanul 6 hónapot ki kibír.
100g Csirkenyak
fehérjetartalom
17.55 g
zsírtartalom
83007.16 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
71.17 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
113 mg
Nátrium
81 mg
Kalcium
27 mg
Magnézium
17 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.29 g
Niacin - B3 vitamin
4.119 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.09 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.228 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
17.55 g
Zsír
telített zsírsav
2.25 g
egyszeresen telített zsírsav
2.73 g
többszörösen telített zsírsav
2.18 g
koleszterin
83 g
ásványi anyagok
Kalcium
27 mg
Vas
2.06 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
113 mg
Nátrium
81 mg
Cink
2.68 mg
Réz
0.109 mg
Mangán
0.035 mg
Szelén
13.5 µg
szénhidrát
víz
71.17 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.054 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.228 mg
Niacin - B3 vitamin
4.119 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.09 mg
Folát
8 µg
Retinol
44 µg
B12 vitamin
0.32 µg
A vitamin
44 µg
B6 vitamin
0.29 g